Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

ChatGPT en AI voor bedrijfsvideo’s? Tips om tijd te besparen

Als bedrijf heb je meerdere video’s nodig – op verschillende kanalen – om je merk exposure te geven en consistent voor het voetlicht te brengen; zeker als groot bedrijf met vele afdelingen, campagnes, productlijnen en de behoefte om top-of-mind te blijven met een onderscheidend merkverhaal. Dit kost – normaal gesproken – behoorlijk wat tijd en resources. Zou het daarom niet handig zijn om wat van die last te laten dragen door ChatGPT of andere AI-tools? En is dat mogelijk bij video-inzet?

ChatGPT en AI voor je bedrijfsvideo’s

AI voor video: de toekomst is nu?

Dat we bij de creatie van video überhaupt al denken aan de inzet van AI, is al een kleine aardverschuiving. Een paar jaar geleden was dit nog science fiction.

We kunnen dan ook niet verwachten dat het voldoende is om een paar termen of instructies in te voeren, achterover te gaan zitten en dat er vervolgens een volwaardig en krachtig videoproduct uit rolt. Of toch wel?

In hoeverre kan AI eigenlijk ondersteunen bij de creatie van video’s en daarmee het productieproces efficiënter maken? En hoe creatief en uniek kan zo’n bijdrage zijn?

Volledige AI-video: (best) indrukwekkende resultaten

ChatGPT is een potentieel erg nuttige tool. Je kunt er makkelijk unieke content mee produceren op basis van specifieke vragen: definities, soorten, voordelen, wat je maar wilt.

Vooral puur informatieve artikelen kun je daarom behoorlijk doeltreffend – mede – laten produceren door AI. Je zult er altijd zelf nog een slag overheen moeten doen om je te verzekeren van de juiste toon, inhoud en stijl, maar je kunt zeker tijd besparen door de ruggengraat van je artikel te laten creëren door AI.

Zo kan het ook werken bij het maken van een informatief videoscript. Via tools als ChatGPT, bijvoorbeeld geïntegreerd in de videocreatie-tool van DeepBrain, kun je je onderwerp voor een voice-over-tekst invoeren, waarna er een verhaal in beeld verschijnt.

Vervolgens kun je een menselijke AI-avatar en een template kiezen, zelf nog wat schuiven met de teksten in beeld, de voice-over-tekst aanpassen, een geschikte stem kiezen en de video laten genereren.

Dan heb je letterlijk in enkele minuten – of iets langer, afhankelijk van de mate van personalisatie – een complete video gecreëerd, voor een fractie van de tijd én kosten die je normaal gesproken kwijt bent aan een dergelijke video.

Je gebruikt dan alleen wel stock-templates, een stem uit een database die niet volledig op maat is en een avatar die soms verrassend menselijk praat en oogt maar die nog wel een ‘net-niet’ uncanny valley-gevoel geeft, door bijvoorbeeld nét te weinig intonatie, gezichtsuitdrukkingen en de  sporadische glitch. Dat leidt, alles bij elkaar, dan waarschijnlijk toch wat teveel af van de inhoud, en zeker van het gewenste gevoel.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Het zou in veel gevallen genoeg – en raadzaam – zijn om gewoon de avatar achterwege te laten en alleen het script (grotendeels) en de voice-over door AI te laten genereren. Ook dán zal de kijker merken dat het geen echte voice-overstem is maar het maakt de video levendiger en veelzijdiger dan zonder stem.

Hoe dan ook zijn deze volledige AI-video’s, die in een tijdbestek van 20 à 30 minuten geproduceerd kunnen worden, al behoorlijk indrukwekkend.

Het maakt erg nieuwsgierig naar wat de toekomst nog zal brengen. Over een jaar (of twee, drie) zal het er alleen nog maar beter uitzien en overtuigender overkomen.  

Hoe kan AI helpen bij videoproductie?

AI – zeker als hulp bij de creatie van video’s – staat nog in de kinderschoen, maar je kunt wel al degelijk verschillende AI-tools goed voor je laten werken.

ChatGPT, Veed.io, Synthesia, Descript, Nvidia, Elai.io, DeepBrain, Designs.ai: er zijn al heel wat tools en partijen die je kunt inzetten bij je AI-creatie.

Je moet dan (nog) niet denken aan volwaardige branding video’s. Hierin wil je immers volledig de eigen hand hebben, om niet alleen een hoge kwaliteit maar ook een authentieke, geloofwaardige en daarmee betrouwbare sfeer te kunnen creëren voor de kijker. 

Maar als hulpmiddel voor neutrale, puur informatieve video’s kan AI goed dienst doen; zoals bij screencaptures, FAQ-video’s of andere content waarbij je snel lijstjes of vraag-en antwoord-teksten kunt laten genereren en waarbij niet een bepaalde sfeer of een specifiek merkgevoel overgebracht hoeft te worden.

