Ok, 2020 is al even onderweg, maar voor geweldige videomarketingideeën is het nooit te laat. Ongetwijfeld heb je al eens een bedrijfsfilm op je site geplaatst of een commercial via Facebook verspreid, maar hoe kun je video nog meer goed inzetten om op te blijven vallen in het groeiende landschap van video producerende bedrijven? Moet het via social, mailings, of gewoon op je website? Hoe zit het met de inhoud? En welke vorm kun je het beste gebruiken? Animatie, live action, of misschien wel een combinatie? Doe je voordeel met deze tips en laat je als bedrijf optimaal in de kijker te spelen. Met video natuurlijk.
1. Inspireer met een authentieke bedrijfsfilm
‘Pff! Een bedrijfsfilm? Ik dacht dat het nieuwe, verrassende ideeën zouden worden?’ Ho ho, niet zo snel. Om te beginnen is de overbekende bedrijfsfilm niets om je neus voor op te halen. Het is niet voor niets een cliché geworden. Of misschien beter: een evergreen of klassieker. Laten zien wie je bent als bedrijf – en wat je doet en hoe – is zeer belangrijk. Je bent niet zomaar een middel om producten bij de mensen te krijgen, maar een bedrijf met een visie, een gedachte, en gevoel voor zijn klanten.
De bedrijfsfilm is een type video die gewoon niet mag ontbreken in je video portfolio of strategie. Maar misschien is het daarbij wel goed, dat de focus, meer dan vroeger, op emotie en authenticiteit komt te liggen. Klanten moeten een band met je bedrijf krijgen, in je geloven… én simpelweg geloven wat je zegt.
Dit laatste kun je doen door het aankondigen van een event of wellicht speciale aanbiedingen die eraan zitten te komen. Dan prikkel je mensen, maak je ze enthousiast, en zorg je ervoor dat ze jouw naam in hun agenda noteren of snel op zoek gaan naar je event of product. Blijf dus optimaal top of mind dit jaar en kondig eens wat aan!
3. Product demo
Ook weer te voor de hand liggend? Mooi zo! Dan vergeet je deze dus niet. Want, net als de bedrijfsfilm is de productvideo gewoon essentieel. Je kent nog wel het aloude kritiekpunt op online shopping van een paar decennia geleden? Juist ja, het nadeel van een online aangeboden item is dat je het niet kan aanraken, voelen, ruiken, even kort uit kunt proberen etc.
Dat is waar een productvideo om de hoek komt kijken. Nee, echt aanraken kun je het item ook nu nog niet, maar het komt verdraaid dichtbij. Als je een product in bewegende beelden in actie ziet, komt het veel meer tot leven dan met alleen een afbeelding. Dus laat iemand in een jurk rondlopen, een klopboormachine ter hand nemen, de voors en tegens van een stofzuiger zonder stofzak uitleggen, en zijn of haar echte enthousiasme tonen bij het gebruik van een espresso-apparaat. Geloof me, de bestellingen zullen flink toenemen na het posten van een video met een product demo.
4. Plaats kennisvideo’s
Naast de hele concrete bedrijfsfilms en product demo’s, is het een goed idee om kennisvideo’s te plaatsen over jouw industrie of productrange, zodat je kunt laten zien dat je een autoriteit bent in jouw kennisgebied. Of in ieder geval dat mensen erachter komen dat ze voor alle noodzakelijke en nieuwste informatie jouw vakgebied genoeg hebben aan jouw site of video’s.
Want niemand verwacht natuurlijk écht dat jij alle kennis in pacht hebt. Maar je kunt deze kennis wél aanbieden, bijvoorbeeld door experts te interviewen of in te huren om hun ervaring met het publiek te delen. Dit doe je misschien al met goede blog-artikelen, maar met een video kun je weer meer klanten trekken en net een stukje geloofwaardiger overkomen.
5. How-to video
Je wilt niet weten hoe veel de zoekopdrachten naar ‘how to video’s’ toenemen de laatste jaren. Dit zijn dan ook ontzettend waardevolle video’s, die op elk gebied wel geplaatst worden. Van het vervangen van je iPhone-batterij tot het bijvullen van je cv-ketel: soms is een video het enige middel dat je echt goed helpt op het moment dat je een probleem hebt.
Maar het kunnen ook diensten zijn die uitgelegd worden. Hoe je het beste een publiek toespreekt, hoe je je personeel motiveert. Of gewoon nieuwe, originele toepassingen van je product via DIY’s of lifehacks. De sky is the limit en de klant heeft overal behoefte aan en zuigt tips op als een spons. Als jij er maar wat moois, aantrekkelijks en geloofwaardigs van maakt.
