Een wijze vrouw zei ooit: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik zal het wel kunnen.’ Het klinkt misschien vreemd, maar het is wel vaak de juiste spirit. Laat je niet leiden door angst maar probeer het gewoon. Of nee, niet proberen, gewoon ‘doen’! (Want zoals een wijs, groen mannetje ooit zei…). De angst? Starten met het maken van videocontent, waarvan iedereen inmiddels weet dat het erg goed werkt voor je bedrijf. Of liever: de angst dat de kosten te hoog zullen worden en het daarom een onhaalbare zaak is. Dat beeld is echter onterecht. Met een klein budget kun je al een heel aardige video produceren. Met wat slimmigheden en goede ideeën kom je een heel eind. Lees onze tips.
De kracht van video zit hem niet per se in dure videoproducties, maar vooral in het videoconcept, dat weer voortkomt uit een videostrategie of bredere marketingstrategie. Concepten worden bedacht om de strategische pijlers van een bedrijf te halen en wanneer je geen oneindig budget hebt is het belangrijk om de concepten hierop aan te passen.
Je kunt het ook in perspectief zien en de mogelijk hoge kosten voor een video extra rendement laten behalen in andere content. Zo kunnen geanimeerde elementen van een video gemakkelijk in volgende video’s worden gebruikt of in andere marketing-uitingen waarmee de kosten in het bredere marketingbudget worden gedrukt.
Als je video’s niet per se heel hoge productiewaardes hoeven te hebben en je gewoon uitleg wilt geven over een onderwerp of product, kun je dit op een heel betaalbare manier doen met behulp van screencasting software. Dan maak je feitelijk een normale presentatie (bijvoorbeeld met Powerpoint) – met animaties, afbeeldingen, of andere grafische elementen – en neem je deze op terwijl je er ‘live’ commentaar bij geeft. Het is dan alleen een kwestie van investeren in de software en eventueel een goede podcast microfoon.
Een andere mogelijkheid is om testimonials van tevreden klanten te filmen. Dit werkt vaak beter dan wanneer je jezelf probeert te verkopen in een video (want minder partijdig) en is ook nog eens een heel betaalbaar. Ja, in tegenstelling tot het gebruiken van schermopnames moet je hier wel gewoon opnames maken, maar dat kan zonder toeters en bellen. Je filmt gewoon de klant die zijn mening geeft over jouw producten en/of diensten. Na afloop nog wat monteren en that’s it. Het voordeel is dat het de kijker hier vooral om de verhalen van de klanten gaat en het er niet per se heel gelikt uit hoeft te zien. Liever niet zelfs, omdat het dan doorgaans minder authentiek overkomt. Natuurlijk zul je enige vergoeding moeten betalen aan de klanten die zo vriendelijk zijn om dit voor je te doen, maar vaak zijn ze al heel blij met korting op je producten of een andere tegemoetkoming. Nog een voordeel van het filmen van testimonals is dat je er verschillende op één opnamedag kunt maken. Dat spaart weer kosten uit.
Een onderdeel van het produceren van een video waar doorgaans verraderlijk veel tijd (en dus ook geld) in gaat zitten is de montage (of postproductie). Dan is het goed te weten dat live video ook heel populair is. Facebook-gebruikers besteden zelfs drie keer zoveel tijd aan het bekijken van live video’s dan ‘normale’ video’s. Dus, als de mogelijkheid zich voordoet – bijvoorbeeld bij een bijzonder event of een ‘kijkje in de keuken’ -, overweeg dan om gewoon live opnames te laten maken. Net als bij testimonials is het hierbij niet nodig dat alles er vlekkeloos uitziet. Bereid de live stream alleen wel even goed voor, want het kan niet over.