Wil jij een videoproductie laten maken voor je organisatie? Dan is dit artikel handig voor je. Want bij een videoproductie, bijvoorbeeld het maken van een animatie of een bedrijfsfilm, werkt vrijwel iedereen met een videoproductie timeline. Een kwalitatieve videoproductie kost namelijk tijd. En aangezien tijd ook geld is, is het belangrijk om de doorlooptijd van een videoproductie goed te kunnen inschatten. Het antwoord lees je hieronder.
De doorlooptijd van een videoproductie is vooral afhankelijk van het type video waarvoor gekozen wordt en het daarbij behorende stappenplan. In dit artikel onderscheiden we twee types videoproductie: animatie en live-action. Per type leggen we uit hoe het productieproces eruitziet bij het maken van een kwalitatief hoogwaardige video, en wat de doorlooptijd per onderdeel is.
Als vuistregel kunnen we al wel zeggen dat het produceren van een unieke professionele video tussen de 4 en 8 weken duurt.
Er zijn veel verschillende animatievideo-stijlen. Je hebt natuurlijk 2D- en 3D-animaties, maar ook lijnstijl-animatie of karakteranimatie. Welke stijl je ook kiest, het productieproces bestaat vrijwel altijd uit zeven heldere stappen, namelijk:
1. Concept
De eerste fase is de opstartfase. Hierbij wordt gebrainstormd over de inhoudelijke invulling van de video en het doel dat de video moet bereiken. Het resultaat is een overzichtelijk concept, dat voldoende ruimte biedt voor een duidelijke en mooie visuele uitwerking.
2. Script
Wanneer het concept helder is, gaan de woordkunstenaars aan het werk om de mooie ideeën om te zetten naar een creatief en inhoudelijk interessant animatievideo script.
3. Storyboard
Als het concept en het script afgerond zijn, is het tijd om illustraties te gaan maken, die in de eerdere fases misschien al half bedacht zijn, maar nu echt vorm gaan krijgen. Deze illustraties worden vervolgens uitgewerkt in een storyboard dat een goed idee geeft van de structuur van de uiteindelijke film.
4. Karakter en Motion Graphic designs
Na het schetsmatige storyboard worden alle karakters en andere visuele elementen tot in de puntjes uitgewerkt, zodat deze volwaardig onderdeel kunnen worden van de pre-visualisatie-fase van de animatie.
5. Voice-over
Zodra het eindresultaat, inclusief de motion graphic designs en scène-overgangen, al behoorlijk goed voor iedereen te zien of voorspellen is, kan de voice-overstem opgenomen worden. Een voice-over is in feite de rode draad van de animatievideo, die de kijker meeneemt in de video en de boodschap helder overbrengt.
7. Sounddesign
Als de animatievideo is geanimeerd ben je klaar, zou je zeggen? Mwah, nog niet helemaal. Tenminste, wel als je een stille video wilt hebben, maar dat is niet waarschijnlijk. Dus moet je nog even goed alle benodigde geluiden – effecten, muziek – toevoegen om de animatievideo echt helemaal af te krijgen.
Ook in het geval van het maken van een live-action video kun je verschillende kanten op, met verschillende stijlen en soorten. Maar ook hier kun je grofweg af met een zevental stappen. Naast de concept- en scriptfases – die nagenoeg gelijk zijn aan deze fases bij het maken van een animatievideo – moet je dan denken aan de volgende stappen:
3. Casting
Als je een professionele video wilt produceren kun je niet altijd volstaan met jezelf, collega of buurman voor de camera; tenzij je een bedrijfsfilm maakt waarin je een authentiek inkijkje geeft in je bedrijf. Een goede, en goed geschikte acteur zorgt ervoor dat je boodschap duidelijk en geloofwaardig overkomt. En dat is natuurlijk erg belangrijk. Als dit niet het geval is, is de hele productie vergeefse moeite geweest.
4. Draaiboek
Met het scenario in handen en de acteurs en crewleden in de startblokken, moet je eerst nog een concreet en praktisch draaiboek maken, om een goed overzicht te hebben wanneer er wat gefilmd gaat worden, wat de cameraposities en -bewegingen zijn, om welke scènes het gaat enzovoort.
5. Opnames
Is alles tot in de puntjes voorbereid? Dan kan er gefilmd gaan worden. De filmcrew en acteurs komen in actie, het draaiboek wordt ter hand genomen en de magie kan beginnen!
6. Montage
Na het filmen is het helaas nog niet inpakken en wegwezen. Dat wil zeggen, voor sommigen wel, maar niet voor de montagemensen. Deze hebben namelijk de schone taak om al het mooie filmmateriaal op nog mooiere wijze aan elkaar te plakken zodat alles precies zo voor het voetlicht komt, zoals bedoeld. Met alle overgangen op de juiste plekken, de juiste emotie, en het beste tempo. De kijker moet optimaal verleid worden en dit kan alleen met een goede montage.
7. Kleur- / audio-bewerking
Na het aan elkaar puzzelen van de beelden, is het nog tijd voor de finishing touches. Dat betekent bijvoorbeeld het doorvoeren van nog wat kleurcorrecties en verbeteringen in de audio, om alles helemaal perfect te maken.
Oh ja, we zouden je nog vertellen hoe lang het produceren van een video nu eigenlijk duurt. Bovenstaande stappen geven je al een hint dat het geen kwestie is van een paar dagen. Er komt heel wat bij kijken als je het professioneel wilt aanpakken.
Dat betekent niet dat het altijd vele weken in beslag hoeft te nemen. Als je snel kunt schakelen en stappen kunt overslaan, zou het zomaar in een week kunnen. Als je bijvoorbeeld geen script of acteurs hebt, maar gewoon een klein, spontaan interview wilt filmen, is er veel minder tijd nodig. Of als je bij het maken van een animatievideo gewoon stock-muziek gebruikt – niet dat wij daar voorstander van zijn, overigens – in plaats van een op maat gemaakt sound design, spaar je daar ook weer tijd mee uit.
Maar dat is niet de regel. Gezien de vele belangrijke onderdelen die meestal toch echt wel afgevinkt moeten worden, zit de gemiddelde doorlooptijd van een videoproductie op een week of zes. Dit is niet lang of kort: het is simpelweg de tijd die er voor staat.
Dat is goed om te weten. Als je hier op voorbereid bent, is er ook verder niets aan de hand. De investering – in tijd en geld – betaalt zich hoe dan ook dubbel en dwars terug.