Een video laten maken kan ieder bedrijf wel. Of nee, eigenlijk toch niet. Maar veel bedrijven proberen het tenminste. Omdat video nu eenmaal is wat mensen het liefst zien online. En als die bedrijven het een beetje goed aanpakken, slagen ze er zelfs in om een respectabel aantal kijkers te scoren. Heel fijn, maar op de lange termijn heb je hier (te) weinig aan. Voor structureel succes met video heb je een lange adem nodig. Je moet de noodzaak van een videomarketingstrategie inzien. Dat is stap 1. Vervolgens moet je ook echt een winnende strategie bedenken. Dat is stap 2.
Wat er precies nodig is voor een effectieve videomarketingstrategie lees je hieronder. Noem het stap 1,5.
1) Blijf herkenbaar met een video brand guide
Iedereen is bekend met een brand guide: richtlijnen waar een merk zich aan dient te houden in iedere marketing- of pr-uiting. Regels die je waarden benadrukken, uitleggen hoe je je klanten aan moet spreken en die je vertellen wat dit betekent voor het gebruik van tekst en afbeeldingen.
Zo’n stijlgids is essentieel, maar het probleem is dat hierin vaak niets wordt gezegd over de voorwaarde voor bedrijfsfilms, of het nu om live action of animatiefilms gaat. Video is zo belangrijk en bevat zulke unieke eigenschappen, dat het nodig is om per onderdeel uiteen te zetten hoe dit gebruikt wordt om de merkidentiteit uit te dragen. In een aparte video brand guide.
Wil je bijvoorbeeld logoanimatie gebruiken? En welke (huisstijl)kleuren gebruik je en op welke manier? Met welke hoek en van welke afstand film je mensen, gebouwen, omgevingen? Wat wordt de animatiestijl? Deze en nog veel meer elementen dragen bij aan de wijze waarop jouw merk overkomt bij de kijker. En als je wilt dat je kijkers één duidelijk beeld krijgen van je merk, moet je ervoor zorgen dat je in elke video dezelfde basisstrategie toepast.
2) Onderscheid je met een unieke stijl
Hoe maak je je merk herkenbaar? Ja, belangrijk is dat je één consistent gevoel uitdraagt in al je marketinguitingen zodat mensen weten wat ze aan je hebben. Zodat ze één (visuele) stijl en visie kunnen verbinden aan jouw merk. Een goed begin, maar het is niet genoeg. Want als jouw consistente stijl inwisselbaar is met die van verschillende concurrenten, heb je er nog niets aan.
Zorg er dus voor dat je onderscheidende stijl bedenkt. Iets unieks, dat wel bij jouw identiteit past, maar dat je niet terugziet bij andere merken. Denk dan aan een unieke animatiestijl, bijzondere montage, kleurgebruik, opvallende muziek of geluiden. Wees creatief en claim je eigen stijl!
3) Publiceer overal en optimaliseer voor elk kanaal
Jouw video’s moeten onderdeel zijn van een consistente en effectieve kijkervaring. Overal waar je klanten in aanraking komen met jouw merk moeten je video’s perfect zijn afgestemd op de best practices of eisen van het platform.
Post je op Insta en kijken mensen daar vooral verticale video’s? Maak dan ook zo’n verticale video, speciaal voor dat kanaal! (In plaats van het bijsnijden van een horizontale video, wat een mindere kijkervaring geeft). Doe je veel aan e-mailmarketing? Stuur dan een geinig gifje mee of een (ultra)korte video die perfect is voor e-mails. Wil je prikkelen op YouTube of social? Maak dan een video die niet langer is dan een minuut. Geef je instructies of achtergronden bijvoorbeeld op je website of als onderdeel van premium content, dan kan de video een stuk langer duren en mag het minder wervend. Kortom, zorg overal voor de best gekozen videovorm- en inhoud.
