Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Video gebruiken bij presentaties: waarom, wanneer en hoe

Presenteren: wat een mooi en machtig middel om contact te leggen met je publiek! Ondanks al het getwitter, gefacebook en alle insta-berichtjes die de wereld overvliegen, gaat er niets boven dat één-op-één contact met je doelgroep om een boodschap overtuigend over te brengen. Je kunt elkaar in de ogen kijken, de stemming aanvoelen, meteen met elkaar in gesprek gaan. Het is een communicatiemiddel dat nooit zal verdwijnen. Wel moeten we ervoor zorgen dat presentaties zo interessant en aantrekkelijk mogelijk blijven. Hoe we dat doen? Met video natuurlijk!

Video gebruiken bij presentaties

Video blijft hangen
Waarom er nog zo weinig mensen gebruikmaken van video’s in hun presentaties, is een compleet raadsel. Iedereen weet dat video ontzettend aantrekkelijk is voor de gemiddelde consument. Informatie wordt sneller opgenomen en blijft langer hangen met video. Samen met de persoonlijke, interactieve touch van je verbale presentatie heb je met video een killer combo te pakken.

Overwin je angsten met video
Is presenteren niet jouw ‘ding’? Niet zo verrassend: spreken in het openbaar behoort tot de grootste angsten van de mens. Maar geen zorgen, video verzacht de pijn. Met video in je presentatie zijn de ogen immers niet meer op jou gericht. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je de hele presentatie op video zet en zelf achterover gaat zitten, maar een paar minuten video doen al heel veel. Dan kun je de kijkers prikkelen en heb je zelf tijd om even adem te halen. Of even te knipogen naar die leuke dame of heer in het publiek.

Geen fouten
Nog een voordeel van het gebruiken van video in je presentatie: het is altijd een succes! Met video kun je er van tevoren voor zorgen dat alles precies zo overkomt als je in gedachten had. Alle humor, diepgang, feiten, mooie overgangen… niets gaat verloren met een goed doordachte en uitgewerkte presentatievideo.

Wanneer video gebruiken in je presentatie?

Wanneer je video moet gebruiken? Je kunt beter vragen: wanneer niet? Van feesten en partijen tot een interne presentatie aan de directie: video werkt! Maar toch even wat voorbeelden om je een beter beeld te geven:

Opening van een event
Een event is meestal een feestelijke gebeurtenis, waarbij het startschot – de openingspresentatie dus – meteen de toon moet zetten voor de sfeer. Dan wil je geen saai, formeel praatje maar een verrassende multimedia-presentatie, met tekst, beeld, en geluid. Een aantrekkelijke video brengt je gasten optimaal in de stemming.

Verslag van event / reünie
Wil je in een presentatie terugblikken op een mooi bedrijfsfeest, een fijn event of een gave reünie? Guess what? Video is je vriend. Persoonlijke anekdotes en mooie woorden zijn natuurlijk belangrijk, maar video kan veel toevoegen. Bij dit soort activiteiten spelen emoties en de ervaring van ‘er geweest zijn’ een hele grote rol en dan is er niets beter dan een krachtige videoproductie om dat gevoel weer terug te halen.

Werven studenten of werknemers
Als je potentiële kandidaten wilt interesseren voor jouw opleiding, studievereniging of een baan op jouw kantoor, overweeg dan zeker om video in te zetten. Als een soort recruitment video. Niet alleen om te posten op je website of social media, maar ook als onderdeel van je presentatie op een carrièrebeurs of open dag.

Aangezien je veel concurrenten hebt op dit soort dagen en je toehoorders vaak al de hele dag presentaties moeten aanhoren, moet je ze goed bij de lurven kunnen grijpen. Met een mooi, persoonlijk verhaal in een vlotte video ziet iedereen zichzelf al helemaal zitten in de schoolbanken of op kantoor. Leg de inschrijfformulieren maar vast klaar!

Ondersteuning van een pitch
Juist als je een mogelijk sceptisch publiek over de streep moet trekken, als je mensen echt enthousiast moet zien te krijgen voor je product of business case, is een video van onschatbare waarde. Maak een krachtige productvideo waarin je inhoudelijk de belangrijkste punten onderstreept en daarbij alle mogelijke middelen gebruikt om je publiek te verleiden. Met muziek, geluidseffecten, de juiste filters, camerastandpunten, kleurgebruik, een aantrekkelijke vertelstem… met video heb je zoveel mogelijkheden, dat je toeschouwers eigenlijk alleen nog maar ‘ja’ kunnen zeggen.

