Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

7 tips voor het creëren van awareness met een branding video

‘Hier ben ik!’, ‘Ik ben speciaal!’. Dit is wat ieder bedrijf – diep van binnen – wil zeggen in een brand video. Je hebt een prachtig (nieuw) merk of product en wilt het publiek hiermee kennis laten maken. Prima. Maar waarom zou de kijker voor jou kiezen? En wat is de reden dat hij jouw video tussen al die andere zou bekijken… én onthouden? Kortom, wek vooral niet de indruk dat het allemaal om jouw product gaat, maar vertel wat jouw product kan betekenen voor de kijker. Een belangrijk verschil. Maar er is meer dat je kan doen om de kijker te verleiden door een branding video te laten maken.

7 tips voor het creëren van awareness met een branding video

De 7 beste videotips voor het bereiken van merkbekendheid


1) Sluit aan bij het leven van de kijker

TED-spreker Simon Sinek heeft een hele carrière gebouwd rond zijn concept van het ‘waarom’. Nu zijn er door sommige van zijn voorbeelden en argumenten best wat gaten te schieten, maar hij heeft zeker een punt. Hij stelt dat een merk in zijn (eerste) marketing niet de nadruk zou moeten leggen op de eigenschappen van het product, oftewel de ‘wat’. Het is veel effectiever om een potentiële klant te verleiden door uit te leggen waarom hij jouw product nodig zou hebben, of waarom het in zijn levensstijl zou passen.

Hier hoort emotie bij, sfeer, het beschrijven van een levensstijl, en eventuele ergernissen of behoeftes die hierbij horen. ‘Hou jij ook zo van het buitenleven… onbezorgd genieten met vrienden… rust en ontspanning… structuur in je leven… sport en activiteiten…? Je kan de video op allerlei manieren beginnen. Als je maar inspeelt op de interesses van de kijker (letterlijk, of alleen visueel). En jouw product daar dan vervolgens op aan laat sluiten of soepeltjes doorheen verweeft. Zodat jouw merk of product voelt als een vanzelfsprekende oplossing voor het ‘probleem’ van de kijker of gewoon perfect in zijn leven past.

2) Vertel de kijker duidelijk wie je bent en wat je doet

Sfeer creëren en je concentreren op de levensstijl van de kijker is een goed uitgangspunt, maar om echte waarde te bieden voor de kijker en hem een reden te geven om je product te overwegen, is het natuurlijk wel nodig om duidelijk te maken wat je doet en wie je bent.

7 tips awareness branding video doxis

Dat hoeft echt geen ellenlange lijst met features te worden of een opsomming van je hele productrange, maar de kijker moet wel weten wat hij aan je heeft. Wat voor product heb je nu eigenlijk en wat kun je precies betekenen voor de kijker? Met video kun je heel snel en elegant informatie delen. Gewoon met shots van je product, vanuit verschillende hoeken en ingezoomd op de kleinste details. Maar ook met tekst in beeld en een voice-over die de belangrijkste voordelen benoemt.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

3) Maak je USP’s echt uniek

Als je wilt je dat mensen je merk herkennen en onthouden, is een uniek karakter of unieke eigenschap essentieel. Je moet je onderscheiden van je concurrenten en echt wat te bieden hebben. ‘Klantvriendelijk’, ‘innovatief’, ‘kwalitatief’? Het zijn holle termen, zeker als ze niet toegelicht worden. Want hoe ben je precies klantvriendelijk? Wat betekent het in de praktijk voor je klanten? Is er altijd een medewerker beschikbaar voor contact, bied je een zeer soepel retour- of garantiebeleid? Wordt elke klant persoonlijk toegezongen op zijn verjaardag?

Hetzelfde geldt voor het bieden van kwaliteit. Wat betekent dit? Hebben jouw producten geweldige afwerking, waarop eigenhandig wordt toegezien door je eigen productie- of quality control-center? Gebruik je altijd bijzonder duurzaam materiaal, een resultaat van intensieve research en exclusieve contacten met innovatieve producenten? Wees precies en aansprekend.

