De 9 videotrends en tips voor 2023
Het videolandschap is waarschijnlijk blijvend veranderd door de recentelijk grote behoefte aan communicatie op afstand. Zo kwamen er onder andere meer videocalls voor interne en externe communicatie, meer instructie- en onboarding-video’s en videopresentaties voor nieuwe producten. Maar het is vooral een bevestiging van wat we al wisten: dat video een enorm waardevol marketing-, sales- en communicatiemiddel is.
Online video is bovendien al jaren met een stevige opmars bezig, waarbij voortdurend innovaties en nieuwe interessante toepassingen naar boven komen. Welke videotrends zijn op dit moment ‘hot’ en wat kunnen we verwachten in 2023?
De belangrijkste videotrends in 2023
Op welke manier kun je als merk of bedrijf video het beste inzetten in 2023? Check hieronder onze videotips en trends:
- 1) Vol inzetten op video, met 1 brandverhaal, ook voor je employer brand
Video is geen inwisselbaar middel om je merkverhaal mee te vertellen of je product mee te promoten. Video is je merk. Video’s vormen voor veel klanten het touchpoint met je merk, in verschillende fases en op verschillende kanalen. Video zorgt meteen voor een (merk)beleving, wat belangrijk is voor de merkbetrokkenheid bij je klanten. Wat weer essentieel is voor de conversie en het behouden van klanten. En het meeste resultaat behaal je als de merkbeleving in al deze video’s een gemeenschappelijke basis heeft; zodat de klant altijd jouw merkwaardes helder op zijn of haar netvlies heeft staan.
Dit consistente beeld is niet alleen belangrijk voor je algemene (brand) marketing maar ook voor je employer brand marketing. Je bent in het voordeel als jouw merkgevoel herkenbaar en voelbaar is, over de gehele breedte van je marketingbeleid, dus óók in je recruitment-uitingen.
Zo’n ‘holistische’ benadering van je merkidentiteit biedt veel meerwaarde en wordt op dit moment nog te weinig toegepast. Vaak worden HR en recruitment als een losstaand onderdeel gezien, waarvoor een standaard werken-bij video volstaat. Gelukkig heeft een aantal grote bedrijven al laten zien zien hoe succesvol een videocentrische employer branding strategie met aandacht voor merkidentiteit kan zijn.
Onze verwachting is dat in 2023 veel meer bedrijven deze benadering gaan hanteren.
- 2) Video funnels
Het is raadzaam niet alleen in de hele breedte maar ook in de gehele diepte video’s in te zetten, oftewel in elke fase van de klantreis. En we zien ook dat steeds meer bedrijven hier actief mee bezig zijn.
Video is de populairste vorm van online content en er wordt dag en dag uit voor miljarden uren aan video bekeken op YouTube, Facebook, Instagram, TikTok, LinkedIn en andere kanalen.
Daarom is het slim om via videocontent de aandacht van je potentiële klanten te trekken, nog voordat ze naar je merk zoeken of zelfs maar met jouw product bezig zijn… en hiermee door te gaan – met een welkomstvideo, een video met tips en tricks, suggesties voor andere producten, referral acties – lang nadat ze klant zijn geworden. In het bijzonder omdat de volledige audiovisuele ervaring van video voor de beste merkbeleving zorgt.
Op dezelfde manier kun je potentiële medewerkers al vroeg enthousiast maken, en vervolgens via vele video’s bij je bedrijf betrokken houden; denk dan aan onboarding video’s, e-learning video’s, ludieke video’s op feestdagen, video’s van teamuitjes en meer.
Kortom, net zoals je een funnel nodig hebt – met content voor de Awareness-, Consideration-fases en verder – voor je algehele marketinguitingen, heb je ook (of in plaats daarvan) een specifieke video-tunnel nodig.
- 3) VR voor interne training & bedrijfsprocessen
VR en AR – Virtual en Augmented Reality – zijn geen hagelnieuwe concepten meer, maar deze sector zit nog steeds enorm in de lift. Er wordt geschat dat er in 2023 wereldwijd voor 4,26 miljard omzet zal worden gedraaid, tegenover 828 miljoen in 2018. Daarbij schat PwC dat er in 2030 in bijna 23,5 miljoen banen gebruik zal worden gebruikt van VR en AR.
Want VR is niet alleen leuk als entertainment, VR-video’s zijn ook uitermate praktisch voor zakelijke doeleinden. Interne en externe productpresentaties krijgen letterlijk een extra dimensie als je producten echt van dichtbij kunt bekijken en zelfs (virtueel) kunt vastpakken.
