Dit wordt vaak over het hoofd gezien bij het maken van een video
Een Formule 1-coureur die zonder reservebanden aan de race begint; of een peuter die zonder zwembandjes het diepe in duikt… Het gaat soms even goed, maar uiteindelijk vlieg je grandioos uit de bocht of zink je als een baksteen. Het is vaak de werkwijze bij het maken van een bedrijfsvideo. Er wordt gewoon maar begonnen met filmen zonder voorbereiding of aandacht voor de ‘big picture’. Terwijl er heel wat zaken zijn om rekening mee te houden als je een succesvolle video wilt afleveren. Onderstaande onderdelen worden vaak over het hoofd gezien.
Waar moet je op letten als je een video maakt?
Voorbereiding/brainstorm
Veel bedrijven gaan bij het begin al de mist in: de voorbereiding. Een bedrijfsvideo is maatwerk. Als je een klik wilt hebben met je klanten, moet je video helemaal bij je passen. En dat kan alleen als je merkidentiteit van tevoren goed is vastgesteld. Als we een video maken, gaan we daarom eerst met jou om de tafel zitten om erachter te komen wie je bent en wat je met je video wilt bereiken.
Soms moet daarvoor intern nog even goed over gespard worden. Want zijn nu precies jouw visie en waardes? Je wilt klantvriendelijk zijn? De beste service bieden? Prima, maar wie wil dit niet? Hoe ziet dat er bij jou dan uit? Waarin onderscheid je je precies van je concurrenten? En welk gevoel moeten klanten bij jouw merk krijgen dat ze niet bij een ander merk krijgen?
Is iedereen het hierover eens, dan kunnen we een videoconcept gaan bedenken waarin jouw waarden en wensen perfect terugkomen.
Script
Een goed idee is een mooi begin, maar het is precies dat: een begin. De uitwerking in een goed opgebouwd verhaal, waarin de kijker optimaal verleid wordt, met taal die jouw klanten aanspreekt: dat is wat je nodig hebt voordat je gaat filmen of animeren.
Een script hoeft niet eens altijd woord voor woord opgevolgd te worden – in het geval van een testimonial video moeten bijvoorbeeld sowieso eigen woorden van de betrokkenen gebruikt worden – maar het is wel de ruggengraat van je verhaal. Het is een hoognodige structuur voor je video en geeft aan welke elementen er in ieder geval in je verhaal terug moeten komen.
Audio
Velen zullen video vooral als een visueel medium zien. Maar dat is maar half goed. Natuurlijk, je kunt een video zonder geluid afspelen, maar dan mis je een veel gevallen heel wat van de ervaring, het gevoel, de beleving. En dat kan cruciaal zijn voor het succes van je video. Het kan het verschil zijn tussen onverschilligheid en enthousiasme, tussen even verder kijken en je product kopen.
Aandacht voor audio betekent dat je pakkende muziek uitkiest die past bij jouw identiteit, boodschap en doelgroep. Dat je de juiste voice-over gebruikt. Maar ook dat je op doeltreffende manier je verhaal met geluidseffecten ondersteunt.
Maar het is niet alleen wát je doet met geluid, maar ook hoe je het doet. Kortom, de kwaliteit van de gebruikte opnames dient goed te zijn. Als de dialoog bijvoorbeeld te zacht of onduidelijk is, er een vervelende echo te horen is, het geluid te dof is, kraakt, of andere imperfecties vertoont, kan dit enorm afleiden. De kans is zelfs groot dat de kijker de video om deze reden afzet. Het geluid van een professionele, effectieve videoproductie moet dus ook gewoon professioneel zijn.
Inzet
Het is een begrijpelijke gedachte dat je klaar bent met je video als je klaar bent met je video. Maar dit is toch niet juist. Als je wilt dat je video goed bekeken wordt en geen kansen laat liggen, moet je de juiste kanalen kiezen om de video te publiceren – komt-ie op je website of op social bijvoorbeeld – en moet je de kijkervaring op ieder kanaal optimaliseren. Als je al van tevoren weet dat de video (alleen) op Instagram komt, is het verstandig om een verticale video te maken. Zorg daarnaast voor de juiste tags, titels en (andere) video-SEO-elementen. Kies ook de juiste dag en zelfs het juiste moment op de dag om hem te publiceren.
Staat de video eenmaal waar hij moet staan, dan is het slim om van dichtbij te bekijken hoe hij presteert. Hoeveel views, clicks en shares krijgt je video, en door wie wordt hij precies bekeken? Als het nodig is, doe dan aanpassingen, en check de prestaties opnieuw…
Strategie
De strategie is eigenlijk een van de eerste dingen om aan te denken. Voor een deel hangt dit samen met het bepalen van je doelen in de voorbereidingsfase. Wat wil je zeggen, hoe wil je het zeggen en welke waardes wil je overbrengen? Heel belangrijk. Maar niet alleen voor die ene video, maar voor alle video’s die je gaat maken. Want: één video is geen video. Je wilt als merk graag gezien worden… én blijven.
We zeggen niet dat al je video’s hetzelfde moeten zijn. Het soort video is bijvoorbeeld steeds anders: eerst een productvideo, dan een testimonial video, gevolgd door een recruitment video, dan weer een instructiefilm… Daarnaast heb je steeds andere producten om te promoten. Maar wat de stijl en gevoel betreft is het belangrijk dat je één lijn aanhoudt. Je wilt je identiteit optimaal communiceren, in al je video’s. Zo ben je altijd herkenbaar en kun je loyaliteit opbouwen.
Hoe je dat doet? Door het maken van een video brand guide, waarin je voor ieder onderdeel van de video precies beschrijft hoe dit ingezet wordt. Dan hebben we het over de compositie, het camerawerk, de animatiestijl, voice-over, kleurgebruik… alles waarmee je een stijl kunt overbrengen. Dit laat je allemaal matchen met jouw unieke huisstijl en merkgevoel.
Deze punten mogen niet ontbreken in je video
Conclusie
Een video maken lijkt misschien een snel en simpel klusje – en soms is het dat ook – maar zomaar wat beginnen met filmen, een beetje monteren en de video op YouTube slingeren is niet verstandig. Hoe kort en uit de losse pols een video ook is, er moet altijd een goed doordacht proces achter zitten. Hier kun je al voorwerk voor doen in de vorm van een video brand guide, maar je zult ook per video de doelen en uitwerking moeten bepalen, zonder stappen over te slaan. Alleen dan worden je video’s echt een succes.
Meer weten over video?

