Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Tips voor een succesvolle videostrategie in 2024

Als organisatie wil je alles uit je videoinzet halen. Vaak zien we echter dat organisaties zich weliswaar heel enthousiast op video storten, maar dit te kortstondig of zonder een goed omlijnd plan doen. Een keertje een video publiceren op je website of sociaal kanaal, kijken wat er gebeurt en dit vervolgens afvinken op je to-do-lijstje, is niet de weg. Toch komt dit vaak voor. De productie van de (enkele) video wordt als doel op zich gezien en, of deze nu succes heeft of niet, een vervolg hierop behoort meestal niet tot de doelstellingen. Terwijl je met een bredere blik, gedegen achterliggende strategie en heldere focus veel meer kunt bereiken. Bekijk daarom deze lijst met videostrategie tips…

Tips voor een succesvolle videostrategie

Videostrategie: brede video-doelen en verbinden met viewer experience

Er moeten duidelijke doelen aan je video-inzet ten grondslag liggen, met weloverwogen keuzes voor je doelgroep, de gebruikte kanalen, het soort video dat je maakt, de stijl, tone-of-voice, frequentie, manier van resultaten meten en ga zo maar door. De video’s die je maakt moeten daarnaast niet op zichzelf staan maar op een organische manier aansluiten bij de rest van je marketinguitingen. Niet in de laatste plaats is het nodig om de reis van je doelgroep goed in kaart te brengen en met video optimaal in spelen op de behoefte in iedere fase.

Tip 1: Ken je publiek

Dit is de basis. Pas als je je klanten, medewerkers, partners of (andere) stakeholders goed kent, kun je optimaal hun aandacht trekken. Dus: wie zijn het precies? Wat zijn hun voorkeuren, hobby’s? In welke (belangrijke) levensfase bevinden ze zich? Wat is hun kijkgedrag en behoefte? Om achter het zoekgedrag van je doelgroep te komen, is keyword-onderzoek handig. De volgende stap is het maken van persona’s. Hiermee creëer je een compleet en tastbaar beeld van je doelgroepen en geef je ze (vaak) letterlijk een gezicht.

Tip 2: Gebruik journeys en creëer optimale viewer experience

Het beginpunt van iedere strategie of van elk (marketing)plan is je doelgroep. Maar met alleen identificeren wie je doelgroep is, ben je er nog niet. Want of het nu om een medewerker gaat of een klant, iedereen maakt zijn eigen reis door, met verschillende contactmomenten, behoeftes en emoties waar op ingespeeld moet worden.

Deze momenten van de employee of customer journey moeten daarom goed in kaart gebracht worden. Voor de meeste van die contactmomenten is video het ideale middel om de gewenste verbinding te leggen. Als dit geheel aan visuele ervaringen dat een klant of medewerker ervaart – de viewer experience – consistent en herkenbaar is en voorzien van de juiste waardes, kan je doelgroep een diepe connectie met je organisatie voelen en een langetermijnrelatie opbouwen.

Tip 3: Stel realistische en duidelijke doelen

Sommige mensen denken bij video-inzet en videokanalen als YouTube dat je pas echt succesvol bent of meer omzet kunt genereren als een video viral gaat. Kort gezegd: dat is onzin. Het hangt er helemaal vanaf wat je product is en wat je doelen zijn.

Wil je meer merkbekendheid creëren of heel concreet meer klanten krijgen op relatief korte termijn? Wil je mensen puur informeren of een gevoel meegeven of moeten ze ook echt actie ondernemen? Dit meet je allemaal op een andere manier. Daarnaast moet je alles in het juiste perspectief zien. Een video die viral gaat is alsnog nutteloos als de merkidentiteit of de boodschap van de organisatie onduidelijk is en er uiteindelijk niets waardevols uit voortkomt.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Als je een premium product of dienst biedt – met een substantieel prijskaartje – of een heel specifieke groep klanten bedient, dan is het enerzijds niet realistisch om miljoenen kijkers te verwachten en anderzijds niet nodig om deze te hebben. Als je een paar duizend views hebt, waar honderd goede klanten uit voort komen, dan kun je wel degelijk van een succes spreken.

Tip 4: Bepaal wat je gaat meten en op welke manier

Om (achteraf) goed het succes te kunnen bepalen van je strategie of campagne, moet je wel weten waar je precies op moet letten. Views en conversies zijn in theorie goed om je op te richten, maar als de video content en de kijkersbehoefte op dat specifieke contactmoment zich vooral richten op engagement en awareness, dan geven deze cijfers je niet altijd een goed beeld van het succes.

