Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Wat is viewer experience?

Een goede user experience is en blijft erg belangrijk. Maar bedrijven moeten zich steeds meer op een andere ervaring gaan richten: de viewer experience. Dit is een complete visuele ervaring, die herkenbaar is op elk platform en in elke marketinguiting. Met zo’n visuele strategie, waarbij de nadruk ligt op de merkbeleving, ben je optimaal zichtbaar bij je klanten en geef je ze altijd de content die ze verlangen, in de aantrekkelijkste vorm. Het is de beste – en uiteindelijk de enige – weg naar meer tevreden klanten.

Uitleg viewer experience

Ieder bedrijf denkt na over de user experience. En terecht. Maar de klant gedraagt zich niet meer op dezelfde manier. Hij bekijkt meer video en vormt zich sneller een beeld van jouw merk. Daarom is het belangrijk voor bedrijven om de kijker op tijd en op iedere plek te benaderen met aansprekende video’s en visuals.

Viewer experience: Overal en altijd zichtbaar

Mensen kijken niet alleen steeds meer online video, er zijn ook veel meer plekken dan alleen je website waar de gebruiker zich ophoudt en je merk kan beleven. Voordat een potentiële klant op je website terechtkomt – als hij daar al komt – is hij vaak al lang en breed in aanraking gekomen met je merk. Via je app, social media, andere websites… you name it. Het zijn plekken waar enorm veel visuele content wordt gebruikt en waar je dus als bedrijf goed zichtbaar moet zijn.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Viewer is king

Film en video zijn altijd aantrekkelijk geweest maar hun online aanwezigheid is zo enorm gegroeid en er wordt zo astronomisch veel tijd gespendeerd aan het kijken van video dat het voor bedrijven verreweg de beste manier is geworden om klanten te bereiken. En dat kan met elk type content. Of je nu de visie van je bedrijf wilt overbrengen, een product wilt aanprijzen, personeel gaat werven, of verslag wilt doen van een event.. je doet het met video! Op je site, social, of via e-mail. Zodat je klanten overal de informatie krijgen waar ze behoefte aan hebben, in de aantrekkelijkste vorm.

Maar een viewer kijkt niet alleen video, hij wordt graag geprikkeld door allerlei visuele, bewegende content. Motion graphics en animaties houden bezoekers langer op je site – of in je app of op social – en beter betrokken bij je merk dan alleen tekst of statische beelden. Denk bijvoorbeeld aan dynamische teksten, geanimeerde logo’s, of tabellen en data die in beeld verschijnen bij het scrollen. Zo informeer je de kijker niet alleen maar houd je hem ook geboeid door de vorm.

Experience is queen

Het is eigenlijk een heel simpele optelsom: emotie en ervaring is waar het om draait als je klanten wilt overtuigen en aan je wilt binden. En aangezien je emoties het beste kunt opwekken met visuele content, is dit het terrein waar bedrijven vol op in moeten zetten.

Dus gebruik alle visuele middelen die je tot je beschikking hebt – video’s, animaties, motion graphics – om je klanten te prikkelen en emotioneel te ‘activeren’; op elke mogelijke plek: je (mobiele) site, social, YouTube, je app…

De kijker moet enthousiast worden en een gevoel krijgen bij jouw merk. Hij moet je site zien of video bekijken en denken: ‘Wow, wat een toffe site… wat een gaaf bedrijf… wat een cool product… daar wil ik meer over weten!’

Belangrijk daarbij is dat je de visuele beleving vooropstelt in je marketingstrategie en de rest hieruit laat volgen in plaats van andersom. Dus niet een beetje tweaken of een one-size-fits-all benadering gebruiken, maar op elk kanaal bewust nadenken hoe je de visuele ervaring zo goed mogelijk kunt maken.

Viewer experience: een complete visuele merkervaring

De verschillende visuele elementen die je inzet staan niet los van elkaar, maar moeten één consistente, herkenbare ervaring vormen. Overal moet je dezelfde huisstijl terugzien, het logo, de sfeer van het bedrijf, een focus op dezelfde doelgroep en boodschap. En overal moeten de visuals optimaal tot hun recht komen. Dat betekent dat je overal moet kijken wat de eisen en best practices zijn.

Waar je voorheen video’s vooral op je website plaatste, moet je nu bijvoorbeeld veel meer denken aan social kanalen. En hier gelden vaak andere regels. De video moet korter, wordt meestal standaard zonder geluid afgespeeld, of wordt verticaal getoond in plaats van horizontaal. Houd hier rekening mee en geef de kijker op ieder kanaal een optimale beleving.

Een complete visuele merkervaring betekent ook dat je een (mogelijke) klant in iedere fase van zijn klantreis moet kunnen aanspreken met visuele content om hem weer een stapje verder te helpen in zijn reis en hem uiteindelijk als (vaste) klant aan je te kunnen binden. Dat houdt in dat je soms een korte video teaser in een e-mail stuurt om contact te krijgen met een zoekende klant. Of – wanneer het tijd is om een knoop door te hakken – dat je de klant overtuigt van de waarde van jouw merk met een positieve testimonial video.

Een optimale viewer experience = de beste merkbeleving

Het doel is om de gebruiker zo goed mogelijk over jouw merk en producten te informeren en hem zoveel mogelijk te laten voelen bij jouw merk… via video en visuals. Er zal bij veel bedrijven een denk- en cultuuromslag voor nodig zijn, maar het is het waard.

Heel ingewikkeld is het ook niet: zolang je de visuele, emotionele ervaring vooropstelt en deze overal optimaliseert, geef je de klant de beste merkbeleving. Want video’s en visuals zijn niet meer de weg naar je merk; ze zijn je merk.

Meer weten over viewer experience?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Video marketing Van user experience naar viewer experience Een optimale integratie van persoonlijke video content
BLOG / Bedrijfsfilms Een bedrijfsfilm als start voor je merkverhaal Hoe video een bijdrage kan leveren aan het ontdekken en uitdragen van jouw merkverhaal