En net als hierboven laat je zien over alle benodigde kennis te beschikken en kun je als bedrijf of site de ‘go-to’ plek worden voor jouw vakgebied of productgroep.
6. E-mail video
Video op je website, Facebook of YouTube? De meeste bedrijven hebben hier wel mee gewerkt. Maar het verspreiden van video’s via e-mails gebeurt nog verrassend weinig. Terwijl het heel goed werkt. Enerzijds omdat video gewoon meer prikkelt en ook op andere plekken voor een hogere conversie zorgt.
Maar anderzijds misschien ook omdat je niet zo snel een video verwacht aan te treffen in een e-mail. Dan ga je als klant meteen rechtop zitten en wil je weten waar het over gaat. Wat de exacte reden ook is, video’s in e-mails zorgen voor een hogere clickratio, dus je zou gek zijn als je dit zou laten liggen.
7. Testimonial
Wie gelooft nog geschreven reviews? Is het wel echt zo dat die ene wasmachine fluisterstil is en heeft dat bouwbedrijf echt altijd binnen een week die prefab-aanbouw helemaal af, zonder bijkomende kosten? Misschien wel, maar voor hetzelfde geld heeft de redacteur van de website wel zelf een mooie review geschreven namens Piet Praatgraag uit Utrecht.
Een video testimonial heeft een heel andere uitwerking op mensen. Nee, het biedt nog geen garanties en er kan altijd een hele goede acteur zijn ingehuurd, maar als je als kijker met eigen ogen de echte gebruiker of afnemer van een product of dienst kunt zien en horen praten, komt het veel authentieker over. Je gelooft het veel eerder en je hebt er meer gevoel bij. Allebei extreem belangrijk bij het winnen van klanten.
8. Seasonal video
Vrijwel elk bedrijf heeft te maken met seasonality of kan inspelen op een specifiek event. Probeer deze bijzondere dagen of periodes aan te grijpen om aandacht te genereren voor jouw merk. Speciale (feest)dagen doen het vaak goed in Google en op social en als je dan op een of andere manier jouw merk hieraan kunt verbinden, kun je hiermee veel klanten of bestellingen binnenhalen.
Denk aan feestdagen – Moederdag, Valentijnsdag, Pasen, Kerstmis – maar ook aan beurzen voor jouw vakgebied, een zomer-event dat je kunt organiseren, Black Frida-aanbiedingen die je kunt doen, enzovoort. Alles om maar top-of-mind te blijven en extra verkeer te krijgen.
9. Wervingsvideo
Het wordt steeds lastiger om aan goed personeel te komen. Daarvoor is het belangrijk om jouw bedrijf zo sterk mogelijk te positioneren in de markt. Belangrijk daarbij is hoe je je presenteert richting potentiële medewerkers. Je kunt er niet meer zomaar vanuit gaan dat mensen bij je willen werken en een vacaturetekst voldoende is om ze te informeren en over de streep te trekken.
Net zoals een sollicitant dit doet, moet jij je als bedrijf ook goed zien te verkopen. Waarom zou iemand bij jouw bedrijf willen werken? Wat heb jij te bieden? Dit gaat dan zeker niet alleen om het salaris en de werkzaamheden zelf. In een video eigenlijk totaal niet, kun je bijna zeggen. Hier gaat het vooral om de sfeer.
Een sollicitant moet zich thuis kunnen voelen in jouw werkomgeving en moet het idee hebben met echte mensen te maken hebben. Zorg er dus voor dat je een authentieke video maakt, die een goede sfeerimpressie geeft van jouw bedrijf en werkplek. Humor werkt hier overigens erg goed bij.
10. Procesvideo
Soms is een klant al zover dat hij weet dat hij een product bij je wil bestellen. Maar… dan is het wel belangrijk dat hij weet hoe dit precies in zijn werk gaat op je site. Waar moet hij klikken, waar komt het product dan terecht, hoe kan er betaald worden? Moet er misschien nog iets uitgeprint of ingescand worden? En wat gebeurt er na de bestelling? Komt er een bevestiging, hoe en wanneer wordt er bezorgd etc.
Om zorgen weg te nemen is het verstandig om goed inzichtelijk te maken wat een klant precies kan verwachten als hij een bestelling doet. Het beste middel hiervoor is een video en dan vooral een animatievideo, omdat je hiermee heel sec en overzichtelijk de handelingen en stappen kunt tonen.
Het ideale van een animatievideo is ook dat je de letterlijke software, handelingen of interface kunt tonen waar de klant mee te maken krijgt. Hij zal het later letterlijk – 1 op 1 – zo na kunnen doen als hij het in de procesvideo gezien heeft. Hij kan zelfs het filmpje er gelijktijdig naast mee laten ‘draaien’. Hoe makkelijk kun je het maken?