Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

5 eisen voor een strategische video

Een voetbalwedstrijd winnen door de keeper de bal een keiharde peut naar voren te laten geven? Je tegenstander schaakmat zetten door meteen op de koning af te lopen? Op mannenweekend gaan zonder eerst je vrouw even te trakteren? Onmogelijk. Net zoals het behalen van belangrijke bedrijfsdoelen met één losstaande bedrijfsvideo. Als je grote stappen wilt zetten en je merkidentiteit goed wilt overbrengen, heb je een strategie nodig. Een videostrategie dus, met meerdere samenhangende video’s. Oud nieuws? Ok, maar weet je dan ook waar deze strategische video’s aan moeten voldoen?

5 eisen voor een strategische video

Strategische video's laten maken? Vraag nu een offerte aan!

Zo maak je bedrijfsvideo’s voor je videostrategie

Wil je video’s maken die effectief jouw merkidentiteit communiceren? Video’s die samenwerken om hetzelfde doel te bereiken? Video’s die allemaal uniek zijn maar samen toch één verhaal vertellen? Let dan op het volgende:

1) Toon je ware identiteit



Nee, je hoeft echt niet drie maanden in een plaggenhut te gaan zitten om je ‘eigen ik’ te vinden. Als je hem maar wel víndt. Je eigen, authentieke verhaal dus. Om dit vervolgens in al je strategische video’s in te zetten.

Een bedrijfsvideo die onderdeel moet uitmaken van een videostrategie kan niet los gezien worden van jouw unieke merkidentiteit. Wie ben jij eigenlijk? Wat heb jij de klant te bieden? Welk gevoel wil jij uitstralen? Pas als je dat goed op de korrel hebt, kun je jouw merk en producten succesvol gaan promoten; voor de lange termijn.

2)Voor iedere fase een video

We snappen het, je wilt heel veel potentiële klanten bereiken met je bedrijfsvideo’s. Zoveel mogelijk clicks, views, shares… en aankopen binnenhalen. Dan is het een logische gedachte om je net zo wijd mogelijk uit te gooien en je op iedereen tegelijk te richten. Toch werkt dit meestal niet. Simpelweg omdat niet iedere klant in dezelfde fase zit in de customer journey en daarmee niet dezelfde behoeftes heeft.

Niet iedereen binnen je (potentiële) klantgroep heeft evenveel kennis van jouw merk of product, is in dezelfde eigenschappen geïnteresseerd, of is gevoelig voor dezelfde argumenten. Sommige mensen zitten in de bewustzijnsfase, sommigen in de aankoopfase en anderen hebben al een aankoop gedaan en wil je graag als klant behouden. Deze groepen moeten allemaal anders benaderd worden.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Van (koop)actie naar reactie

Het belangrijkste is dat je klanten de juiste reactie hebben op jouw merk of product. Soms kan dit samenhangen met een koopwens, maar dit hoeft niet.

Een kijker die jouw product net leert kennen – en in de ‘awareness’-fase zit – moet na het kijken van jouw video een overwegend emotionele reactie krijgen, zoals: “Wow, wat een gaaf product, daar wil ik graag meer van weten.” Terwijl iemand die in de consideration (overwegings)-fase zit al verschillende aanbieders met elkaar aan het vergelijken is. Zo’n klant heeft behoefte aan informatie; aan duidelijke voordelen en unieke kenmerken van jouw product. Hiermee zal hij jou eerder op zijn shortlist zetten.

Doordat je binnen je videostrategie niet stopt bij één video – en één fase – kun je de volle breedte van je klantgroep bereiken, op de meest effectieve manier. Want door je (steeds) op één fase te richten, kun je je boodschap heel helder definiëren en veel krachtiger over laten komen. Zodat iedereen uiteindelijk klant wordt, blíjft… en ambassadeur wordt voor jouw merk.

“Een video brand guide is een must voor strategische video’s”


3) Volg je video brand guide

Heb je nog geen video brand guide? Jammer, want dit is een must als je een videostrategie wilt uitvoeren. Een video brand guide is een ideale handleiding voor je videomarketingcontent. In dit visuele stijlhandboek leg je heel nauwkeurig je merkidentiteit vast en geef je per onderdeel van je videocontent aan hoe dit eruit moet zien om de kijker één herkenbaar beeld te geven van jouw merk of bedrijf. Zo voorkom je dat er steeds weer een net iets andere visuele stijl wordt gekozen, waardoor jouw merkidentiteit minder krachtig naar voren komt. Consistentie, daar gaat het om.

Denk bijvoorbeeld na over de logo-animatie: hoe ziet deze er niet alleen aansprekend uit, maar komt deze ook overeen met jouw bedrijfsfilosofie en de uitstraling in je andere marketinguitingen? Welke kleuren moeten worden gebruikt of benadrukt, wat wordt de tone of voice in voice-overteksten? Moet er rekening worden gehouden met camerastandpunten of shots? Hiermee kun je een video bijvoorbeeld heel intiem of juist ‘episch’ maken. Ook kan een personage of spreker in de video door het ene type shot dominant richting de kijker – of een andere personage – overkomen en met een ander type shot juist gelijkwaardig. Het is verstandig om erover na te denken wat je met de visuals wel of juist niet wilt communiceren.

En kom je er niet uit? dan is er altijd wel een videomarketingprofessional die je verder kan helpen.

4) Kies het juiste kanaal

Bij het strategisch inzetten van verschillende video’s voor verschillende fases hoort vaak ook een keuze voor een specifiek kanaal. Want mensen die al van alles weten van jouw product of merk kunnen prima vanuit zichzelf naar je website gaan (al dan niet via Google), maar mensen die nog maar weinig weten van jouw merk of productgroep, wil je waarschijnlijk vooral op social media zien te prikkelen met content.

Kijk dus goed waar jouw klanten per fase zitten en optimaliseer je video dan voor deze fase. Want per kanaal zijn er weer andere technische eisen of aanbevelingen. Soms kies je daarbij voor een horizontale en soms voor een verticale video, soms voor een video van twintig seconden en soms voor anderhalve minuut. Door voor ieder kanaal, iedere site of ieder platform de meest optimale vorm te kiezen, bereik je de meeste kijkers.

5) Analyseer, test, optimaliseer

Al dat gepraat over reacties, gevoelens en identiteit is leuk, maar je wilt wel graag dat iedere strategische video doet wat hij moet doen. Gelukkig kan dit ook. Natuurlijk zijn de views belangrijk, maar ook de shares en reacties bij een video zeggen veel. Bepaal zelf parameters en eisen voor het slagen van een video en meet nauwgezet hoe de video presteert. Test, analyseer én verbeter waar mogelijk. In de video zelf, de opmaak, manier van verspreiden, gebruikte platforms… er zijn veel variabelen die mogelijk getweakt kunnen worden voor een nog beter resultaat.

Hulp nodig met je strategische video?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Neem contact op
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Videostrategie Tips voor een succesvolle videostrategie in 2024 Wil je ook blijvende resultaten behalen met je videostrategie?
BLOG / Videostrategie Hoe maak je een winnende videomarketingstrategie? Wij helpen je met het creëren van een winnende videomarketingstrategie