VSEO, of Video SEO: je hebt er vast wel eens van gehoord. Het wordt een steeds belangrijkere tak van zoekmachineoptimalisatie. De reden is simpel: video rules in de marketingwereld. Letterlijk. Video wordt massaal bekeken, gedeeld, geliked; meer dan elke andere marketing-uiting. Maar dat betekent ook dat de concurrentie moordend is en dat je niet zo makkelijk hoog in de zoekmachines terechtkomt met je video’s. Gelukkig zijn er wel wat tips om je vindbaarheid te verbeteren en de ranglijsten te domineren. Benieuwd hoe je jouw videostrategie het beste kunt optimaliseren? Lees dan verder…
De populariteit van video verbaast ons niets. Dit medium is gewoon onweerstaanbaar. Video is heel aantrekkelijk, laagdrempelig en effectief. Je kunt er op krachtige wijze een boodschap én een gevoel mee overbrengen en je kunt alles verbeelden wat je wilt, hoe complex of abstract ook. Het is, kortom, de ultieme verleider.
Aangezien Google niet alleen je teksten bekijkt maar ook bepaalde kenmerken van je video’s meeneemt om ze te kunnen ranken, is het belangrijk om je hiervan bewust te zijn. Zodat je geen kansen en daarmee klanten laat liggen.
Allemaal goed en aardig maar eigenlijk is SEO voor dummies. Shh, dat heb je ons niet horen zeggen… Zoekmachineoptimalisatie heeft zeker zijn voordelen, maarrrr… je moet het wel in perspectief zien. Net zoals je met een websitetekst vol keywords en andere optimalisatietrucjes nog geen deuk in een pakje conversie maakt zonder overtuigend verhaal, zo heeft ook een video met een pretpakket aan SEO-maatregelen geen enkel effect als de video zelf niet boeit. Daarom bij deze tip 1 van de lijst:
1) Investeer in kwaliteitsvideo’s
Het zou leuk zijn: even een paar foefjes toepassen en de views en clicks stromen binnen. Het is een grote fout om je alleen blind te staren op SEO. Het belangrijkste is dat je niet voor de zoekmachines teksten schrijft en video’s maakt, maar voor mensen. YouTube is hier heel duidelijk in: zij ranken de videos’ die goed bekeken worden hoger dan video’s die veel afhakers hebben. En terecht natuurlijk.
Dus stap 1 is om gewoon de best mogelijke video’s te produceren. Video’s die overtuigen, prikkelen en de aandacht vasthouden. Verdiep je dus goed in de kenmerken van een goede video of beter nog: laat een bedrijfsfilm maken door een professional, die weet wat hij doet. Heb je een killer video in de pocket? Ga dan pas aan de slag met de video SEO.
2) Kies het juiste kanaal of hosting platform
Wil je vooral klanten op je site krijgen om ze daar meteen tot aankoop te laten overgaan? Publiceer en host de video dan op je eigen website. Met een goede en goed geoptimaliseerde video op je eigen domein krijgt je site autoriteit en rankt hij beter. Er zijn vervolgens verschillende platforms en videobedrijven die voor jou kunnen bijhouden hoe goed je video scoort.
Is het genereren van bekendheid en het verbeteren van je brand image je hoofddoel? Dan is het slim om in te zetten op YouTube en social media als Facebook, Instagram en LinkedIn, waar je video veel exposure kan krijgen. Ook dan noem je natuurlijk je website en neem je links en Calls to Action op in je video. Krijg je veel shares en links op verschillende plekken, dan is dit erg goed voor je positie in Google Video’s.
3) Titel, beschrijving, tags
Waar moet je ‘SEO wise’ aan denken bij de opmaak voor blogs en landingspagina’s? Precies: een goede titel, beschrijving (meta description), en kopjes en tags. Bij video SEO werkt het eigenlijk net zo.
Google kan niet letterlijk video’s bekijken om te zien of de inhoud wel interessant genoeg is voor de kijker, maar wel naar de beschrijvingen of tekst die erbij zitten. Maak hier dus gebruik van!
Het is eigenlijk heel simpel: maak alle tekst die je bij het publiceren van je video gebruikt, nuttig voor de kijker (en zoekmachines) en je ranking vliegt omhoog!
4) Kies goede thumbnails
Vertoningen en een hoge positie is fijn, maar die houden alleen maar stand als er ook echt geklikt wordt op je video. Dat betekent dat niet alleen de tekst moet kloppen, maar ook het eerste beeld dat de kijkers te zien krijgen in de resultaten van Google Video’s. Precies, de thumbnails, de kleine afbeelding die jouw video vertegenwoordigt.
