Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

ChatGPT en AI voor je bedrijfsvideo’s. Een goed idee? Tips om tijd te besparen met je video-inzet

Als bedrijf heb je meerdere video’s nodig – op verschillende kanalen – om je merk exposure te geven en consistent voor het voetlicht te brengen; zeker als groot bedrijf met vele afdelingen, campagnes, productlijnen en de behoefte om top-of-mind te blijven; met een krachtig merkverhaal dat onderscheidend is ten opzichte van concurrenten. Alles voor die noodzakelijke verbinding met je publiek. Iedere video handmatig en volledig op maat maken is uiteraard redelijk intensief en kost aardig wat resources. Waarom zou je dan geen (Open)AI tool inzetten om snel een hele serie video’s te produceren, voor een hogere efficiëntie?



ChatGPT en AI voor je bedrijfsvideo’s



Als (groot) bedrijf AI voor video inzetten?

Natuurlijk gebruik je niet voor alle video’s AI. Een emotievolle branding video met je unieke merkwaarden, een onderscheidende boodschap, voice-over en beeldtaal, laat je niet automatisch genereren. Hoe slim de AI-tool ook is, hier wil je zelf volledig de eigen hand in houden.

Bij FAQ-video’s, screencapture video’s of (andere) rechttoe rechtaan instructievideo’s, waarbij je niet nadrukkelijk een merkverhaal hoeft te communiceren, zou je wellicht wel aan ondersteuning van ChatGPT of andere AI tools kunnen denken. Vooral als je veel van dit soort video’s moet produceren, kan AI je veel tijd besparen.

Toch kun je je afvragen of je dit wilt voor je merkidentiteit. Want zelfs als je niet opvallend aandacht besteedt aan je merkverhaal, is het belangrijk om een consistent beeld uit te stralen in de look & feel van je bewegende content.

Je wilt dat je merk direct herkend wordt en dat de kijker/potentiële klant een zelfde soort gevoel krijgt bij al je video’s. En ook al zal het niet meteen zo zijn dat een met behulp van AI gemaakte video nadelig is voor je merkidentiteit, hij zal hem ook niet krachtiger maken.

(Hoe) kun je video’s maken met ChatGPT en AI?



ChatGPT is een potentieel erg nuttige tool. Je kunt er heel makkelijk unieke content mee produceren op basis van behoorlijk specifieke vragen en wensen.

Een (puur) informatief artikel kun je daarom behoorlijk goed en snel – mede – laten produceren door AI. Het woord ‘mede’ hierboven staat er bewust, want het is niet verstandig om alles over te laten aan ChatGPT of gelijksoortige tools. Je zult er altijd nog ‘een slag’ overheen moeten doen om er zeker van te zijn dat alles de toon en inhoud heeft die je voor ogen hebt.

En hoe meer je je eigen mening of argumenten opneemt in zo’n artikel en hoe groter de rol van je merk is, hoe meer je zelf moet toevoegen en zorg moet dragen voor aanwezigheid van jouw merkgevoel.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Ook dan nog kun je AI voor je laten werken, door alleen de basis van je verhaal door deze tool te laten produceren. Om vervolgens zelf flink wat te schuiven en schaven.

In theorie geldt dit ook voor het maken van een informatief videoscript. En als je dit script eenmaal hebt gecreëerd, is het vervolgens ook niet eens nodig om een voice-over in te huren of zelf opnames te maken. Je kunt gewoon je door AI gegenereerde script in een ‘text to speech’-generator stoppen, om een kant-en-klare voice-over te krijgen.

Je kunt zelfs een ‘menselijke’ avatar kiezen voor het live reproduceren van de voice-over in je video. Dan nog een screencapture maken, eventueel wat stockbeelden toevoegen en je bent er al bijna.

Zo kun je met software en tools als ChatGPT, Veed.io, Synthesia en Descript, snel en veel laagdrempelige, informatieve video’s maken. Om kosten te besparen.

Dat kan.

Maximaal videoresultaat met AI?


Als je videos’s zou produceren met behulp van AI zou je zeker tijd kunnen besparen, maar of je ook maximaal resultaat bereikt – of enig resultaat – valt te bezien. 


