10 tips voor meer awareness met een branding video (in 2025)
Een brandvideo is een geweldig middel om kijkers kennis te laten maken met jouw product of merk. Of liever: om ze enthousiast te maken over je product of merk. Het daadwerkelijke kennismaken, inclusief alle ins en outs, is geschikter voor een latere fase. Het gaat er allereerst om dat het bewustzijn er is, gekoppeld aan de juiste emoties en (merk)associaties. En video beschikt bij uitstek over de kracht om dit op te wekken, doordat ze echt een merkbeleving kan realiseren. Maar hoe kun je deze kracht optimaal benutten? Hoe kun je awareness rond je merk bereiken en de gewenste merkperceptie bereiken?
De 10 beste videotips voor meer merkbekendheid
Hieronder 10 tips voor het opwekken van de juiste merkassociaties, het creëren van awareness en het bereiken van merkbekendheid… met een branding video.
1) Sluit aan bij de (ideale) wereld van je doelgroep
In een awareness-video wil je het niet teveel over je product zelf hebben maar de kijker het gevoel geven dat jouw merk of product bij hem past.
Hier hoort emotie bij, sfeer, het verbeelden van een levensstijl, en eventuele ergernissen of behoeftes die hierbij horen. En daar kun je jouw product dan vervolgens op aan laten sluiten of soepeltjes doorheen verweven.
Als je al wat naamsbekendheid hebt – of als je een heel krachtige boodschap en prikkelend videoconcept hebt – kan het ook heel effectief zijn om je voor 99% op deze belevingswereld te richten en zo een bepaald thema te claimen. Om onlosmakelijk een bepaald gevoel of onderwerp aan jouw merk te verbinden; zoals ‘buitenleven’, ‘milieuvriendelijkheid’, ‘gezelligheid’. Door specifieke merkassociaties consequent op te wekken via een krachtige merkbeleving, kun je de merkperceptie naar wens vormgeven. Wat de weg is naar een sterker merk.
2) Communiceer je waarde
Een merk zou in zijn eerste marketinguitingen niet teveel de nadruk moeten leggen op de eigenschappen van het product, oftewel, het ‘wat’. De kijker/potentiële klant moet natuurlijk wel weten wat de belangrijkste kwaliteit is van je product en wat het hem kan bieden, maar het is vooral belangrijk om over te brengen waarom de kijker jouw product zou willen gebruiken. Welk probleem lost het op of in welke behoefte voorziet het?
Het kan daarbij ook om een latente behoefte gaan. Iets waarvan de kijker niet eens wist dat het een probleem was of voor ongemakken zorgt. Misschien dat het opladen van je telefoon altijd gewoon prima gaat, maar dat als je erover nadenkt, je inderdaad best vaak aan het zoeken bent naar die kabel; of dat hij snel beschadigt doordat hij alle kanten opgedraaid is. Als je de heerlijke situatie voor je ziet waarbij de kabel altijd netjes veilig opgerold en op een vaste plek ligt, besef je: ‘Ja, ik heb ook zo’n houder/opbergsysteem nodig in mijn leven.’ Om maar een voorbeeld te geven.
3) Focus op de ‘U’ in je USP
Ook al wil je de kijker vooral op basis van behoeftes en emoties aanspreken en niet al te diep in de eigenschappen van je product of dienst duiken, het is wel de bedoeling dat mensen je merk herkennen en onthouden.
Daarom moet je iets unieks kunnen bieden. Of in ieder geval: geloofwaardig en authentiek overkomen in het bieden hiervan. Want laten we wel wezen: er zijn weinig ‘echt’ unieke eigenschappen of aspecten die een organisatie kan claimen; in universele zin dan ‘Klantvriendelijk’, ‘innovatief’, ‘kwalitatief’? Wat dacht je van ‘duurzaam’, of ‘vooruitkijkend’? Of ‘klantgericht’ (of ‘altijd meedenkend met de klant’)?
Bijna iedere organisatie wil dit zijn en claimt dit te zijn, maar zonder toelichting of uitwerking zijn het holle termen. Want hoe ben je precies klantvriendelijk? Is er altijd direct een medewerker beschikbaar voor contact? Bied je een bovengemiddeld soepel retour- of garantiebeleid? Wordt elke klant persoonlijk toegezongen op zijn verjaardag? Kortom, hoe bijzonder is een gecommuniceerde USP nu echt? En hoeveel (meer)waarde biedt deze aan de klant?