“Voer je stijl consistent door in al je video’s en andere marketinguitingen.”


4) Toon je eigen stijl en identiteit… overal!

Als merk heb je (meestal) je eigen logo, kleuren. Deze heb je gekozen om je merk een persoonlijkheid te geven, een uniek karakter, waarmee je herkend kunt worden. Dan is het verstandig om deze identiteit overal te laten terugkomen.

Jouw huisstijlkleuren kunnen bijvoorbeeld ook makkelijk verwerkt worden in je video. Op dezelfde manier moet sfeer die je site uitademt, ook te voelen zijn in je awareness video. Hiervoor moet je wel eerst goed hebben nagedacht over je gewenste tone of voice. Hoe zie je jezelf en hoe wil je je merk profileren? Als vlot, luchtig, benaderbaar? Of als professioneel, ‘premium’, gezaghebbend en serieus?

Maak hierin een duidelijke keuze en voer deze tone of voice vervolgens consistent door in al je video’s en marketinguitingen en op al je kanalen.

5) Ken je publiek

Je kunt nog zo’n hoogstaande video hebben gemaakt, als deze niet aanslaat bij jouw klanten, schiet je je doel voorbij. Maar wie zijn jouw klanten eigenlijk?

Als je de eigen stijl en eigenschappen van je merk hebt gedefinieerd, dan kun je het publiek dat hierbij past al redelijk goed invullen. Toch is het een goed idee om jouw doelgroep zo duidelijk mogelijk vorm te geven.

Waar houden jouw kijkers van? Wat voor levensstijl hebben ze? Wat is hun taalgebruik? Tot welke demografische groep(en) behoren ze? Als je dit helder voor ogen hebt, rollen daar als vanzelf beelden en een sfeer uit die je het beste kunt gebruiken in je video’s.

6) Wees origineel

Heb je alle ingrediënten verzameld? De juiste boodschap en doelgroep, genoeg informatie, je eigen herkenbare stijl? Top! Dan ben je er… bijna. Want het is wel de bedoeling dat je genoeg opvalt in de zee aan bedrijfsfilms. Kom daarom, als het even kan, met iets nieuws, iets creatiefs. Ja, de stijl moet bij je passen maar ook dan is er meer mogelijk dan je denkt. Met de vorm, het concept, geluid, muziek, montage… kun je op allerlei manieren verrassen.

7) Neem de kijker mee… met live action of animatie

7-tips-awareness-brand-video-breinwave

Ken je dat moment nog dat je het idee kreeg voor je bedrijf? Die droom, die visie die voor altijd in je geheugen gegrift blijft? Je was zo blij als een kind. Je werd opgetild, zweefde weg en zag alle mogelijkheden duidelijk voor je. Jij had de oplossing. Het product waar iedereen op zat te wachten en dat levens zou gaan verrijken. Precies dát gevoel moet je overbrengen in je awareness of branding video.

Hoe je zo’n deze video gaat vormgeven is aan jou. Live action kan hierbij prima werken. Maar als je echt wilt inspireren met ideeën en vergezichten en de kijker mee wilt nemen in jouw wereld… dan gaat er eigenlijk niets boven dan animatie. Hiermee kun je de meest abstracte concepten magisch, tastbaar en aantrekkelijk maken.

Maak een onuitwisbare indruk!

Als het goed is heb je nu meer dan genoeg ingrediënten om een perfecte (brand) awareness video te creëren. Eentje die op het juiste moment de juiste dingen tegen je kijker zegt. Een video die inspireert en informeert en de kijker ervan overtuigd dat jouw unieke merk en jouw unieke oplossingen in zijn leven thuishoren.

Meer weten over branding video?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Recruitment video's De kracht van video bij employer branding (tips!) Zo trek je de juiste medewerkers aan
BLOG / Bedrijfsfilms 5 types brand video die je merk de ultieme boost geven Zo is je merk overal zichtbaar