4) Denk aan de lange termijn / maak meerdere video’s
Eén video is geen video. Je wilt top of mind blijven bij je kijkers, dus moet je ze regelmatig prikkelen met interessante, actuele video content. Dat hoeven niet altijd lange, diepgaande, ambitieuze of prijzige video’s te zijn. Zolang je de klant maar aan je blijft binden met video’s. Denk aan korte vlogs of aankondigingen voor producten. Het maken van een video serie is ook een goed idee, waarbij je aan het einde van iedere video vooruitblikt naar de volgende in de reeks.
Zorg er in ieder geval voor dat je een videostrategie hebt voor de lange termijn, bijvoorbeeld voor het komende (half) jaar.
Meerdere video’s maken is goed, maar zorg er daarbij ook voor dat je de klant in elke fase van zijn ‘reis’ bedient. Kennen ze je merk of bedrijf nog helemaal niet? Maak dan een inspirerende, informerende video. Kennen ze jou wel, maar je specifieke product nog niet, concentreer je dan op de voordelen hiervan in een productvideo (of reclamefilm/commercial). Heeft een klant je product gekocht? Stuur hem een welkomst- of dankvideo. Wil je iets uitleggen over het gebruik van je product? Maak dan een verhelderende instructiefilm. Kortom, zorg dat je klanten maakt en ze houdt en maak video’s voor de hele customer journey.
6) Overweeg personalized video
‘Online’ heeft een slechte reputatie als het gaat om persoonlijk zakendoen. In een echte, fysieke winkel kun je niet alleen een product vastpakken, maar heb je ook face to face contact met de verkoper, die jou persoonlijk aanspreekt en (hopelijk) actief op zoek gaat naar een product dat bij jou past.
Online is dit een ander verhaal. Tenminste, dat was het lange tijd. Het wordt nu steeds beter mogelijk om, zelfs met content geproduceerd voor een grote klantengroep, toch individuele klanten persoonlijk te benaderen. In een zogenaamde personalized video kun je de klant producten op maat bieden en de klant zelfs echt bij naam aanspreken. Onderzoek dus zeker wat er voor jouw bedrijf mogelijk is op het gebied van personalized video.
7) Voeg in elke video een Call to Action toe
Herkenbare, creatieve, persoonlijke video’s doen heel veel voor je merk, maar we hebben het nog steeds over marketing, wat betekent dat de kijker (uiteindelijk) ook echt een actie moet ondernemen waar je wat aan hebt. Of dit nu betekent dat ze meteen op je website een product moeten bestellen, contact op moeten nemen met een medewerker of meer informatie moeten zoeken of opvragen, je moet ze ‘activeren’ met je video. Inderdaad, met een Call to Action (CTA).
Een CTA plaats je meestal aan het eind van de video en kan een verzoek zijn om je website te bezoeken, telefonisch contact op te nemen, je Facebook-kanaal in de gaten te houden, een reactie achter te laten of op een andere video te klikken. Als je video goed zijn werk heeft gedaan, dan zal de kijker aan het eind ervan de behoefte hebben om ‘iets’ te doen; aan jou de taak – nee, de plicht – om hem te vertellen waar hij naartoe moet.
8) Meten en testen
Je kunt je videostrategie nog zo goed voorbereiden en uitdenken en je video’s kunnen nog zo geweldig en fantastisch gelukt zijn, je weet pas echt of het een succes wordt als je de video’s ook echt publiceert en door genoeg mensen laat bekijken.
Je hoeft dan niet per se helemaal ‘live’ te gaan maar kunt ook je video’s laten bekijken door een kleine sample groep en wat A/B-tests doen. Om aan de hand daarvan je video’s te perfectioneren. En dan nog kunnen de resultaten verrassen. Dan blijken de views of shares ineens tegen te vallen, omdat de video op een ongelukkig tijdstip is gepubliceerd, of niet op het juiste kanaal. Of er wordt wel op geklikt, maar ze worden niet (genoeg) afgekeken.
Stop dus vooral niet met het werken aan je video op het moment dat je hem publiceert. Analyseer goed het kijkgedrag en stuur bij waar mogelijk. Ook handig: bekijk de comments eens onder je YouTube-video: hier kunnen best nog wel eens waardevolle tips tussen zitten.