Het toverwoord van de laatste jaren is ‘vloggen’: iedereen en zijn kleine broertje doet het. Of het nu gaat om een lifehack om van sokken telefoonhoesjes te maken of een unieke tandenpoetstechniek… alles is te bekijken. Van Knol tot Hadid, iedereen vlogt er op los. Maar nog veel interessanter voor jouw bedrijf: iedereen volgt er ook op los! Dat video populair is weten we al lang – elke maand wordt er voor 6 miljard uur aan video op YouTube gekeken, om maar iets te noemen – maar een vlog geeft het dat persoonlijke tintje, waar mensen zo dol op zijn. Dus wil je benaderbaar zijn als bedrijf en je video-content extreem deelbaar maken, denk dan eens aan een vlogstrategie.
Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om eigen personeel te laten vloggen. En dat is helemaal geen slecht idee. Enerzijds kun je op deze manier een uniek en ongedwongen inkijkje geven in je bedrijf en anderzijds zorg je ervoor dat mensen je merk niet langer als iets onpersoonlijks of zakelijks zien, omdat ze dit koppelen aan de persoon die namens jouw bedrijf al die leuke vlogs maakt. Jouw merk krijgt nu een persoonlijkheid en een gezicht.
Vlog… en blijf vloggen
Als je een achterban wilt opbouwen en flink gevolgd wilt worden, dan is het wel zaak dat je ook echt regelmatig een bedrijfsvlog produceert. Eén charmante video is echt niet genoeg. Dus bedenk een onderwerp of een rubriek waar je wekelijks of op zijn minst maandelijks aandacht aan zou kunnen besteden en máák die vlogs!
Focus op de inhoud
De miljoenen huis-tuin-en-keukenvloggers komen misschien weg met video’s over een bad hairday of hun belevenissen in de wachtrij voor de nieuwste iPhone, maar als bedrijf moet het – uiteindelijk – wel echt om de inhoud gaan. Tuurlijk, een sfeerimpressie van je kantoor zorgt voor een hoop goodwill en opgeheven duimpjes, maar op een gegeven moment moet je de diepte in. Dus geef tips of vertel over je waardevolle ervaringen, zoals bijvoorbeeld Tim Cutts van Google dit deed in zijn vlogs, bespreek nieuwe producten of spannende nieuwe ontwikkelingen, of interview experts in je vakgebied. Maak het voor de kijker ook echt de moeite waard om jouw vlogs te bekijken. Het mag uiteraard met veel enthousiasme en een fijne ‘edge’, maar laat het ergens over gaan.
Als bedrijf heb je natuurlijk duidelijke en concrete doelen. Wie wil je bereiken? Wat wil je verkopen? En hoe? Moet de kijker naar je website gaan? Zich abonneren op je nieuwsbrief of videokanaal? Meteen rolt dan een bepaalde inhoud, stijl en tone-of-voice uit.
Dit hangt een beetje samen met de inhoud en strategie, maar het is uiteraard zaak om te bedenken wat voor soort video’s je wilt produceren.
Recruitment
Zo kun je een vaste medewerker bijvoorbeeld steeds collega’s laten interviewen over hun werk, om zo anderen te motiveren ook bij jouw bedrijf te solliciteren; als een soort recruitment video dus. De ervaring is dat dit soort video’s heel goed werken.
A day in the life…
Ook kun je iedere week een andere afdeling van je bedrijf centraal stellen in je vlog, voor een leuke, interessante blik achter de schermen. Dit kun je zo gedetailleerd maken, als je wilt. Je kunt een overzicht geven van een hele afdeling of één persoon volgen tijdens een typische dag op kantoor. Waar krijgt hij de hele dag mee te maken? Welke mensen ontmoet hij, wat voor klussen krijgt hij te doen, op welke plekken komt hij? Het maakt het bedrijf een stuk toegankelijker en biedt een fascinerende inkijk in het reilen en zeilen op kantoor.
Evenementen
En voor af en toe – aangezien dit niet wekelijks voorkomt – is het erg leuk om via een vlog een verslag te maken van bijzondere events, uitjes, congressen of beurzen. Om te laten zien dat het niet alleen maar van 9-tot-5 achter een computer zitten is.
