Consumenten zijn de hele dag op zoek naar informatie over hoe ze iets aan moeten pakken. Overdreven? Niet als je bedenkt dat zeker 30% van YouTube-searches ‘How-to’ zoekopdrachten zijn. En dat YouTube 30 miljoen bezoekers per dag krijgt. Dat betekent miljoenen mensen die dagelijks how-to video’s bekijken. Dus als je iets uit te leggen hebt – en wie heeft dat niet – is het een heel slim idee om klanten verder te helpen met een how-to video. Duidelijk. Maar weet je wat nóg beter werkt dan een how-to video? Twee how-to video’s!
Ok, we bedoelen niet dat je zomaar twee how-to’s moet posten. Het idee is dat je een hele serie aan how-to video’s creëert over één thema, waarmee je de content behapbaar maakt en klanten aan je bindt.
Een goede reden om meerdere how-to video’s te maken is niet alleen omdat je dan regelmatig zichtbaar bent voor je klanten en zo beter top-of mind blijft. Maar ook omdat je content zo veel aantrekkelijker en behapbaar wordt.
Of het nu om een complex onderwerp gaat, of iets relatief simpels, als een kijker wordt geconfronteerd met een video van 10, 15 of 20 minuten is de kans groot dat hij te erg overdonderd wordt – of gewoon het geduld niet kan opbrengen – om dit allemaal te bekijken. Veel beter is het om voor elk onderdeel van de instructie een aparte video te maken.
Dus als je een how-to video wilt maken over het maken van een video, is het handig om losse video’s te maken over het filmen, gebruik van licht, geluid, voice-overs, montage/editing… in plaats van alles in één overweldigende video te proppen.
Als je één how-to video hebt, zijn klanten bij met je, maar als je er vele op je site hebt staan, dan word jij een plek en merk om keer op keer terug te komen. Als je iets moet weten in jouw vakgebied, dan ben jij de place to be! Dat wil je bereiken.
Als je veel how-to video’s hebt over dezelfde thema’s, kun je deze mooi ordenen met tags en categorieën op je site. Zo zullen bezoekers steeds vaker naar jouw site gaan voor informatieve content of na het bekijken van een video een andere bekijken.
Het zorgt er ook voor dat Google jouw site als een autoriteit gaat zien op het gebied van de onderwerpen van je video’s. Wat betekent dat je hoger en beter getoond zal worden op de resultatenpagina’s.
Het resultaat van het opdelen van je hoofdonderwerp in verschillende korte(re) video’s – vooral als je ze met tussenpozen publiceert – is dat je klanten bindt die geholpen en getriggerd zijn door de eerste video en vervolgens reikhalzend uitkijken naar de volgende video, omdat ze hem hard nodig hebben, of gewoon heel graag het volgende deel willen zien.
Maak daarbij wel aan het einde van de video duidelijk dat er nog een deel aankomt, bijvoorbeeld met behulp van een preview van wat de kijkers nog kunnen verwachten. In de volgende video’s is het ook goed om terug te verwijzen naar de eerdere video(’s) zo steeds de stappen en structuur van de gehele instructie duidelijk te maken. Het is belangrijk dat de kijker het overzicht houdt.
Een waardevolle videoserie die mensen heel graag willen zien, hoeft natuurlijk niet helemaal gratis te zijn. Dat wil zeggen, je hoeft klanten niet te laten betalen, maar je zou ze wel pas exclusieve toegang kunnen bieden tot je praktische how-to videoserie als ze hun persoonlijke gegevens achterlaten; met name hun naam en e-mailadres. Zo kun je van mogelijke, anonieme prospects echte klanten maken, die je persoonlijk kunt benaderen. Erg fijn voor je marketingafdeling.
Met een how-to to videoserie maak je een groot onderwerp ineens laagdrempelig en aantrekkelijk. Overweldigende content wordt behapbaar en de onderdelen blijven zo veel beter hangen. Je video’s worden dus effectiever.
Daarnaast zijn how-to video’s onmisbaar bij het ontwikkelen van een waardevolle band met je klanten. En met een serie how-to video’s verdiep je die band alleen maar. Je krijgt klanten voor de lange termijn.
Een how-to videoserie zorgt zo door méér video’s voor een betere kwaliteit content én klanten. Kwaliteit door kwantiteit dus.