Het is niet per se een probleem om USP’s te hebben die in algemene termen niet ontzettend uniek zijn, maar het helpt om ze wat concreter te maken. Dat kan bijvoorbeeld ook door een universele USP uit te breiden met een praktische toepassing. Zoals ‘innovatieve techniek/materialen’; of ‘We denken met je mee… in het hele traject’. Dat maakt het allemaal net wat tastbaarder voor de klant.
4) Toon je identiteit en wek de gewenste associaties op… overal!
Voordat je brandvideo’s laat maken heb je doorgaans al een merkidentiteit staan, met eigen logo, kleuren en andere stijlelementen. Deze heb je gekozen om je merk een persoonlijkheid te geven; een unieke uitstraling. Voor een optimale merkherkenning is het verstandig om deze identiteit in al je uitingen terug te laten komen.
Huisstijlkleuren kunnen bijvoorbeeld ook makkelijk verwerkt worden in de video. Op dezelfde manier zou de sfeer die je site uitademt ook in de video te voelen moeten zijn. En liefst niet alleen in één video, maar in alle (video-)uitingen. Alleen zo kan er herkenning optreden en kunnen klanten consequent de juiste associaties leggen.
Want associaties leggen kijkers hoe dan ook vanwege de manier waarop video direct – en veelal onbewust – inwerkt op het brein van de kijker. En dan kunnen dit maar beter de gewenste associaties zijn.
Als je vooraf vaststelt welke merkassociaties opgewekt zouden moeten worden, kun je hier bewust op sturen, in alle video’s en marketinguitingen.
5) Ken je publiek en richt je op behoeftes
Je kunt nog zo’n indrukwekkende video hebben gemaakt en perfect hebben uitgelegd wat je doet als merk of organisatie… als klanten zich niet aangesproken voelen, zal het effect minmaal blijven.
Het is best een logische gedachte: klanten moeten voor jouw merk kiezen en niet voor dat van een concurrent. Dus vertel je vooral wat je allemaal te bieden hebt. Maar uiteindelijk is het – zeker in de eerste fase(s) – vooral van belang dat de kijker voelt dat het hem – en/of de eindgebruiker – aangaat. Dat de reactie iets is als: ‘Ah, zij begrijpen wat voor ons/onze klanten belangrijk is.’ In een branding video kan het zomaar zijn dat de concrete diensten of producten slechts minimaal getoond worden. Maar dat geeft niet, zolang de kijker maar in grote lijnen snapt wat het merk aan waarde te bieden heeft en het gevoel krijgt dat hij gezien wordt.
Daarvoor is voldoende kennis van de doelgroep nodig. Deze kan op verschillende manieren vergaard worden; bijvoorbeeld door het maken van persona’s en het gebruiken van emotiekaarten. Zodra bekend – of besloten – is hoe een typische klant er uitziet en welke specifieke behoeftes en emoties een rol spelen bij de vorming van zijn merkperceptie, kun je hier met je videoinzet optimaal op inspelen.
6) Bedenk een aantrekkelijk videoconcept
Een awareness of branding video leunt heel erg op sfeer en emotie. Maar om dit zijn uitwerking te laten hebben op de kijker, moet deze wel lang genoeg zijn aandacht bij de video kunnen houden.
Dit kun je onder andere bereiken met een pakkend concept voor je video. Zoals een verrassende verhaallijn, een originele setting, bijzonder kleurgebruik, effectieve muziek, teksten… Zolang het de kijker maar grijpt én – niet te vergeten – consistent is met je identiteit.
Het kan allemaal effectief bijdragen aan een video-ervaring die bijblijft en voor een unieke merkbeleving zorgt.
7) Haal alles uit je video… met live action of animatie
Om met een brand video of awareness video maximaal effect te bereiken, is kennis van de potentie van video eigenlijk onmisbaar.
Ten eerste is het waardevol om te weten waar video überhaupt toe in staat is en dat er altijd (onderbewuste) associaties gevormd worden in het brein van de kijker. En ten tweede wil je weten welke tools je allemaal tot je beschikking hebt om die associaties en emoties op te wekken bij de kijker.
De vorm is hierbij een van de keuzes die voor je liggen. Want: wordt het een live action video, met de directheid en herkenbaarheid van echte personen en omgevingen of kies je voor de onbegrensde mogelijkheden van animatievideo? Of misschien wel voor een combinatie van beide vormen?
