Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Belichting van een videoproductie

Bij het maken van een videoproductie komt veel kijken. Denk bijvoorbeeld aan de setting, het script en de achtergrond. Maar wat misschien wel het belangrijkste is om een videoproductie goed te laten slagen, is de afstemming van de belichting.

Buiten de eigen camera-instellingen om zijn er twee lichtsoorten, namelijk lampen en daglicht. Onder lampen wordt kunstlicht verstaan. Deze neigen naar de kleuren oranje en rood. Onder daglicht wordt schemering en fel daglicht verstaan. Schemering heeft een blauwe kleur, terwijl fel daglicht meer wegheeft van wit. Maar hoe ga je nou om met deze lichtsoorten? In dit blog leggen we uit wat voor soorten lampen er zijn en hoe je het beste om kunt gaan met (natuurlijk) licht bij het maken van een videoproductie.

Soorten lampen voor een videoproductie

Bij een videoproductie is het belangrijk om de juiste lampen te gebruiken. Zo komt het object of het onderwerp dat je filmt goed tot zijn recht. Welke lamp je wilt gebruiken, hangt af van de videoproductie.

Cameralamp
De cameralamp is een lamp dat in de hotshoe op de camera geschoven kan worden. Een cameralamp is handig als je deze op de schouder draagt of in de hand houdt. Cameralampen zijn in verschillende soorten en maten te krijgen, maar de prijs hangt af van de professionaliteit. Een nadeel van de cameralamp is dat de lichtopbrengst niet heel hoog is, en het schaduwen weghaalt van de eventuele andere belichting. Daarom is een cameralamp voornamelijk bedoeld voor objecten die vlak voor de camera staan. Denk hierbij aan een interview.

Spotlight
De spotlight lamp heeft kleppen (barndoorns), waardoor licht gericht kan worden afgestemd en er gebruik kan worden gemaakt van veel licht. Wel betreft dit type lamp kunstlicht. Een nadeel is dat een spotlight op het stopcontact moet en ze doorgaans erg heet worden. Het bekendste type spotlight is de ‘redhead’.

LED-lamp
De LED-lamp heeft zacht licht dat vaak als bijlicht wordt gebruikt. Een voordeel van dit type lamp is dat donkere achtergronden goed in beeld kunnen worden gebracht. Daarnaast kan de LED-lamp gedimd worden en is hij verstelbaar in kleur.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Soft box
De soft box is zacht licht, omdat het een reflecterende binnenzijde en een diffuse voorzijde heeft. De soft box kan gebruikt worden op een redelijk groot oppervlak, en daarom dicht tegen het onderwerp aan staan.

Omgaan met (fel) daglicht bij een videoproductie

Een videoproductie maken bij daglicht kan erg mooi zijn, maar soms is de zon of het daglicht te fel. In dit soort situaties is het handig om hiermee rekening te houden. Zorg altijd eerst dat de witbalans van de camera goed staat ingesteld! Verder zijn er verschillende manieren om zonlicht of fel daglicht tegen te gaan, zodat de belichting van de video goed uitkomt.

• Zijn er veel weerspiegelingen in de omgeving die de videoproductie lastig maken? Gebruik dan het polarisatiefilter. Dit filter gaat weerspiegelingen en glans van ramen tegen.

• Heb je te maken met extreem fel daglicht? Gebruik dan het Neutral-Density (ND) filter. Dit filter zorgt ervoor dat de intensiteit van de belichting vermindert.

• Ga filmen tijdens zonsondergang of zonsopgang (ook wel de ‘golden hour’ genoemd) als je hard licht zachter en warmer wilt laten ogen. Wil je op een andere manier hard licht zachter maken? Het diffuusfilter en het promistfilter zijn hier ook geschikt voor.

• Gebruik een reflectiescherm zodat het zonlicht weerkaatst wordt en zo niet meer in de weg staat van belichting van het daglicht.

• Zet de lamp(en) dicht bij het object of het onderwerp, zodat het licht zachter wordt. Als de lampen ver van het object afstaan, wordt het licht juist harder.

Omgaan met schemering of donkere ruimtes

Het kan altijd voorkomen dat er gefilmd moet worden als de zon al onder is of in ruimtes die niet goed verlicht zijn. In deze gevallen moet het natuurlijke licht wat hulp hebben.

Schemering
Bij schemering of nacht kun je het beste gebruik maken van veel hard licht en schaduwen zonder fill licht. Het fill licht onderdrukt namelijk de schaduwen.

Donkere ruimtes
In een onvoldoende belichte kamer is het verstandig om (fellere) LED-lampen of kleurfilters te gebruiken, zodat de gezellige, oranje sfeer van de kamer goed in beeld komt.

Succes!

Heb je vragen over belichting van een videoproductie?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Meer informatie
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Videoproductie Wat kost een videoproductie? Deze keuzes bepalen de kosten van een videoproductie
BLOG / Videoproductie Een videoproductie van A tot Z Een duidelijke uitleg