KennismakenKennismaken
Whitepaper    The Devion Way

Onze whitepaper biedt een diepgaande kijk op onze visie en werkwijze. We delen niet alleen onze methoden, maar ook voorbeelden uit de praktijk die de effectiviteit van onze strategieën illustreren.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Kennismaken

Ben je benieuwd hoe we jou kunnen helpen met video? Of wil je meer weten over onze werkwijze en prijzen? Vul het formulier in en we nemen contact met je op. Samen ontdekken we hoe we de maximale potentie van video kunnen benutten voor jullie organisatie.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Contactformulier

Of je nu een vraag hebt, meer informatie wilt of benieuwd bent naar hoe we kunnen samenwerken?

Laten we samen sparren over hoe we de maximale potentie van video kunnen benutten. Vul je gegevens in en we nemen snel contact met je op.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Info & prijzen

Ontdek welk type animatie het beste bij je boodschap en organisatie past. Vul hiernaast de velden in en wij informeren je over stijl, vorm en prijzen.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Bekijk
Ontdek

Wat kost een videoproductie?

Wat de kosten zijn van een videoproductie? Hè, wat een banale vraag toch weer: kwaliteit, daar gaat het om! En: je krijgt waarvoor je betaalt. Wat je erin steekt, krijg je dubbel en dwars terug. Dat gaan we allemaal niet zeggen - ook al is het 100% waar - want we snappen volkomen dat je deze vraag stelt. De hoogte van de factuur die je na het laten maken van een videoproductie op je (virtuele) mat krijgt, is namelijk niet altijd even makkelijk te voorspellen. Dit bedrag is van veel factoren afhankelijk.

Wat kost een videoproductie?

Deze keuzes bepalen de kosten van een videoproductie:

De aspecten hieronder hebben veel invloed op de prijs van videoproducties:

Type video

Het eerste wat je doet als je een bedrijfsfilm laat maken, is bepalen wat voor soort bedrijfsvideo het precies moet worden. En dit kan invloed hebben op het kostenplaatje.

Neem een instructiefilm. Zo’n film kan voor een relatief lage prijs gemaakt worden, afhankelijk van de grootte van de instructie en het onderwerp. Als je bijvoorbeeld een bestelproces op een website wilt uitleggen, kan het voldoende zijn om een screen recording te (laten) maken. Hier hoeft dan geen hele cameraploeg of filmcrew aan te pas te komen. Overigens blijven zaken als een effectieve montage en een efficiënt en overtuigend script wel gewoon nodig.

Niet élke instructiefilm is natuurlijk even voordelig geprijsd. Soms moet je filmen op locatie en zijn er acteurs nodig, wat doorgaans meer kosten met zich meebrengt.

Wil je daarentegen een lange bedrijfsdocumentaire laten maken, met sfeervolle opnames, het hele verhaal en de missie van je bedrijf in je beeld, op maat gemaakte muziek en meer, dan heb je vanzelfsprekend een hoger budget nodig.

Een reclamevideo – of commercial – kan verschillende kanten opgaan. Maak je een korte productvideo, waarbij je met een paar shots klaar bent en er geen acteurs aan te pas komen, dan kunnen de kosten laag blijven. Maar soms heb je meer nodig – meer uitleg, meer sfeershots – en wordt het letterlijk en figuurlijk een hele productie.

Voor een promotiefilm of branding video geldt een beetje hetzelfde: er zijn verschillende prijscategorieën mogelijk. Vooral bij een branding video spelen beleving en emotie echter een grote rol. Als je als merk extra goed wilt blijven hangen en echt indruk wilt maken, zijn er doorgaans wat extra tijd, creativiteit en mankracht nodig.

Sommige video’s kunnen door hun doelstelling of format betrekkelijk voordelig gemaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan een recruitment video. Hierbij is een heel strakke productie met dure camera’s en gelikte muziek en belichting niet altijd nodig. Ook kun je geld voor acteurs uitsparen door (vooral) gebruik te maken van eigen medewerkers. Dit komt bovendien authentieker over. Belangrijk als je iemand over wilt halen om bij jouw bedrijf te komen werken.

De voetnoot hierbij is overigens wel dat een videostijl die los en nonchalant oogt wel degelijk vaak door een professionele crew geschoten wordt. In sommige gevallen kun je misschien zelf met een smartphone in de weer gaan, maar het is met name de bedoeling dat de video ontspannen overkomt, niet amateuristisch.

Ook zal deze benadering niet voor ieder bedrijf of iedere recruitment video ideaal zijn. Soms wil je ook hier ‘gewoon’ een premium ogende video, met acteurs die een boodschap vol overtuiging kunnen overbrengen. Laat je adviseren door je videopartner wat voor jou de beste benadering is!

Een testimonial video is een vergelijkbaar soort video als het gaat om het kostenplaatje. Je kunt hier een creatief concept bedenken, op verschillende locaties vinden en acteurs inhuren om de video iets extra’s mee te geven, iets om hem te laten opvallen. Maar je kunt ook de inschatting maken dat jouw doelgroep hier geen waarde aan hecht en puur en alleen het oprechte verhaal wil horen van tevreden klanten.

In dat laatste geval kan het genoeg zijn om bij een klant (of twee) langs te gaan die voor de camera vertellen over hun ervaring met jouw product of bedrijf. Dan nog een paar sfeerbeelden ertussen, en eventueel nog iemand van jouw bedrijf in beeld, en je bent klaar. Zo ongeveer.

Vorm: animatie of live action?