Zowel voor interne als externe stakeholders en bij het trainen van personeel zijn VR-video’s bijzonder nuttig en de technologie wordt dan ook in steeds meer branches toegepast. Denk aan de medische sector, waarbij chirurgen in opleiding live operaties kunnen uitvoeren; of aan de militaire sector die VR gebruikt om soldaten ‘live’ te kunnen laten rondlopen in vijandig gebied, om ze zo bijvoorbeeld te trainen in communiceren met de lokale bevolking.
Winkelpersoneel kan met VR getraind worden in het omgaan met klanten op drukke winkeldagen; in de bouwsector kunnen hulpdiensten al vóór de bouw van een tunnel hier doorheen rijden om zo mogelijke zwakke plekken te ontdekken. De mogelijkheden zijn eindeloos.
- 4) Interactieve video
Als je een stapje terug doet van de sci-fi-achtige VR- en AR-technologieën, kom je bij interactieve video. Deze video-insteek kun je al vrij voordelig en laagdrempelig toepassen en zo een persoonlijke benadering en optimale betrokkenheid realiseren.
Je kunt op verschillende manieren en niveaus interactiviteit toevoegen aan je video’s. Het kan zo simpel zijn als een in de video geïntegreerd contactformulier, maar je kunt bijvoorbeeld ook leerpaden in een e-learning video creëren en extra informatie laten verschijnen na clicks of hovers ergens in beeld.
Verder gebruiken sommige bedrijven interactiviteit binnen productvideo’s, bijvoorbeeld om een productrange te presenteren en de kijker via clicks de volgorde van de getoonde producten en de kenmerken te laten bepalen.
Ook binnen je employer branding kan interactiviteit heel waardevol zijn. Zo heeft KPMG een interactieve videoflow op zijn werken-bij-site, waarbij een beeldvullende (dame in een) video header de bezoeker persoonlijk aanspreekt en je pas (met de video) verder kunt gaan als je antwoord geeft op de vragen (zoals je naam of de functiecategorie waarnaar je op zoek bent).
Omdat mensen graag persoonlijk benaderd worden en dit ook van bedrijven verwachten, zullen bedrijven steeds meer hun best gaan doen om deze persoonlijke touch toe te voegen, onder meer via interactieve video.
- 5) Persona’s gebruiken in je videomarketing
Nu bedrijven video als het multifunctionele medium zien dat het is en snappen dat je meerdere video’s nodig hebt om verschillende doelgroepen te bereiken, zullen ze ook gaan kijken naar de toepassing van beproefde marketingstrategieën voor video; zoals het vormgeven van doelgroepen met behulp van persona’s.
Gelukkig komt het steeds minder voor, maar bedrijven dachten in het verleden vaak dat ‘iets’ met video doen genoeg was. Dan werd er gewoon één bedrijfsfilm of zakelijke video gemaakt met zo ongeveer alle kernwaardes van het merk erin, met allerlei boodschappen tegelijk, gericht aan iedereen en niemand. Dan de video maar ergens publiceren en wachten op views, clicks, engagement en converterende klanten.
Bedrijven zijn erachter gekomen dat dit niet werkt. Je klantgroep is doorgaans geen homogene groep en met behulp van persona’s kun je – letterlijk – een gezicht geven aan je verschillende klantsegmenten. Iedere groep krijgt specifieke kenmerken, zoals geslacht, leeftijd, functie binnen het bedrijf (als het gaan om een zakelijke klant), hobby’s, karakter, interesse in bepaalde producten (van concurrenten) en onderwerpen.
Met persona’s wordt het voor marketeers vaak veel duidelijker hoe de tone of voice of boodschap eruit moet zien. In plaats van een anonieme groep heb je nu driedimensionale klanten voor ogen, waarbij je direct weet hoe je ze aan moet spreken.
- 6) Korte (en verticale) video’s
Op social media ligt de focus vooral op korte video’s. Logisch, want de aandacht van de gebruikers wordt van alle kanten opgeëist, dus de verleiding om snel door te klikken naar iets anders is groot. Bovendien krijgen bezoekers vaak maar kort een video onder ogen voordat ze besluiten verder te browsen of de video te bekijken.
Helemaal door het succes van TikTok – waar kort en verticaal de norm is – en andere platforms die hierop reageren met hun eigen dienst voor korte video’s – zoals YouTube Shorts en Instagram Reels -, moéten bedrijven op zijn minst kijken naar korte en verticale videocontent.