Hou het kort
Vooral de eerste serie video’s die je maakt moeten kort zijn, aangezien je klanten wilt binnenhalen, wilt prikkelen. Eén tot twee minuten is lang zat. Dit dwingt je ook om na te denken over de essentie van je boodschap en al het opvulmateriaal weg te snijden. Het doet misschien even pijn – ‘kill your darlings’ noemen ze het in de schrijverswereld – maar het wordt er alleen maar beter op.
Aan de slag dus maar met een bedrijfsvlog? Absoluut! Maar het gaat niet per definitie alleen en altijd maar goed. Dat kán het wel gaan, maar je moet wel alle mogelijke gevolgen goed inschatten en hier, indien nodig, op inspelen. Daarom hier de voors en tegens even onder elkaar:
Voordelen:
1. Short en simple (en cheap)
Een vlog maken is een eitje, iedereen kan het, iedereen heeft de apparatuur ervoor, en het kost bijna niets. Goed, een bedrijf zal er wat meer tijd, moeite en geld in (moeten) stoppen dan je buurmeisje die over haar vriendenalbum vlogt, maar het punt is wel geldig. Als je zorgt dat je een goed concept hebt, een duidelijk doel voor ogen, en een soort verhaallijn voor je video, dan kun je zonder al te veel kopzorgen – lees: geld – een leuke, effectieve vlog maken.
2. Je merk krijgt een gezicht
Je merk is niet langer een merk op een gebouw of een product, maar een product of dienst met, letterlijk, een gezicht, iemand waarmee de kijker zich kan identificeren en om kan lachen. En dat is heel veel waard voor de ‘volgbaarheid’ en, uiteindelijk, de loyaliteit van je kijkers, oftewel: kopers.
3. Veel exposure, vlogs worden veel gedeeld
Enorm veel mensen zoeken naar video’s online en vrijwel alle mobiele gebruikers delen regelmatig video’s, waaronder veel vlogs. Dus je zou wel gek zijn als je aan de zijlijn zou blijven staan.
4. Beter vindbaar (in Google)
Google kijkt naar de content die bezoekers belangrijk vinden en past de ranking daarop aan. Dit is de reden dat 62 procent van alle Google zoekopdrachten nu video content oplevert. Kortom, als je vlogs maakt, heb je meer kans op een goede positie in de zoekmachines.
Nadelen:
1. Simpel (en cheap)
Ja, een vlog heb je in principe vrij gemakkelijk in elkaar gedraaid en kun je voor weinig geld produceren, maar waak er wel voor dat het er daarmee niet te amateuristisch uitziet. Of in ieder geval: dat dit het enige is wat een kijker bijblijft. Uiteindelijk gaat het om wat er gezegd wordt en het menselijker en toegankelijk maken van je merk. En daarbij kan het juist goed zijn dat de vlog er niet al te gelikt uitziet. Maar zorg er dan wel voor dat alles klopt. Als de tone-of-voice of boodschap niet goed overkomt, kunnen deze lage productiewaardes averechts werken. Ook voor het image van je merk.
2. De mystiek verdwijnt
Dit laatste kan ook meespelen bij het persoonlijk maken van je merk met een vlog. Het kan namelijk juist heel goed zo zijn dat je juist een bepaalde mystiek, geheimzinnigheid, en afstand wilt bewaren tot je product. Vanwege de exclusiviteit ervan, of de bijzondere technologie bijvoorbeeld. En dat zou kunnen verdwijnen als je er een gezicht aan verbindt.
3. Afhankelijkheid van één persoon
Als je alles inzet op één persoon – een beroemdheid of gewoon een charismatisch figuur – dan kan dit lange tijd heel veel opleveren, maar heb je misschien een probleem als deze persoon opstapt. Dit zou je kunnen ondervangen door er in ieder geval voor te zorgen dat het concept, de rubriek of het personage gewoon ijzersterk is en dat niet alles van de persoonlijkheid van je ‘hoofdrolspeler’ afhangt. Als iemand anders min of meer moeiteloos de rol zou kunnen overnemen – zoals een volgende Zorro die gewoon het masker opzet – hoeft er weinig aan de hand te zijn.
Het mag duidelijk zijn: hoewel er een paar punten te zijn om rekening mee te houden, zou het een gemiste kans zijn als je deze marketingkans laat liggen. Met de lage productiekosten van een vlog ben je het eigenlijk aan jezelf – en je achterban – verplicht om eens te experimenteren met een vlog (of twee). Verzin een concept, stel je doelen, maak een goed verhaal en ga los! En slaat het aan, dan… je snapt het.