Er wordt veel energie in marketingcampagnes gestoken om bezoekers naar websites te verleiden, wanneer de bezoeker dan op de gewenste landingspagina komt moet deze natuurlijk wel converteren. Wat is de rol van video op een landingspagina en hoe draagt video bij aan de conversie?
Er is veel geschreven over hoe je een goede converterende landingspagina maakt en waar deze aan moet voldoen. De volgende onderdelen komen daarbij vrijwel altijd voorbij;
Een landingspagina moet scanbaar ofwel overzichtelijk zijn, kies voor 1 hoofdboodschap, maak gebruik van video en kies een duidelijk call-to-action. Eigenlijk klinkt het zo heel eenvoudig, maar toch is het niet zo simpel. Over elk van de vier onderdelen zijn boeken geschreven en studies gedaan. Hoe zit dat eigenlijk bij video en wat zijn de uitkomsten van deze resultaten?
Videostrategie moet op een landingspagina gebruikt worden om de bezoeker kort en bondig te kunnen informeren om de laatste mogelijke twijfel weg te nemen. Alle content dat geplaatst wordt op een landingspagina moet kritisch naar gekeken worden, omdat het een argument kan zijn om de pagina te verlaten. Dit geldt ook voor video. Waarom staat video om de landingspagina en wat heb ik er aan?
In onderstaand voorbeeld is dit op een juiste wijze weergegeven. Zo is er een duidelijke CTA-button “try it free” en wordt er aangegeven welke boodschap men kan verwachten in de video. Daarnaast wordt ook de videoduur weergegeven en bevat de thumbnail een play button.
Verder hebben we nog de keuze om de video automatisch te laten afspelen. In 90% van de gevallen is dit niet wenselijk. Wel kan men overwegen om de video te laten afspelen op het moment dat de bezoeker met zijn navigatie over de video content beweegt. De video kan bijvoorbeeld dan geluidloos gaan starten.
Wanneer bovenstaande, vaak kleine aanpassingen, worden toegevoegd aan de landingspagina neemt vrijwel altijd de conversie toe. Het optimalisatie proces kan daarna pas beginnen en kan er bijvoorbeeld getest worden met interactie (de CTA-Button) in de video zelf. De kijker is bij het kijken van de video zo gefocust op de player dat het vaak loont om daar ook de actie te laten plaatsvinden.