Ga dus na in welke fase van de buyer’s of employee journey je kijkers zich bevinden, welke content je hiervoor gebruikt en met welk doel. Dan is het vervolgens ook snel duidelijk naar welke resultaten je moet kijken. Gelukkig zijn er verschillende manieren en tools voorhanden om het succes van je uiteenlopende doelen te meten.

Mocht je zelf niet beschikken over de juiste tools, kennis, of tijd om  dit soort analyses uit te voeren, dan zijn er genoeg externe partijen die je hiermee kunnen helpen.

Tip 5: Ken je kanaal

Na het in kaart brengen van je doelgroepen en de reis die ze doormaken, heb je een duidelijk idee gekregen waar je met video contact kunt – en moet – leggen met je doelgroep. Dan kun je de daadwerkelijke videocontent gaan ontwikkelen, om vervolgens te publiceren op de verschillende media en sites. Bedenk daarbij wel dat bijna ieder kanaal of platform zijn eigen ‘regels’ en best practices heeft, qua lengte, beeldverhouding, stijl en inhoud. Het maakt nogal verschil of je een video op LinkedIn, Facebook, Instagram, Youtube of je eigen website zet. Kortom, je kunt voor de distributie van je video niet vertrouwen op een ‘one size fits all’-aanpak.

Tip 6: Kies je boodschap

Uiteraard wil je heel wat vertellen over je dienst en product en er is veel dat je doelgroep zou moeten horen, maar voor alles is er een juiste moment en een juiste plek. Afhankelijk van het moment in de customer of employee journey heeft de kijker behoefte aan een specifiek stukje informatie of is er een specifiek gevoel waar wat mee gedaan moet worden.

Het is veel krachtiger en effectiever om je alleen hierop te richten, in plaats van de kijker te overweldigen met voordelen en informatie waar hij/zij nog helemaal niet naar op zoek is. Bovendien onthoud de kijker dit toch niet allemaal. Kies dus gewoon per video één waarde of emotie om je op te richten. Zo’n nauwe focus werkt beter.

Tip 7: Maak een strategie met meerdere video’s

Omdat je niet al je waardevolle informatie in één enkele video kunt stoppen, je doelgroep op verschillende momenten in de customer journey met jou in aanraking komt én omdat een relatie pas vorm kan krijgen als er op verschillende momenten en over een langere periode contact is, moet je een strategie hebben voor meerdere video’s.

Met één enkele video kun je hoogstens kortstondig interesse wekken, maar uiteindelijk wil je voortdurend top-of-mind zijn, op elk moment in de betreffende journey. Daarvoor is het nodig om heel systematisch, strategisch en over een langere periode video in te zetten.

Tip 8: Blijf in al je video’s herkenbaar en consistent

Voor de hoogste betrokkenheid is het nodig dat je over de gehele linie van je marketing- en communicatie-output herkenbaar bent in het gevoel en de boodschap – in het kort: de merkidentiteit – die je communiceert.

Dit geldt ook voor alle video’s die je publiceert. Deze moeten onderling – in stijl en tone of voice – consistent zijn. Zodat de kijker bij iedere video opnieuw voelt dat hij/zij met dezelfde organisatie te maken heeft. Een manier om ervoor te zorgen dat je video’s consistent blijven is het maken (en toepassen) van een videobrandguide.

Tip 9: Blijf naar de Big Picture kijken

Samenvattend is het belangrijk om altijd in je achterhoofd te houden dat je naar het grote geheel moet kijken. Hoe hangen verschillende marketinguitingen met elkaar samen? Welke doelen wil je bereiken? Welke relaties wil je verstevigen? Hoe voorzie je in de behoeftes van je doelgroepen gedurende hun hele journey?

Alleen als je je in je strategie consequent richt op het beantwoorden van deze vragen in je (video) content, kun je structureel groeien als bedrijf of organisatie.

Heb je vragen over videostrategieën?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Meer informatie
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Videostrategie Hoe maak je een winnende videomarketingstrategie? Wij helpen je met het creëren van een winnende videomarketingstrategie
BLOG / Bedrijfsfilms 12 argumenten waarom je moet investeren in bedrijfsfilms (in 2024) Ontdek hoe video je organisatie structureel laat groeien