Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Tips voor een succesvolle videostrategie

Laten we wel wezen, zonder video kun je je als zichzelf respecterend bedrijf eigenlijk nergens meer vertonen. Letterlijk, eigenlijk. Want het (ver)tonen van een merk, bedrijf, product of dienst gebeurt steeds vaker via video en als je geen gebruikmaakt van dit medium, loop je heel wat exposure mis. Je wilt tenslotte gezien en gehoord worden op de beste channels en – het liefst – door een zo groot mogelijke doelgroep. Maar met even een video schieten met je smartphone of camcorder en deze de wereld inslingeren, ben je er nog niet. Bekijk deze videostrategie tips…

Tips voor een succesvolle videostrategie

Videostrategie: Doelen, keuzes en integratie

Er moeten duidelijke doelen aan je bedrijfsvideo ten grondslag liggen, met weloverwogen keuzes voor je doelgroep, de gebruikte kanalen, het soort video dat je maakt, de stijl, tone-of-voice, frequentie, manier van resultaten meten en ga zo maar door. De video of video’s die je maakt, moet(en) ook niet op zichzelf staan maar bij voorkeur ook op een organische manier aansluiten bij de rest van je marketinguitingen. De video moet helemaal bij je passen, bij je huisstijl, je identiteit, en je lopende campagne(s). Een professioneel videomarketingbedrijf kan je daar perfect bij helpen.

Tip 1: Stel praktische doelen
Veel mensen denken bij video’s en populaire videokanalen als YouTube dat je pas (echt) succesvol bent als de video viral gaat. Kort gezegd: dat is onzin. Het hangt er maar helemaal vanaf wat je doelen zijn. Als jij een premium product of dienst biedt – met een substantieel prijskaartje – of een heel specifieke groep klanten bedient, dan is het enerzijds niet realistisch om miljoenen kijkers te verwachten en anderzijds niet nodig om deze te hebben. Want als je een paar duizend views hebt, waar een paar honderd échte, goede klanten uit voort komen, dan kun je wel degelijk van een succes spreken.

Daartegenover kun je met een viraal filmpje miljoenen kijkers trekken, maar als die de video alleen maar heel grappig, mooi of cool vinden, maar verder nauwelijks geïnteresseerd zijn in het product, dan schiet je er – business wise – nog weinig mee op.

Tip 2: Stel vast wat en hoe je gaat meten
Denk er bij – en na – het maken van je video aan dat de klanten die je wilt bereiken zich in een bepaalde fase van de buyer’s journey bevinden. Zijn het potentiële klanten die je bekend wilt maken met het product? Of zelfs met je merk? Of wil je bestaande klanten overhalen om meteen actie te ondernemen en je product te kopen? Dat is nogal van invloed op de data die je gaat bijhouden. In het eerste geval kun je bijvoorbeeld het beste de views meten en in het laatste geval de verkoopresultaten.

Hou er ook rekening mee dat niet elk kanaal of op elke publicatieplek zich even goed leent voor het meten van (de juiste) resultaten. Als je gedetailleerd specifieke conversiedoelstellingen wilt bijhouden, dan is het wellicht raadzaam om gebruik te maken van een externe partij of tool waarmee je deze analyses kunt uitvoeren.

Tip 3: Ken je publiek
Eigenlijk zou dit net zo goed ‘Tip 1’ kunnen zijn, want pas als je je klant goed kent, kun je de video optimaal vormgeven. Wie zijn je klanten? Tot welke leeftijdsgroep, sociale en economische groep behoren ze? Wat zijn hun voorkeuren, hobby’s? In welke (belangrijke) levensfase bevinden ze zich? Om achter de wensen van je (potentiële) klanten te komen, is het overigens ook een goed idee om keyword-onderzoek te doen. Het is veel waard om te kunnen zien waar je beoogde klanten allemaal op zoeken.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

En zelfs als je een heel brede klantengroep hebt, is de kans groot, dat je voor het specifieke product dat je wilt belichten in de video, toch maar een deel hiervan zult en wilt aanspreken. Het is belangrijk om deze groep goed te identificeren.

Tip 4: Ken je kanaal
Onder meer naar aanleiding van de analyse van je doelgroep, heb je een goed idee waar deze klanten zich ophouden en waar je dus je video moet publiceren om ze te bereiken. Het is op zich logisch, maar bedenk daarbij wel dat bijna ieder kanaal zijn eigen ‘regels’ en best practices heeft, qua lengte, beeldverhouding, stijl en inhoud. Het maakt nogal verschil of je een video op Facebook, Instagram, Snapchat of Youtube zet. Het is geen ‘one size fits all’.

Tip 5: Laat de video bij je passen
We noemden het al even, maar het is het herhalen waard: een video moet ‘sense’ maken vanuit je hele marketingstrategie. De video moet er niet maar een beetje los bijhangen, omdat er zo nodig (snel) een video moest komen.

Vraag jezelf af wat je (momenteel) wilt bereiken met je bedrijf, merk of product. Wat betekent dit voor je algemene marketingcampagne en hoe is de video hier een mooi verlengstuk van?

Als je zorgt dat alles klopt, blijf je herkenbaar en authentiek voor je publiek en zul je veel meer ‘zieltjes’ winnen dan wanneer je zomaar een hippe video op social plaatst die leuk is, maar verder helemaal niet bij je past. Dan ben je verkeerd bezig.

Want je video: dat ben jij!

Heb je vragen over tips voor een succesvolle videostrategie?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Meer informatie
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Videostrategie Wanneer is mijn video strategie succesvol? De juiste meet indicatoren!
BLOG / Videostrategie Hoe maak je een winnende videomarketingstrategie? Wij helpen je met het creëren van een winnende videomarketingstrategie