Dat kan als variant van lange en horizontale video’s, maar beter nog is om de videocontent speciaal voor de betreffende platforms te ontwikkelen, zodat ze qua lengte en beeldverhouding volledig geoptimaliseerd zijn en er geen compromissen nodig zijn.
- 7) Video’s die ook werken zonder geluid
Naar schatting worden rond de 85% van korte video’s op Facebook zonder geluid bekeken, bijvoorbeeld omdat veel content onderweg wordt gekeken of op een (andere) onhandige plek. Dit hebben de social platforms zelf ook door, die daarom audiotranscriptie-opties toevoegen om video’s ook zonder geluid toegankelijk te maken.
Fijn natuurlijk dat de social media kanalen deze mogelijkheden bieden, maar de automatisch gegenereerde transcripties weerspiegelen niet altijd de juiste boodschap en doet soms meer kwaad dan goed.
Verstandig is daarom om zelf een transcriptie te maken, zodat je zeker weet dat de boodschap overkomt. Een extra bonus is dat een audiotranscriptie – of caption – goed is voor je ranking. Als je een video uploadt worden de captions – inclusief waardevolle keywords – geïndexeerd, zodat je video beter vindbaar wordt en (mogelijk) hoger getoond wordt in de zoekresultaten.
Een andere, voor de hand liggende manier om video’s duidelijker te maken zonder geluid, is om het verhaal zoveel mogelijk met beelden te vertellen, zonder afhankelijk te zijn van een voice-over. Je kunt hierbij een compromis vinden door titels en (andere) tekst in de video zelf te verwerken, maar je kunt ook vertrouwen op de verhalende kracht van beelden. Al kan dit niet altijd, er is verrassend veel over te brengen puur op basis van beelden.
- 8) Een filmische stijl gebruiken
Speelfilms en zakelijke films zijn niet zo verschillend als je zou denken. In beide gevallen wil je de kijker laten geloven in het verhaal en de gepresenteerde wereld en wil je dat hij of zij zijn/haar natuurlijke scepsis loslaat.
Je zou verwachten dat er bij kijkers van een zakelijke video meer weerstand is om op te gaan in het verhaal, omdat ze niet zomaar willen dat ze een product aangesmeerd wordt. Toch is dit vaak niet het geval. Een kijker van een product- of branding video wil ook meegesleept worden en emotioneel geraakt worden door de stijl en het verhaal.
Onze emoties zijn namelijk enorm belangrijk bij het doen van een aankoop. We moeten eerst iets positiefs voelen voordat we kunnen ‘gaan’ voor een product of merk. En het is absoluut niet erg als hiervoor een herkenbare speelfilmstijl wordt gebruikt.
Dit merk je consequent aan de vele views en enthousiaste reacties wanneer een bedrijf weer eens een indrukwekkende filmische branding video op zijn website of social kanalen post. Grote kans dus dat nog veel meer bedrijven voor deze benadering kiezen in 2023.
- 9) Beter & serieuzer videoperformance meten
Waar marketeers in de regel nauwgezet bijhouden hoe goed een marketinguiting presteert, daar conclusies uit trekken en vervolgens (waar nodig) bijsturen, is er bij video’s doorgaans weinig ‘aftercare’. Gelukkig gaan bedrijven langzaam maar zeker inzien dat video performance heel goed te meten is.
Je zult met video waarschijnlijk minder vaak directe conversies meten, maar door te kijken naar zaken als kijkduur, aantal kijkers, en de acties na het bekijken van een video (zoals het bezoeken van andere pagina’s op je site of het aanvragen van een offerte), kun je wel degelijk een goed beeld krijgen van het succes van je video. Ook engagement op basis van reacties en shares is interessant om naar te kijken.
Essentieel is het om de prestaties van een video af te zetten tegen de prestaties van de pagina (of site) als geheel. Want het is niet zo gek dat een video die op een pagina staat die op zichzelf al weinig bezoekers trekt, ook niet heel veel views krijgt. Dit, absoluut gezien, ‘lage’ aantal duidt dus niet op een slecht presterende video.
Door scherp naar de prestaties van de video zelf, die van contextuele elementen en de pagina’s als geheel te kijken, kun je tot waardevolle inzichten komen over de kwaliteit en effectiviteit van je video’s.
De beste videostrategie voor 2023
Genoeg inspiratie opgedaan? Wat je exacte videostrategie of videomarketingplan voor 2023 ook wordt, met bovenstaande tips kom je hoe dan ook goed beslagen ten ijs.
We zijn erg benieuwd hoe jouw videojaar eruitziet en mocht je nog extra tips of ondersteuning nodig hebben, dan weet je ons te vinden!