Verbinding zorgt voor resultaat


Wat betekent resultaat? Dat mensen je video’s bekijken? Dat is een goed begin, maar je wilt meer. Je wilt dat de video iets teweegbrengt bij de kijker zodat hij vroeg of laat een (converterende) actie onderneemt. Dit kan een directe click naar een contact- of productpagina betekenen, maar ook gewoon het juiste gevoel dat vooral voor bewustheid en merkvoorkeur zorgt, voor de connectie tussen de kijker en jouw merk; een ander soort klik dus. 


ChatGPT en AI voor je bedrijfsvideo’s aandacht van kijker


Juist deze klik is erg belangrijk, voor zowel de korte als lange termijn. Zonder die verbinding heb je de aandacht van de kijker niet, en houd je zijn of haar interesse ook niet vast, wat betekent dat je video gefaald heeft. 

En voor die verbinding is een authentieke videobenadering, zonder stock beelden, snel uitgespuwde teksten en andere ‘quick wins’, essentieel. Zélfs bij relatief ‘droge’ informerende video’s. 


Consistentie is de sleutel




Zeker als je veel video’s produceert en een duidelijke merkidentiteit wilt uitstralen is het belangrijk dat je dit in ál je content doet. Je kunt niet één geweldige branding video hebben en vervolgens door andere afdelingen of voor andere type video’s snelle en matig ‘gebrande’ AI-video’s produceren.



Als video’s onderling een verschillende look & feel hebben en – erger nog – in de basis andere waarden communiceren, weet de kijker niet wie je bent. Dat is slecht voor het vertrouwen van de klant in je merk en daarmee desastreus voor je klantenbinding.



Het is dus essentieel om datzelfde persoonlijke stempel van je merk in al je video’s te laten doorklinken. Het is niet gezegd dat dit per definitie onmogelijk is, maar het vereist alsnog veel menselijke input, waarbij je je kunt afvragen of ‘the real thing’ uiteindelijk niet kostenefficiënter is.

Complexiteit video’s vraagt om nauwkeurige afstemming


Nog een reden waarom AI misschien niet de beste oplossing is voor je videoproductie-behoeftes is dat video een medium is dat uit verschillende componenten bestaat – beeld, geluid, licht, animatie, sets, acteerwerk, tekst, voice-over… – waarbij alle delen zorgvuldig op elkaar afgestemd moeten zijn om het gewenste resultaat te bereiken. 



En dit zorgvuldige afstemmen red je niet door de resultaten van verschillende onsamenhangende tools bij elkaar te gooien en te hopen dat er wat goeds uitkomt. Zelfs áls een tool verschillende elementen kan combineren dan zal de synergie hiertussen altijd te wensen overlaten. 


Creëer en houd de verbinding met je klant, met een videobrandguide

Een betere manier om efficiëntie en effectiviteit van je video-inzet te waarborgen – met een altijd aanwezige merkidentiteit – is door het maken – en toepassen van – een videobrandguide.

Net als een algemene brandguide staan hier huisstijlregels en richtlijnen in, die ervoor zorgen dat je als merk altijd jouw beoogde merkgevoel en stijl communiceert richting je doelgroep.

Maar een videobrandguide kan nog veel meer praktische ondersteuning bieden. Denk aan op maat gemaakte grafische elementen en templates die jouw merkidentiteit optimaal uitdragen, en die vervolgens iedere medewerker snel en simpel in videoprojecten kan invoegen.

Met de combinatie van zo’n videobrandguide met een doordacht videomarketingplan waarin je strategisch uiteenzet waarom, wanneer en hoe je video’s aanbiedt aan je doelgroep, hou je altijd je oog op je bedrijfsdoelen, ademenen je video’s consistent jouw merkidentiteit uit én loopt je videoinzet op rolletjes.

En als AI hierbij kan helpen, bijvoorbeeld bij het ordenen van je gedachten of het bieden van wat inspiratie, is dat natuurlijk prima. Maar hou altijd de vinger aan de pols van je merk… en je doelgroep. Zodat je nooit de verbinding verliest.

Meer weten over video AI of efficiënte video-inzet?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Bedrijfsfilms 10 argumenten waarom je moet investeren in een bedrijfsfilm Trigger de bezoeker
BLOG / Bedrijfsfilms Tips voor het maken van een authentieke video Zo kom je oprecht, geloofwaardig en authentiek over in je video's