Het maakt voor de kosten niet alleen uit wat voor type videoproductie je nodig hebt, maar ook in wat voor vorm je deze gaat gieten.

Kies je voor live action, dan heb je een filmcrew nodig, geschikte locaties of sets, en apparatuur en props. Dat hoeft geen probleem te zijn, als je gewoon de kosten hebt gebudgetteerd en weet wat je ervoor terugkrijgt, maar al deze mensen en onderdelen dragen uiteraard bij aan de totale kosten.

Als je daarentegen kiest voor een animatievideo, vallen de kosten vaak lager uit omdat er vrijwel alleen animatoren nodig zijn bij de daadwerkelijke productie van de video (het schrijven van een script en concept en het maken van een storyboard blijven natuurlijk belangrijk).

Toch is het ook hier niet altijd zo zwart-wit. Er zijn heel creatieve en complexe animatievideo’s denkbaar – in 3D bijvoorbeeld, of gemaakt met gedetailleerde stop-motion techniek – die veel tijd kosten om te maken; en je hebt live action video’s die met een paar shots op een enkele locatie afgerond zijn. Maar over het algemeen betaal je meer voor live action dan voor animatie.

Je hoeft overigens niet 100% voor een van beide vormen te gaan; je kunt ook animatie in een live action video gebruiken en omgekeerd. Dit kan heel mooie en bijzondere resultaten opleveren, waarbij over de kosten overigens weinig zinnigs te zeggen is.

“Misschien kom je tot het besef dat een ‘grotere’ video beter is; en meer oplevert”



Kosten van een videoproductie?

Kanaal

Een ander belangrijk aspect voor de totaalkosten van een videoproductie is het kanaal of de plek waar de video gepubliceerd zal worden. Deze kanalen vloeien soms automatisch voort uit het type video, maar zeker niet altijd. Ook kun je besluiten verschillende varianten van één type video te maken: één langere voor op je eigen site bijvoorbeeld, en een korte voor social media.

Het zal in ieder geval voor weinigen als een verrassing komen dat een video van 20 seconden voor op YouTube, Facebook of Instagram minder kost om te produceren dan een video van verschillende minuten lang voor op je website.

Andere plekken waar je video vertoond kan worden zijn bijvoorbeeld beurzen en congressen, (externe) mediasites, en jawel, op live televisie. Bij al deze platformen hoort weer een eigen kostenplaatje. Informeer vooraf goed wat voor jou de meest rendabele oplossing is. Kijk daarbij niet alleen naar de directe kosten, maar ook naar je uiteindelijke bereik, in hoeverre je langdurig top of mind kunt blijven bij je kijkers en welke mate van betrokkenheid je kunt bereiken per kanaal.

Snelheid

Moet je video het liefst morgen al af zijn? Dan kan er niet uitvoerig gescout worden naar locaties, uitgebreid gescript en gestoryboard worden, en kunnen er niet meerdere draaidagen worden ingepland. Om maar een paar dingen te noemen. Als het allemaal snel moet gebeuren, wordt het productieproces noodzakelijkerwijs ook afgeslankt. En dat heeft invloed op de prijs.

Dit kan positief zijn. Zo is het een manier voor jou om nog eens goed over de boodschap of doelen na te denken en deze waar mogelijk aan te scherpen. Wat wil je nu eigenlijk precies bereiken en wat is daar (op zijn minst) voor nodig? Kun je – na overleg met de makers – prima uit de voeten met de opties voor een snelle productie? Of kom je misschien tot het besef dat het beter is – en meer oplevert – om voor een ‘grotere’ video te gaan en hiervoor meer tijd in te ruimen?

Overigens zegt een snelle productie niets over de kwaliteit of effectiviteit van de video. Als zo’n korte, snelle video – zoals een social teaser – precies is wat je nodig hebt, dan is er helemaal niets aan de hand.

Budget

Tenslotte is ook je eigen budget van belang voor het budget. Nee, wacht, dit is niet zo flauw als het lijkt. Het punt is, je bent er zelf bij en uiteindelijk bepaal jij daarom zelf hoe hoog de kosten oplopen.

Natuurlijk, voor een appel en een ei kun je geen video laten maken, maar er is veel mogelijk op videogebied. Een creatief videoproductie- of videomarketingbedrijf zal altijd met je meedenken en met professionele oplossingen komen die binnen je budget vallen.

Daarbij blijft het wel belangrijk om het grote geheel te overzien. Een videoproductie die op het eerste gezicht een grote uitgave lijkt, kan door het opgeleverde rendement bij nader inzien juist zeer kostenefficiënt zijn.

Bespreek dus vooraf goed je doelen met het bedrijf dat je inhuurt en vraag na wat de acties en verwachtingen zijn na de verspreiding van je video(’s).

De videoproductie met de meeste waarde

Tot slot een dooddoener, maar we kunnen er niet omheen: video is maatwerk en het is daarom onmogelijk om hier een vast prijskaartje aan te hangen.

Uiteindelijk moet je de afweging maken welke (types) videoproducties voor jouw bedrijf het meeste opleveren. Dan hebben we het zeker over het bereik en het aantal converterende klanten, maar ook over het effectief overbrengen van jouw boodschap en de mate waarin jouw merkidentiteit aanwezig blijft in de hoofden van je kijkers.

Heb jij indruk gemaakt, je weten te onderscheiden en voor langere tijd een grote groep klanten aan je weten te binden? Dan is dat heel wat waard.

Wil je weten hoe wij de maximale potentie van video benutten?

Download whitepaperDownload whitepaper
BackgroundBall
BackgroundBall