Het is maar één van de productionele elementen om bij stil te staan. Er zijn uiteindelijk vele technische onderdelen die invloed uitoefenen op de beleving, van kleur tot geluid en van camerawerk tot scenario. Daarnaast hebben we het dan nog steeds over de impact van een enkele video terwijl je voor het maximale effect zou moeten kijken naar de gehele videoinzet. Naar de consistentie van je merkverhaal in de verschillende video’s en de manier waarop ze elkaar versterken en een totaalbeleving creëren voor de (potentiële) klant.
8) Optimaliseer awareness… door de hele journey te mappen
Op het moment dat je awareness wilt creëren met een branding video ben je mogelijk wat minder bezig met andere fases in de journey, maar doorgaans boek je betere resultaten als je hier al wel rekening mee houdt.
Alles fases in de customer journey zijn uiteindelijk met elkaar verbonden, in de manier waarop ze tegemoetkomen aan de behoeftes en intenties van de klant. Daarom werkt het ook het beste als de uitingen binnen deze fases naadloos op elkaar aansluiten. En daarom is het bij het creëren van een brandvideo in de awareness-fase dus ook handig om in het achterhoofd te hebben wat de insteek zal zijn in de hieropvolgende fase(s).
Je weet dan in de branding video waar je naartoe moet werken; binnen de video zelf en het gehele traject. Je kunt dan ook makkelijker keuzes maken in wat je wel en juist (nog) niet highlight, wetende dat je hier een volgende video voor zult gebruiken. Zo blijft je focus scherp en strak, gericht op datgene wat op dat moment relevant is voor de kijker.
Daarnaast kan het mappen van de journey waardevolle inzichten opleveren. Zo zouden er verschillende branding/awareness video’s kunnen komen, voor verschillende doelgroepen of voor verschillende kanalen. Of er zou uit kunnen komen dat er nog een extra fase een rol speelt, zoals een pre-awareness-fase, die je met video zou moeten targeten. Of wellicht kom je tot de conclusie dat het waardevol is om nog een ander marketingmiddel ter aanvulling in te zetten, al dan niet met video-integratie (zoals een extra e-mailcontactmoment; of een video op social).
Uiteindelijk gaat het erom dat je de klant een zo compleet mogelijke merkbeleving bezorgt en in alle behoeftes voorziet; en dat gaat het beste als de onderdelen perfect in elkaar passen.
9) Prikkel met een uitdagende opening
Natuurlijk is het doel van (praktisch) elke video om zo snel mogelijk de aandacht te trekken maar zeker als de potentiële klant jouw merk nog niet op de radar heeft en je hem nog helemaal met jouw verhaal moet zien te verleiden, kan een krachtige opening het verschil maken.
Er zijn verschillende manieren om de kijker bij het begin van de video al op het puntje van zijn stoel te brengen. Denk bijvoorbeeld aan een opvallend shot, zoals een close-up van een gezicht of een object dat belangrijk is voor je boodschap. Maar ook een originele setting of een scherpe en prikkelende stelling, die direct de kern weet te raken van een pijnpunt of behoefte, kan wonderen doen.
Heb je de aandacht van de kijker dan eenmaal getrokken, dan kun je verder vertrouwen op de kracht van je boodschap, videoconcept en het slot waarin alles samenkomt.
10) Eindig met een pakkende uitsmijter
Net zoals het begin van de video zo snel mogelijk de aandacht zou moeten trekken, wil je deze tot het eind van de video vasthouden. Het liefst laat je de video extra krachtig eindigen, met een boodschap die nog lang nadat de video is afgelopen blijft hangen.
Als het goed is, bouw je in je video toen naar één onvermijdelijke conclusie, waarin de kijker maximaal de gewenste inspiratie en emoties voelt. Probeer daarom te voorkomen dat je video na een sterk begin langzaam inzakt en als een nachtkaars uitgaat.
Bedenk met welke gedachte, boodschap of emotie de kijker moet achterblijven na het zien van de video. Wat moet zijn reactie – en, eventueel: zijn actie – zijn na afloop?
Wil de kijker graag meer weten over je product, merk of organisatie? Mooi! Dan kun je hem contact op laten nemen… en/of verder inspireren en informeren met een volgende video.
Val op en geef vorm aan merkperceptie
Als het goed is heb je nu meer dan genoeg ingrediënten om de ideale (brand) awareness video te maken. Een video die in alles het gevoel van jouw merk uitademt… en vooral een video die relevant is voor klanten. Een video die past bij de levensstijl en behoeftes van de klant en er (mede) voor zorgt dat ze de juiste merkperceptie ontwikkelen. En, daarmee, de gewenste merkvoorkeur.
Wil je weten hoe wij de maximale potentie van video benutten?

