KennismakenKennismaken
Whitepaper    The Devion Way

Onze whitepaper biedt een diepgaande kijk op onze visie en werkwijze. We delen niet alleen onze methoden, maar ook voorbeelden uit de praktijk die de effectiviteit van onze strategieën illustreren.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Kennismaken

Ben je benieuwd hoe we jou kunnen helpen met video? Of wil je meer weten over onze werkwijze en prijzen? Vul het formulier in en we nemen contact met je op. Samen ontdekken we hoe we de maximale potentie van video kunnen benutten voor jullie organisatie.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Contactformulier

Of je nu een vraag hebt, meer informatie wilt of benieuwd bent naar hoe we kunnen samenwerken?

Laten we samen sparren over hoe we de maximale potentie van video kunnen benutten. Vul je gegevens in en we nemen snel contact met je op.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Info & prijzen

Ontdek welk type animatie het beste bij je boodschap en organisatie past. Vul hiernaast de velden in en wij informeren je over stijl, vorm en prijzen.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Bekijk
Ontdek

Belichting van een videoproductie

Bij het maken van een videoproductie komt veel kijken. Denk bijvoorbeeld aan de setting, het script en de achtergrond. Maar wat misschien wel het belangrijkste is om een videoproductie goed te laten slagen, is de afstemming van de belichting.

Buiten de eigen camera-instellingen om zijn er twee lichtsoorten, namelijk lampen en daglicht. Onder lampen wordt kunstlicht verstaan. Deze neigen naar de kleuren oranje en rood. Onder daglicht wordt schemering en fel daglicht verstaan. Schemering heeft een blauwe kleur, terwijl fel daglicht meer wegheeft van wit. Maar hoe ga je nou om met deze lichtsoorten? In dit blog leggen we uit wat voor soorten lampen er zijn en hoe je het beste om kunt gaan met (natuurlijk) licht bij het maken van een videoproductie.

Soorten lampen voor een videoproductie

Bij een videoproductie is het belangrijk om de juiste lampen te gebruiken. Zo komt het object of het onderwerp dat je filmt goed tot zijn recht. Welke lamp je wilt gebruiken, hangt af van de videoproductie.

Cameralamp
De cameralamp is een lamp dat in de hotshoe op de camera geschoven kan worden. Een cameralamp is handig als je deze op de schouder draagt of in de hand houdt. Cameralampen zijn in verschillende soorten en maten te krijgen, maar de prijs hangt af van de professionaliteit. Een nadeel van de cameralamp is dat de lichtopbrengst niet heel hoog is, en het schaduwen weghaalt van de eventuele andere belichting. Daarom is een cameralamp voornamelijk bedoeld voor objecten die vlak voor de camera staan. Denk hierbij aan een interview.

Spotlight
De spotlight lamp heeft kleppen (barndoorns), waardoor licht gericht kan worden afgestemd en er gebruik kan worden gemaakt van veel licht. Wel betreft dit type lamp kunstlicht. Een nadeel is dat een spotlight op het stopcontact moet en ze doorgaans erg heet worden. Het bekendste type spotlight is de ‘redhead’.

LED-lamp
De LED-lamp heeft zacht licht dat vaak als bijlicht wordt gebruikt. Een voordeel van dit type lamp is dat donkere achtergronden goed in beeld kunnen worden gebracht. Daarnaast kan de LED-lamp gedimd worden en is hij verstelbaar in kleur.

Soft box
De soft box is zacht licht, omdat het een reflecterende binnenzijde en een diffuse voorzijde heeft. De soft box kan gebruikt worden op een redelijk groot oppervlak, en daarom dicht tegen het onderwerp aan staan.

Omgaan met (fel) daglicht bij een videoproductie

Een videoproductie maken bij daglicht kan erg mooi zijn, maar soms is de zon of het daglicht te fel. In dit soort situaties is het handig om hiermee rekening te houden. Zorg altijd eerst dat de witbalans van de camera goed staat ingesteld! Verder zijn er verschillende manieren om zonlicht of fel daglicht tegen te gaan, zodat de belichting van de video goed uitkomt.

• Zijn er veel weerspiegelingen in de omgeving die de videoproductie lastig maken? Gebruik dan het polarisatiefilter. Dit filter gaat weerspiegelingen en glans van ramen tegen.

• Heb je te maken met extreem fel daglicht? Gebruik dan het Neutral-Density (ND) filter. Dit filter zorgt ervoor dat de intensiteit van de belichting vermindert.

• Ga filmen tijdens zonsondergang of zonsopgang (ook wel de ‘golden hour’ genoemd) als je hard licht zachter en warmer wilt laten ogen. Wil je op een andere manier hard licht zachter maken? Het diffuusfilter en het promistfilter zijn hier ook geschikt voor.

• Gebruik een reflectiescherm zodat het zonlicht weerkaatst wordt en zo niet meer in de weg staat van belichting van het daglicht.

• Zet de lamp(en) dicht bij het object of het onderwerp, zodat het licht zachter wordt. Als de lampen ver van het object afstaan, wordt het licht juist harder.

Omgaan met schemering of donkere ruimtes

Het kan altijd voorkomen dat er gefilmd moet worden als de zon al onder is of in ruimtes die niet goed verlicht zijn. In deze gevallen moet het natuurlijke licht wat hulp hebben.

Schemering
Bij schemering of nacht kun je het beste gebruik maken van veel hard licht en schaduwen zonder fill licht. Het fill licht onderdrukt namelijk de schaduwen.

Donkere ruimtes
In een onvoldoende belichte kamer is het verstandig om (fellere) LED-lampen of kleurfilters te gebruiken, zodat de gezellige, oranje sfeer van de kamer goed in beeld komt.

Succes!

Heb je vragen over belichting van een videoproductie?

Download whitepaperDownload whitepaper
BackgroundBall
BackgroundBall