Deze kun je automatisch laten genereren, maar beter is het om hem zelf met zorg uit te kiezen of zelfs om er apart foto’s voor te maken. Het punt is dat je een sprekend, prikkelend beeld kiest dat belangstelling wekt en perfect laat zien waar je video over gaat. Daar mag je best even over nadenken…
5) Voeg een transcript of ondertitels toe
Ja, daar zijn we weer. Overal waar je tekst kunt toevoegen bij / in je video, moet je dit doen. Daar kan Google tenminste wat mee. Zo kun je een transcript, oftewel een uitgeschreven versie van je video bijvoegen die in feeds op social media meeloopt met de video. Die kan Google scannen op belangrijke informatie en keywords, wat weer goed is voor je positie in de ‘hitlijsten’. Het is daarbij ook meegenomen dat kijkers de video ook zonder geluid goed kunnen begrijpen. Daarnaast kun je in de video zelf ondertiteling toevoegen, die grotendeels dezelfde functie heeft en overal getoond wordt.
6) Maak je video mobielvriendelijk en responsive
Het is erg slecht voor de user experience als je video mobiel wordt bekeken en deze zich niet goed aanpast aan het scherm. Ook Google vindt dit erg belangrijk. Zorg er dus voor dat je video altijd goed schaalt voor mobiel, dat hij responsief is dus.
Verder zou je kunnen bedenken hoeveel je video op mobiel bekeken gaat worden en via welk platform. Op steeds meer (social) kanalen wordt een verticale oriëntatie bijvoorbeeld de norm. Misschien een idee om je video (ook) op die manier aan te bieden?
7) Laat je video shinen op je website
Een goed idee om je goed geoptimaliseerde video op je eigen site te (laten) hosten, maar zorg er dan wel voor dat de bezoeker – en Google! – niet of nauwelijks hoeven te zoeken naar dat audiovisuele kunststukje. Kortom: maak je video ook echt de focus van je pagina.
Zet je video dus bovenaan de pagina of in ieder geval boven de fold. Dan trek je iedereen naar dit stukje informatie toe en laat je zien hoe belangrijk de video is.
Google en je gebruikers gaan niet uit alle macht zoeken en/of scrollen om je vakkundig verstopte video te vinden. Dan komt er een snelle klik op de ‘back’-button en weg bezoeker!
8) Zet je beste video bovenaan
Als je verschillende video’s op je homepage of landingspagina hebt staan, laat dan goed zien – aan Google en je gebruiker – waar je prioriteiten liggen door je beste video bovenaan te plaatsen. De video met de belangrijkste boodschap, de video die je vooral (hoog) wilt laten ranken, zet je dus ook op je eigen site op de toppositie. Logisch toch?
9) Optimaliseer de rest van je pagina
Goed, dan ben je er wel, zou je denken. Je video is top, alle tekst en beschrijvingen kloppen, en hij staat op de juiste plek. Het wachten is dus op die topnotering die ieder moment kan komen, toch?
Nog niet per se, want heb je de rest van de pagina op je site al bekeken waar je kick ass video op staat? Je kunt alles in en bij je video nog zo goed geoptimaliseerd hebben: als de rest van de pagina beroerd is, gunt Google hem alsnog geen blik waardig.
Een heel goed idee dus dat je zoveel aandacht besteedt aan video SEO, maar vergeet alsjeblieft niet om de hele pagina interessant, relevant en waardevol te maken. Dat betekent dat het een aantrekkelijke pagina moet zijn voor de bezoeker, met normale taal en nuttige informatie. Ook moet de pagina als geheel matchen met de video die je erop hebt staan. Heeft de pagina wel (genoeg) te maken met de video of is hij te algemeen? Als dit niet zo is, fiks het dan! En denk uiteraard hier ook aan de toepassing van (normale) SEO-elementen.
We zeggen het toch nog maar even: Je video’s optimaliseren voor Google Video’s is heel belangrijk, maar het beginpunt is een fantastische, gebruiksvriendelijke video die de kijker precies geeft wat hij wil. Zorg dus dat de basis goed is.
Heb je de beste bedrijfsfilm gemaakt – of laten maken – voor jouw bedrijf en doelen, dan is het zaak dat je kijkers je ook weten te vinden. Geen probleem, gebruik hiervoor gewoon bovenstaande video SEO-tips. Dan zit je altijd goed: met killer video’s die goed ranken en gevonden worden. Graag gedaan.