Mensen moeten weten wie je bent en wat ze aan je hebben. Tuurlijk, het is grappig om iemand te tackelen als hij je een hand wil geven of ineens met een kilt en doedelzak een zakenmeeting in te stappen. Maar verwacht dan wel wat chagrijnige reacties, of kritische vragen in de trant van ‘Waarom dan?’. In marketinguitingen wil je dit hoe dan ook vermijden: herkenbaarheid is ‘king’. Overal komt het logo op dezelfde manier terug en worden dezelfde kleuren en lettertypes gebruikt. Heel vaak gebruiken we hier de richtlijnen en regels uit een stijlgids voor. Logisch! Maar waarom doen we dit dan nog niet met bedrijfsvideo’s?
Er wordt in bedrijfsfilms heus wel gekeken naar een goede verbeelding van merkwaardes. Maar… nog lang niet genoeg, en meestal alleen per individuele video. Er is niet vooraf een duidelijke, samenhangende verzameling richtlijnen vastgelegd waar alle video’s aan moeten voldoen. Dat dit nuttig is voor je marketinguitingen vindt elk bedrijf vanzelfsprekend, maar zo’n brand guide moet er ook komen voor video’s. Want alleen op die manier ben je verzekerd van één herkenbare stijl en een vertrouwd gevoel in al je video’s.
We hoeven het niet meer te hebben over de kracht en het belang van video. Ieder bedrijf snapt tegenwoordig dat video een onmisbaar onderdeel is van de marketingmix. Het moet niet gezien worden als iets dat je er even bij doet. Video heeft dezelfde aandacht en overwegingen nodig als alle andere marketinguitingen. Sterker nog, we moeten uiteindelijk toe naar een situatie waarin video en visuals leading zijn en hét middel waarmee een totale merkbeleving plaatsvindt.
Dat betekent dat de essentie van je merk – je visie, je karakter, je identiteit – steeds duidelijk en consistent in je video’s moet terugkomen. En omdat video unieke eigenschappen heeft, heb je niet genoeg aan je algemene stijlgids. Er zijn unieke videorichtlijnen nodig om jouw merk optimaal en herkenbaar naar voren te laten komen in al jouw bedrijfsfilms.
Video is heel veelzijdig. En uniek. Het is niet genoeg om voor de gewenste stijl gewoon te verwijzen naar de algemene stijlgids. Tenminste, niet altijd. Want ja, in je video kun je ook je huisstijlkleuren inzetten, dezelfde lettertypes gebruiken als er tekst in beeld verschijnt en je overbekende logo tonen. Maar zelfs hierbij is het al niet zo simpel. Want video is dynamisch… kortom, het beweegt. Dat logo hoeft dus niet statisch te zijn, maar kan vervormen, morphen, bewegen. Misschien wel op een manier die perfect bij het gevoel van je merk past. En kleuren kunnen net wat intenser zijn omdat ze anders misschien wegvallen.
Laten we er niet langer omheen draaien: als je video’s serieus neemt en je jouw merk zo krachtig mogelijk en volledig herkenbaar wilt laten terugkomen in deze video’s, begin dan vandaag nog met het ontwikkelen van een video brand guide. Zodat alle camerabewegingen, animaties, muziek, effecten en voice-overstemmen bewust gekozen zijn en samen jouw merkidentiteit optimaal overbrengen.
Want met een authentieke videostijl zet je je merk én je kijkers in beweging.