Je kunt zo’n video op verschillende manieren integreren in je presentatie. Bijvoorbeeld door zelf eerst een inleiding te geven en de video als uitsmijter te gebruiken. Of andersom: door je publiek meteen te imponeren met je video en daarna een toelichting te geven en vragen te beantwoorden.

Interne evaluatie of terugblik
Wil je met je collega’s het afgelopen jaar (of kwartaal) evalueren, denk dan eens aan een videobijdrage in plaats van alleen een praatje met wat cijfers. Zo’n terugblik kan heel veelzijdig zijn: aan de ene kant een zakelijk overzicht van de successen (en miskleunen) en aan de andere kant een vlot en vrolijk verhaal met anekdotes over collega’s en klanten. Daar kun je video goed bij gebruiken.

Helemaal omdat jouw presentatie vaak een van de velen zal zijn, is het een goed idee om voor de afwisseling video te gebruiken; liefst met een gezonde dosis humor. Zodat de aanwezigen niet in slaap vallen.

Verduidelijking van data
Cijfers en data moeten nu eenmaal om de zoveel tijd gecommuniceerd worden in een bedrijf. De uitdaging is om dit zo duidelijk en ‘comfortabel’ mogelijk te doen. Video kan je daar goed bij helpen. Bijvoorbeeld door cijfers en verhouding beeldend te maken met bewegende tabellen, pie-charts, of door beelden te tonen die horen bij de data. Heb je meer zeecontainers verscheept het afgelopen jaar? Dan kun je dit heel letterlijk laten zien in een video.

Hoe video gebruiken in je presentatie?

Ok, check. Je weet nu wanneer je allemaal video kunt gebruiken in je presentatie (eigenlijk altijd). Maar waar moet je op letten als je dit doet? Een paar tips…

Hou het kort
Het is zo’n beetje een mantra aan het worden, maar met reden: hoe leuk, interessant, prikkelend video ook kan zijn, als het maar door blijft gaan, doelloos en zonder genoeg twists, dan verlies je de kijker. Ja, sommige content – denk aan integrale TedX presentaties – worden 20 minuten lang aandachtig bekeken op YouTube, maar dat zijn uitzonderingen. De meest bekeken video’s duren niet langer dan een paar minuten. Dat is ook meestal meer dan genoeg om de boodschap over te brengen. Ja, bij een presentatie kan je publiek niet wegklikken, maar je wilt de kijkers niet vervelen natuurlijk. Hou het kort en krachtig dus.

Daarbij komt dat een video jouw eigen verbale presentatie niet moet vervangen maar ondersteunen. Het gaat nog steeds om jouw persoonlijke verhaal, jouw aanwezigheid, jouw contact met je publiek.

Verwerk video naadloos in je presentatie
Video gebruiken in een professionele presentatie is een goed idee, maar hou het dan ook de hele tijd professioneel. Als je eerst je powerpoint moet afsluiten, en je video moet opzoeken op je bureaublad, komt het wat knullig over. De aandacht kan bovendien verslappen, mensen gaan met elkaar praten of hun telefoons checken. Niet goed…

Zorg dus, indien mogelijk, dat je video gewoon naadloos in je presentatie geïntegreerd is. Heb je net de laatste Powerpoint slide gehad, dan moet je gewoon simpel door kunnen klikken naar je video. Dat oogt professioneel en houdt iedereen bij de les.

Hou het echt
Goed dat je overtuigd bent van het nut van video en de vele mogelijkheden van dit medium, maar vlieg nu niet helemaal uit de bocht met een gelikte stijl (overdreven) hoge productiewaarden en een stijl die helemaal niet past bij jou, je bedrijf of je product.

Het belangrijkste is dat je publiek jou herkent en zich kan identificeren met je verhaal of ‘personages’. Testimonials van echte klanten doen het bijvoorbeeld veel beter dan een glad praatje van een acteur in strak pak en tandpasta-glimlach.

Presentaties die je raken: met video

Het mag duidelijk zijn: video is the way to go, ook in presentaties. De inhoud blijft beter hangen, sfeer en emoties komen beter over en als bonus wordt presenteren er ook een stuk minder vervelend door. Niet verkeerd.

Ook een presentatie versterken met video?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Meer informatie
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Videoproductie Doorlooptijd van een videoproductie Specifiek voor animatievideo's en live-action videoproducties
BLOG / Animatievideo's Verschillende animatie video stijlen Welke stijl past het beste bij jouw organisatie?