Een goede video begint met videoconcepting: tips (2025)
Een goed concept is de basis voor effectieve bedrijfsfilms. Een doordacht concept kan je kijkers prikkelen, inspireren en snel ‘het licht laten zien’.
Daarnaast blijft een video met een creatief concept beter hangen in de hoofden van de kijker. Maar hoe kom je nu eigenlijk tot een doeltreffend concept, dat alle juiste snaren raakt en perfect past bij je merk?
Tips voor videoconcepting waarmee je kijkers raakt:
1) Begin bij de basis
Een concurrent doet iets leuks met klei-animatie, heeft een originele setting op het strand of in een pretpark, gebruikt razendsnelle montage, motion graphics, hilarische personages… en nu wil je ook zo’n bedrijfsfilm laten maken? Begrijpelijk, maar first things first. Niet alleen wil je graag een origineel idee voor jouw merk maar het is wel belangrijk dat je bij de basis begint. Ga er dus eerst even goed voor zitten en neem jouw merk, waardes en doelstellingen onder de loep.
2) Boodschap, doelgroep en uitstraling
Wie ben jij, wat is je boodschap en wie moet het horen? Dat is in een notendop wat je moet vaststellen voordat je over je concept kunt gaan nadenken. Maak dus een profiel van jezelf en het gevoel dat de klant/kijker moet krijgen bij jouw merk. Wat zijn je unieke eigenschappen en wat moet hij vooral weten over jouw product?
Ook belangrijk: wie zijn je (beoogde) klanten? Zijn ze jong, oud, man, vrouw, sportief, vlot, zakelijk, professioneel? Zijn ze een beetje technologisch onderlegd of digibeet? Wat zijn hun hobby’s, van wat voor muziek houden ze? Probeer zo goed mogelijk voor ogen te krijgen hoe jouw klanten eruitzien. Des te beter kun je jouw videoconcept hierop afstemmen.
3) Brainstormen
Al je doelen op een rijtje? Dan is het tijd om die grijze cellen aan het werk te zetten! Bedenk een creatief, origineel en passend idee voor je video. Een visueel aantrekkelijk idee dat qua vorm en inhoud meteen klikt met de kijker. Een idee dat verrast, nieuwsgierig maakt, maar dat wel perfect aansluit bij je boodschap.
In deze eerste brainstormfase is alles toegestaan. Laat de ideeën maar uit je stromen en zet ze ongefilterd op papier, het whiteboard of je computer. Probeer out-of-the-box te denken, met originele locaties, symbolen, videovormen (animatie, live action, een combinatie?) en nog veel meer. Bouw een verhaal om je product of boodschap heen.
4) High concept ideeën in één zin
Voor speelfilms wordt vaak de term ‘high concept’ gebruikt. Dit zijn verhalen die vooral drijven op een (uniek) idee en minder op de personages of hun ontwikkelingen. Dit hoeft overigens niet te betekenen dat de film geen inhoud heeft. Eigenlijk gaat het gewoon om films waarvan het basisidee makkelijk uit te leggen is, liefst in één zin. Precies, net zoals je het idee voor jouw bedrijf of product ooit op een bierviltje samen kon vatten. Doe dit ook voor je video: verzin een verhaal, setting en vorm, waarbij alles samenhangt en waarvan het idee in één zin uit te leggen is.
“Zolang je concept ‘klopt’ met je merk, mag alles”
5) Verschillende invalshoeken
Originele ideeën kunnen voortkomen uit verschillende uitgangspunten. Zoals het gevoel dat kijkers moeten hebben. Bied jouw product rust of gemak, bedenk dan bijvoorbeeld een rustgevende omgeving waarin jouw product voorkomt, zoals een yoga-resort, of juist het tegenovergestelde – zoals een festival of een druk kinderfeestje – om het contrast te kunnen tonen. Zo’n contrast kan ook op andere manieren goed werken. Laat bejaarden zien die je product gebruiken terwijl je juist jongeren als doelgroep hebt.
Een andere insteek kan zijn om een grappige of inspirerende ‘stand-in’ of metafoor voor je product te gebruiken. Zoals een zich wassende kat of een vlooiende aap bij een verzorgingsproduct, of een straaljager om de snelheid van jouw software, fiets of cursus te verbeelden.
Of laat de vorm van jouw product of je huisstijl prominent terugkomen in een animatievideo. Verkoop je LP’s? Dan kun je ronde, draaiende vormen laten domineren. Gebruik je een tegel-layout in je app? Laat deze dan ook zien in je video, bijvoorbeeld in de salontafel of vloerbedekking van de gebruikers.
Je kunt jouw unieke concept vanuit allerlei hoeken aanvliegen. Zolang het ‘klopt’ met je merk, mag alles.
6) Ideeën beoordelen en finetunen
Na je eerste brainstormsessie is het tijd om een shortlist te maken en de ideeën aan te scherpen, bij voorkeur met anderen erbij. Hoe creatief je zelf ook bent, een frisse blik is altijd nuttig – nodig, zelfs – om het beste uit een idee te halen. Bepaal samen wat de beste concepten zijn en scherp ze aan om ze zo duidelijk en creatief mogelijk te maken.
Heb je twee of drie steengoede ideeën onder elkaar staan? Top! Dan is het alleen nog een kwestie van het beste idee kiezen. Dit hoef je overigens niet stuk te analyseren. Er zijn immers verschillende mogelijkheden die goed kunnen werken. Kies er gewoon één die op dat moment goed voelt en ga hier helemaal voor!
7) Uitvoering concept bepalen
Heb je een definitieve beslissing genomen, dan kun je bepalen hoe je alles aan gaat pakken. Hoe bouw je de bedrijfsfilm op, op welke momenten gebruik je animatie, live action, motion graphics, personages of presentatoren,? Film je op locatie of in een studio, zijn er nog props nodig? Voor een deel zal dit al in je eerste idee verwerkt zijn, maar er moet waarschijnlijk ook nog van alles ingevuld worden.
Heb je goed voor ogen hoe je video eruit zal zien, dan kun je de scriptschrijver opdracht geven om je concept uit te werken tot een volledig scenario met scènes, dialogen en personages die optimaal aansluiten bij je bedoeling.
Verbeter je videoconcept, begin bij jezelf
Begin bij de basis. Simpel zat, maar in je enthousiasme is het heel makkelijk om een vliegende start te willen maken en meteen voor die coole animatietechniek te gaan of dat idee van die gave andere bedrijfsvideo te gebruiken. Maar haal even diep adem, doe een stapje terug en kijk even goed naar jezelf en je doelen. Dan komt de rest vanzelf.
Wil je weten hoe wij de maximale potentie van video benutten?