Vooral als je veel van dit soort video’s moet produceren, kan AI je veel tijd besparen.

Toch kun je AI nog wel breder inzetten bij je videocreatie, óók binnen een kwalitatief en uitdagend creatief proces. 

In het bijzonder de eigenschap van ChatGPT om snel met specifieke antwoorden en ‘ideeën’ te komen door in luttele seconden schatten aan informatie uit gigantische datasets te kunnen onttrekken, maakt het de ideale brainstorm-partner.

Als je in de conceptfase zit van een groot videoproject kan ChatGPT een geweldige ideeëngenerator zijn, die je – ook als er geen kant-en-klare oplossingen komen –  op zijn minst inspiratie kan bieden voor nieuwe creatieve wegen, waar je zelf anders niet (zo snel) op was gekomen.

Gevoel en consistentie met AI?

We lieten het al een beetje doorschemeren, maar hoe nuttig AI ook kan zijn, het is niet zo verstandig om het voor elk type videocontent te gebruiken.

Uiteindelijk wil je met je marketinguitingen – en zeker met je video’s – een verbinding bereiken met je publiek. Hiervoor is de gevoelscomponent erg belangrijk, wat met een automatisch gegenereerde video tamelijk lastig te bereiken is. Of het nu gaat om de emotionele component van je boodschap, waarmee je mensen wilt overtuigen, of gewoon om het merkgevoel dat je wilt overbrengen, voor de geloofwaardigheid is het belangrijk dat kijkers voelen dat hier echte mensen achter zitten. 

Los daarvan is het simpelweg zo dat je met je belangrijkste branding en promotievideo’s kwaliteit wilt uitstralen, en dit lukt nu eenmaal het beste als elk videodiscipline – van script, camerawerk en licht tot geluid, regie en editing – volledig is geoptimaliseerde en alle elementen perfect op elkaar zijn afgestemd.

Nu is het niet zo dat je bij de puur informatieve video’s helemaal geen rekening hoeft te houden met de verbinding met de kijker, maar bij dit soort video’s is het voldoende als je ervoor zorgt dat je huisstijl en de aanspreekstijl consistent zijn.

Consistentie is namelijk essentieel voor de herkenbaarheid van een merk, wat weer een voorwaarde is voor het vertrouwen van je (potentiële) klant. Straal je in iedere video wat anders uit, dan weet de kijker niet wie je bent en zul je geen verbinding bereiken.

Wat voor video je ook maakt – en welke tools je daarbij ook gebruikt -, consistentie is absolute noodzaak. Let er daarom bij het maken van video’s op dat je stijlelementen en merkgevoel overeenkomen, liefst aan de hand van een duidelijke en uitgebreide videobrandguide, zodat je zeker weet dat alles goed onderbouwd is en iedere keer weer consequent wordt doorgevoerd. 

De oplossing: AI voor video intelligent gebruiken

AI kan heel bruikbaar zijn bij contentcreatie, óók de creatie van video’s. Maar je kunt – inderdaad – niet verwachten dat je er complete, volwaardige video’s mee kunt maken. Tenminste, niet binnen elk willekeurig genre of van elk willekeurig type. 

Je kunt verrassend snel verrassend acceptabele informatieve video’s produceren, compleet met script, voice-over en een menselijk ogende avatar, al kun je het laatste beter achterwege laten.

Voor alles volledig op AI vertrouwen is niet verstandig – er zal altijd nog een kwaliteitsslag overheen moeten – maar je kunt wel degelijk voor een groot deel van AI-tools gebruikmaken en zo flink wat tijd besparen.  

Als je echt een video op maat nodig hebt, zoals een branding video, testimonial video, recruitmentvideo of andere promotionele video waarin je merkidentiteit en stijlkenmerken krachtig moeten overkomen, zal het aandeel van AI niet zo groot kunnen zijn, omdat je dan de persoonlijke, kwalitatieve en emotionele touch mist die je alleen met een handmatige, specialistische aanpak kunt bereiken. 

Toch kun je ook bij dit soort creatieve producties gebruikmaken van AI, al zal de functie dan meer ondersteunend zijn. 

De kunst is om AI op de beste manier voor je te laten werken, het ene moment als tijdbesparende tool bij informatieve video’s, en het andere moment als inspiratiebron bij conceptueel krachtige videoproducties.

Door intelligent om te gaan met AI, kun je efficiënt en met optimaal resultaat video’s creëren. 

Meer weten over video AI of efficiënte video-inzet?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Bedrijfsfilms 12 argumenten waarom je moet investeren in bedrijfsfilms (in 2024) Ontdek hoe video je organisatie structureel laat groeien
BLOG / Bedrijfsfilms Tips voor het maken van een authentieke video Zo kom je oprecht, geloofwaardig en authentiek over in je video's