Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Succesvolle videocontent met medewerkers

Hoe reageerde jij toen je hoorde dat Sinterklaas niet bestaat? Verontwaardigd dat je al die tijd naar een poppenkast had zitten kijken? Riep je ‘fake news!’ en trok je je teleurgesteld terug op je kamer? Laten we wel wezen, we willen zoveel mogelijk ‘The Real Thing’. Geen Pepsi als we Coke bestellen en geen banaan in plaats van een appel op onze computers. Waarom zouden we dan wel onze authentieke videocontent volstoppen met goedbedoelende acteurs? Ja, voor bepaalde video’s zijn ze onmisbaar, maar persoonlijke informatie over je bedrijf en merk kun je heel goed door je eigen medewerkers laten presenteren.

Succesvolle videocontent met medewerkers

Video maken is een vak waarvoor je experts nodig hebt. En dat geldt voor alles: het schrijven van het script, de regie, het camerawerk en het inspreken van de voice-over. Maar… acteurs zijn niet altijd nodig. Sterker nog, soms liever niet. Als je een video wilt maken die dicht bij de kijker staat, zoals een branding of recruitment video of een korte vlog, kun je prima je eigen personeel de hoofdrol laten spelen.

Maar waarom zou je – los van de geldbesparing – in hemelsnaam stamelende, ongemakkelijke en niet bijster aantrekkelijke medewerkers in je video willen hebben?

De voordelen van personeel in je video

Je zou het misschien niet zeggen, maar die medewerkers van jou zonder screen presence kunnen zomaar de perfecte gezichten zijn in jouw bedrijfsfilm. Dit is waarom:

1) Medewerkers zijn het échte gezicht van je merk

Je hebt het vast wel eens gelezen: video’s zijn goed voor je bedrijf omdat ze je merk een gezicht geven. Nog beter is om dit zo letterlijk mogelijk op te vatten; inderdaad, door de échte gezichten te laten zien die bij je merk horen. De gezichten van je medewerkers zijn 100% authentiek en dat merkt de kijker.

Als je een echte medewerker in beeld ziet, komt je bedrijf meteen menselijk(er) over. Hierdoor voelt de kijker zich meer verbonden met je merk en is hij eerder bereid een aankoop te doen.

Succesvolle video voor HR? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor HR
  • Hoe haal ik toptalent binnen met video?
  • Hoe kies ik de juiste video voor interne communicatie?
  • Hoe betrek je medewerkers bij jouw video?
Video's bekijken
Hoe haal ik toptalent binnen met video? 6 minuten
Hoe kies ik de juiste video voor interne communicatie? 3,5 minuut
Hoe betrek je medewerkers bij jouw video? 2,5 minuut
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

2) Medewerkers weten waar ze over praten

Wil je een bedrijf kunnen vertrouwen, dan is het belangrijk dat je gelooft wat de mensen in de video zeggen. Daar is niet alleen een goed script voor nodig, maar ook sprekers die de indruk wekken dat ze weten waar ze het over hebben. Je eigen medewerkers stralen van nature de kennis en ervaring uit met de werkzaamheden die ze dag in dag uit verrichten. Acteurs moeten daarentegen – inderdaad – acteren dat ze dit al jaren doen. Hoe goed een acteur ook is: dat verschil zie je. Je echte medewerkers hebben de vanzelfsprekende autoriteit die bij hun functies hoort.

3) Medewerkers zijn het verhaal van je bedrijf

Wil je kijkers inspireren met een verhaal over de missie of geschiedenis van je bedrijf, dan kun je ze het beste meenemen door medewerkers over hun eigen ervaringen te laten vertellen. Als je de trots van je medewerkers geloofwaardig over wilt laten komen, dan zijn zij de aangewezen personen om dit gevoel te communiceren. Want je medewerkers zijn je verhaal.

4) Medewerkers zijn de persoonlijke ontvangst voor een sollicitant

Nog een situatie waarin medewerkers de perfecte spreekbuis zijn voor je bedrijf: als hoofdrolspelers in een wervings- of recruitment video. Door echt personeel te laten vertellen over de functie, afdeling of het bedrijf, proeft de sollicitant direct en ongefilterd de sfeer op je kantoor en ziet hij letterlijk de personen in beeld met wie hij samen zal werken. Kortom, een wervingsvideo biedt bijna dezelfde ervaring voor een sollicitant als het live rondlopen op kantoor.

Gebruik medewerkers… maar regisseer ze

Ok, dus je kunt medewerkers gebruiken in je bedrijfsvideo’s. Top! Betekent dit dat alles wat je dacht te weten over het gebruik van acteurs en professionals overboord kan? Zeker niet! Zo zijn acteurs om te beginnen nog steeds een uitstekende keuze voor bedrijfsfilms waarvoor geen intieme, persoonlijke benadering nodig is.

Maar daarnaast is een video maken – en het optimaal inzetten van personen – nog steeds vakwerk. Je kunt dus niet zomaar iedere willekeurige werknemer voor de camera zetten en verwachten dat je ‘goud’ krijgt. De kans is groter dat het een oud, verroest klompje ijzer wordt. Want het is nog steeds waar: veel mensen die het niet gewend zijn om een camera op zich gericht te hebben, stamelen, reageren nerveus en weten ineens geen zinnig woord meer uit te brengen.

Tenzij ze een natuurlijk camera-aanwezigheid hebben óf je ze goed begeleidt.

Oefenen en eigen woorden

De truc is om medewerkers een natuurlijke aanwezigheid te geven als ze voor de camera staan. Professionele acteurs zijn het gewend om een camera en vele ogen op ze gericht te hebben. Ze weten hoe ze moeten staan, kijken, hoe snel of langzaam ze moeten praten… alles om de kijkervaring zo prettig en toegankelijk mogelijk te maken.

Je personeel heeft deze ervaring niet, dus het is wel zaak dat iemand ze hierover tips geeft. Oefen ook een paar keer met ze, mét en zonder camera. En tenslotte: laat je medewerkers hun eigen woorden gebruiken! Schrijf geen letterlijk script voor ze, maar maak een opzet, een basis waar ze zich aan kunnen houden. Zolang ze weten welke kant ze op zouden moeten – of kunnen – gaan, kun ze heel natuurlijk in hun eigen woorden hun verhaal vertellen. En dat werkt!

Meer weten over medewerkers in video?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Recruitment video's De kracht van video bij employer branding (tips!) Zo trek je de juiste medewerkers aan
BLOG / Instructievideo's Hoe bereik je medewerkers écht? Gebruik video’s voor interne communicatie Succesvol intern communiceren door middel van video