Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Trotse en loyale medewerkers: verbind in de hele employee journey

Je medewerkers zijn een groot goed. Je kunt nog zo’n geweldig product hebben, zonder capabel én gemotiveerd personeel bereik je je klanten er niet mee. Een krachtig employer brand – en de inzet van de juiste middelen om dit te bereiken – is daarom van groot belang. Uiteraard om geschikte sollicitanten aan te trekken, maar ook om te zorgen dat ze niet al te snel weer vertrekken. Het liefst heb en hou je medewerkers die enthousiast hun werk doen, lang bij je blijven, trots voelen voor de organisatie en ware ambassadeurs zijn van je merk. Want daarmee bouw je een sterke relatie waarmee je als organisatie verder komt.

trotse en loyale medewerkers

Hoe kunnen tevreden en trotse medewerkers je bedrijf verder helpen?

Elke organisatie wil graag tevreden en trotse medewerkers. Maar op welke manieren kunnen (trotse) medewerkers allemaal bijdragen aan het succes van je organisatie?

1. Hogere productiviteit en meer kwaliteit
Het ligt voor de hand, maar enthousiaste, trotse medewerkers zullen zich doorgaans meer/beter inzetten in hun werk; ze zullen extra hun best doen om deadlines te halen of kwaliteit te leveren die boven verwachting is. Ze zullen eerder met ideeën of suggesties voor verbeteringen komen als ze iets voelen bij hun werk en de organisatie oprecht vooruit willen helpen.

2. Langer dienstverband, dus kostenbesparend
Als medewerkers zich gewaardeerd voelen en trots zijn op de organisatie zullen ze minder snel op zoek gaan naar een andere baan, wat uiteraard een minder grote kostenpost betekent voor de organisatie.

3. Ambassadeurs: goede mond-tot-mond reclame
Tevreden, trotse en gewaardeerde medewerkers zullen eerder vol enthousiasme aan vrienden, familie en andere connecties over hun werk en de organisatie vertellen, wat op de lange termijn een positieve bijdrage kan leveren aan je employer brand.

4. Helpen van collega’s
Medewerkers die zich prettig voelen en positief naar de organisatie kijken, zijn doorgaans eerder bereid om collega’s en het team te helpen, om vervolgens samen de organisatie als geheel vooruit te helpen.

5. Hogere klantloyaliteit en -tevredenheid
Trots onder medewerkers kan ook goed zijn voor klanttevredenheid. Als medewerkers zich betrokken voelen bij je merk, is de kans groot dat ze betere service bieden richting klanten. Verder zullen consumenten op een positievere manier naar een organisatie kijken als ze weten dat deze goed met haar werknemers omgaat; wat weer merkvoorkeur en -loyaliteit kan beïnvloeden.

Hoe zorg je voor meer enthousiasme en loyaliteit bij medewerkers?

Weten dat loyaliteit onder medewerkers belangrijk is, is één ding, maar hoe bereik je het? Er zijn verschillende concrete dingen die je kunt doen om enthousiasme en loyaliteit onder je personeel te bevorderen:

1. Communiceer aansprekend én authentiek en beperk personeelsverloop
Stap 1 bij het vormen van een loyale groep medewerkers is het aantrekken van enthousiaste sollicitanten. Dit kun je doeltreffend doen met video, omdat je hiermee direct de sfeer van een organisatie over kunt brengen.

Dit is vooral belangrijk binnen employer branding omdat er vaak een gap is tussen imago en realiteit. Zo hebben zakelijke dienstverleners vaak een stoffig imago terwijl het er op kantoor juist heel dynamisch aan toe kan gaan. Een video die dit goed overbrengt kan ervoor zorgen dat sollicitanten die noodzakelijke – letterlijke – eerste stap zetten.

Het is dan wel zaak dat je niet te ver doorschiet in het presenteren van een aantrekkelijk beeld. Want dan loop je het risico dat er een tweede gap optreedt: die tussen het beeld in de video en de realiteit op de werkvloer; wat tot personeelsverloop kan leiden.

Bij het maken van een video gericht op nieuwe medewerkers moet dus ook bij de periode verderop in de employee journey worden stilgestaan. Zo kun je enthousiasme opwekken bij sollicitanten en dit ook behouden als ze eenmaal in dienst zijn getreden.

