Kijk je vooruit? Strategisch? Naar een solide toekomst voor je organisatie, met een focus op wat echt telt? Dan heb je een structurele en brede inzet van video nodig. Niet alleen voor de promotie van je product of dienst, maar voor alles en elke afdeling: HR, marketing, communicatie, sales. Waarom? Omdat video als geen ander instrument kan verbinden. En dat is waar het uiteindelijk allemaal om draait: de verbinding.
Met video zorg je voor verbinding, wat een basisvereiste is. Heb je eenmaal een connectie gemaakt, dan moet je deze cultiveren, om uiteindelijke een bloeiende, blijvende relatie te realiseren.
De meeste organisaties van enig formaat hebben vele afdelingen om draaiende te houden. Of liever: de vele afdelingen moeten er samen voor zorgen dat de organisatie draaiende blijft.
Klanten moeten rechtstreeks benaderd of begeleid worden via de (after)sales-afdeling, je organisatie moet zichtbaar blijven met de juiste marketing, intern en extern moet de communicatie op orde zijn en HR moet de beste mensen aantrekken en managen.
Uiteraard heb je hier kundige mensen voor nodig, die allemaal met hun eigen kwaliteiten de doelen van de afdeling realiseren.
Deze doelen mogen (en moeten) dan misschien raakvlakken hebben, maar ze zijn zeker niet inwisselbaar. Op zijn minst is de uitwerking anders. Marketing heeft een andere doelgroep en doelstellingen dan HR. Ook al moet je in beide gevallen je organisatie zo aantrekkelijk mogelijk belichten en zorgen dat mensen je actief benaderen, je communiceert in beide gevallen andere punten. Je benadrukt andere USP’s, een (iets) andere sfeer, of doet een beroep op een andere gevoelens.
Een ‘verbinding’ – of ‘connectie’ – klinkt misschien vaag of zweverig maar het is eigenlijk heel vanzelfsprekend. Het betekent weinig meer dan het accepteren, geloven (en vaak: waarderen) van een boodschap; maar vooral ook: de afzender van die boodschap.
Het maakt daarbij niet uit tussen wie deze verbinding wordt gevormd: tussen jou en de klant, de werkgever en werknemer, je organisatie en partners en (andere) stakeholders; er moet altijd gecommuniceerd worden tussen twee ‘partijen’, waarbij de boodschap of informatie optimaal over moet komen.
De boodschap moet volledig duidelijk zijn; en dan hebben we het niet alleen over informatieve maar ook de emotionele component van die boodschap. Heel concreet kan alle benodigde inhoud gecommuniceerd worden, maar als deze niet geaccepteerd wordt, heb je niets bereikt.
De intentie van de ‘zender’ moet dus goed geïnterpreteerd worden en de boodschap moet integer en geloofwaardig overkomen. Alleen staat de kijker volledig open voor wat je te vertellen hebt en kan er een verbinding plaatsvinden, waar je vervolgens op verder kunt bouwen.
Verbinding komt er alleen maar als de kijker (of een andere ‘ontvanger’) je gelooft en vertrouwt. Integriteit en authenticiteit zijn misschien te veel gebruikte begrippen maar ze zijn daardoor niet minder belangrijk.
Zo vindt bijvoorbeeld 86% van consumenten authenticiteit essentieel bij hun merkkeuze (Stackla) en doet 81% van consumenten aankopen op basis van vertrouwen (Edelman).
Zonder dit vertrouwen vallen al je uitingen als een kaartenhuis ineen. Gelukkig is video heel goed in staat om die noodzakelijke emotionele component over te brengen. Met krachtige beelden, geluiden en voice-over en met oprechte vertellers in de video kan een neutraal stuk tekst tot leven komen en ineens ‘aankomen’ bij de kijker. Het kan van alles zijn – een blik zijn van een medewerker, een bepaalde sfeer die van een organisatie uitgaat – dat voor de nodige klik zorgt.
Als die initiële verbinding er is, is de eerste stap gezet. Maar deze verbinding moet ‘het begin zijn van een prachtige vriendschap’, om er maar even een filmcitaat tegenaan te gooien.
Kortom, je wilt niet dat het bij die ene klik blijft. Op elk moment moeten de kijkers van je video’s die zelfde verbinding voelen. Die authenticiteit moet op een consistente manier aanwezig blijven in je content. Natuurlijk, dit kan een uitdaging zijn, maar er zijn middelen die je kunnen helpen, zoals een videobrandguide waar je op terug kunt vallen.
Als je ervoor zorgt dat de kijker keer op keer een verbinding ervaart met je merk of organisatie, kan die verbinding bloeien, ofwel, voor een langdurige relatie zorgen met mensen die je waarderen, bij je terug blijven komen en je zelfs aanbevelen.
Natuurlijk is er geen ‘one size fits all’-oplossing voor al je uitingen. Dan kan ook niet met zoveel afdelingen en (sub)doelstellingen (al is een rode draad aan te raden). De reactie op verschillende uitingen moet vaak anders zijn en soms zijn de doelgroepen compleet verschillend.
Maar om welke afdeling, doelgroep of boodschap het ook gaat: er moet een verbinding tot stand worden gebracht, en hier is video het ideale middel voor. Of je nu een branding of promotievideo maakt, een recruitmentvideo, testimonial, of productvideo, video heeft de capaciteit om mensen te raken en vertrouwen te kweken: essentieel voor een verbinding die relaties laat bloeien.