2. Leg persoonlijk contact met medewerkers
Wil je medewerkers betrokken houden bij je organisatie, wees dan zelf ook betrokken bij je medewerkers. Voer regelmatig persoonlijke gesprekjes om erachter te komen hoe ze zich voelen en wat ze bezighoudt. Het kan over specifieke projecten gaan, maar je kunt het ook breder trekken, over de sfeer in de organisatie of dingen waar de medewerker blij – of minder blij – van wordt.

3. Stimuleer sociale connecties en organiseer teamuitjes
Je voelt je als medewerker veel prettiger als de onderlinge sfeer goed is. Op zijn minst wil je dan dat iedereen beschaafd en beleefd met elkaar omgaat, maar nog beter is het als er echt een vriendschappelijke sfeer heerst, waarbij er gelachen kan worden en collega’s naar elkaar luisteren en begaan zijn met elkaar.

Hierbij kan het helpen om dagelijks als team te lunchen en zo af en toe teamuitjes of -etentjes te organiseren. Waarbij het bovenal belangrijk is dat medewerkers zich niet ongemakkelijk voelen of afgezonderd van de rest van het team. Het gaat echt om de teamspirit.

4. Communiceer de waarden (van de organisatie) richting medewerkers
Voor betrokkenheid – en diepere gevoelens – van je personeel bij je organisatie is het belangrijk dat je medewerkers goed weten en voelen waar je organisatie voor staat. Dit kun je bijvoorbeeld doen door slogans aan de muren te hangen of presentaties te houden waarin je je missie en visie uitlegt.

Nog meer betrokkenheid krijg je als je letterlijk de dialoog met je medewerkers aangaat over je visie en identiteit: hoe zien zij de organisatie en wat voelen ze erbij?

Om de gevoelens bij je organisatie, merk of producten nieuw leven in te blazen, is het een goed idee om een branding video te laten maken. Zo’n video is niet alleen effectief voor externe communicatie maar kan ook voor extra of hernieuwde trots zorgen bij medewerkers, als ze zien hoe mooi de organisatie, een product of dienst verbeeld wordt of hoeveel passie en gevoel er achter de boodschap zit.

5. Vier successen en mijlpalen
Het ligt voor de hand, maar niet iedere organisatie doet het.

Een eenvoudige manier om een gevoel van trots te bereiken bij je medewerkers is… door ze iets te bieden waar ze trots op kunnen zijn. Dit kan op vele manieren, zoals stilstaan bij het binnenhalen van een grote klant of bij het behalen van je een 10- of 25-jarig bestaan.

Dit laatste kun je groots aanpakken met een weekend (of midweek) weg voor het hele team/bedrijf of een groots event met alle medewerkers. Hierbij kun je speciale optredens (laten) geven of presentaties vertonen, bijvoorbeeld met videobeelden en/of diavoorstellingen van medewerkers en belangrijke momenten in de geschiedenis van de organisatie. Als je dit combineert met meeslepende muziek, kan dit voor een sterke emotionele respons zorgen bij medewerkers.

6. Geef (spontaan) complimenten aan je personeel
Succes vieren kan natuurlijk ook in het klein. Als je een medewerker complimenten geeft, voelt hij of zij zich gewaardeerd en – door jouw betrokkenheid – meer betrokken bij zijn of haar werk en je organisatie. Je kunt je waardering tonen door face-to-face – en één-op-één – een complimentje te geven of in bijzijn van het hele team. Het kan ook via een e-mail maar dit voelt natuurlijk wel wat minder persoonlijk.

Trots op organisatie: niet zo ongrijpbaar als het lijkt

Trots en loyaliteit lijken op het eerste gezicht misschien zaken die moeilijk te vatten of beïnvloeden zijn. Ze zijn er… of niet. Toch kun je ze wel degelijk versterken, met de juiste aandacht en middelen.

Eerst moet er het bewustzijn zijn dat er in de (hele) employee journey actie nodig is om medewerkers bij de organisatie te betrekken. Vervolgens moet je hier met overtuiging werk van maken; niet alleen omdat je de vakjes wilt afvinken die die horen bij goed ondernemerschap. Laat merken dat je je als organisatie oprecht betrokken voelt bij je medewerkers. Alleen dan kun je hetzelfde terugkrijgen van je medewerkers… en de onderlinge relatie duurzaam versterken.

Heb je vragen over verbinden in de employee journey?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Neem contact op!
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Recruitment video's 23 inspirerende voorbeelden van recruitmentvideo’s (en tips!) De beste wervingsvideo's bij elkaar
BLOG / Bedrijfsfilms Recruitment video: voor meer sollicitanten en een sterker merk Waarom kiezen voor video in recruitment?