Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Videoproductie vs videomarketing: de verschillen

Waar klop je aan als je een video voor je bedrijf of product wilt laten maken? Er zijn videoproductiebedrijven en videomarketingbedrijven (of video agencies), die op hun beurt ook vaak ‘gewoon’ produceren. Maar wat zijn nu precies de verschillen en wat is de juiste keuze voor jouw merk of product?

Videoproductie vs videomarketing: de verschillen

Kiezen voor videoproductie of videomarketing

Er is geen ‘one-size-fits-all’-oplossing en merken kunnen zeker baat hebben bij één van bovenstaande opties. Toch wordt er niet altijd de beste keus gemaakt; soms omdat niet duidelijk is wat de betreffende partij biedt (en hier ook niet genoeg op gewezen wordt) maar minstens zo vaak omdat het bedrijf dat ze benadert niet goed beseft wat het nodig heeft. Daarom benoemen we hieronder even kort de belangrijkste verschillen en de redenen waarom je voor een bepaald type aanbieder zou kunnen – of moeten – kiezen.

Videoproductie

Als je video nodig hebt – of denkt te hebben – is het logisch dat je op zoek gaat naar videoproductiebedrijven. Deze bedrijven houden zich tenslotte letterlijk bezig met het maken van video’s.

En het zou ook zeker kunnen dat je voldoende hebt aan een videoproductiebedrijf, maar in veel gevallen is dit niet het geval. Daarom is het belangrijk om goed vast te stellen wat voor jou geldt.

Een videoproductiebedrijf houdt zich in principe alleen met de productie bezig. Je hoeft dan niet zelf alles al 100% te weten, maar een goed idee van het verhaal, de opzet en structuur van je video is wel meegenomen. Een productiebedrijf werkt dan het script voor je uit en zorgt voor het gehele productieproces.

Dat betekent dat het bedrijf verantwoordelijk is voor regie, camerawerk, licht, geluid, montage en simpelweg het aanleveren van je volledige, voltooide video. Vervolgens is het aan jou om deze video op de juiste manier en juiste plek(ken) in te zetten.

Deze optie is bijvoorbeeld geschikt voor video’s waarbij je:

  • Een vaststaand (en meestal eenvoudig) concept hebt dat je al langere tijd gebruikt en succesvol is gebleken, of:
  • Zelf goed kan meedenken over het concept en daarbij voldoende rekening houdt met de realisatie van je bedrijfsdoelen

en

  • Je (marketingafdeling) precies weet hoe je de video in moeten zetten en de prestaties ervan moet analyseren

 

Videomarketing / video agency

Bovenstaande geeft al meteen aan wat de (mogelijke) beperkingen zijn van een videoproductiebedrijf: het houdt zich alleen maar bezig met de productie.

De inzet is echter essentieel. Je kunt beter een iets minder hoogstaande video hebben die optimaal is ingezet dan een geweldige video met hoge productiewaardes die niet presteert omdat ie op een verkeerd kanaal of de verkeerde pagina staat; of omdat de titel of thumbnail niet aanspreekt. Een video kan nog zo geweldig zijn, als niemand hem ziet, heb je er niets aan.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Tegelijkertijd kun je marketing of inzet er niet zomaar even achteraan doen. Het is niet zo dat een eenmaal geproduceerde video perfect kan presteren zolang zich maar een deskundig marketingbedrijf over de inzet buigt. 

Zo werkt het helaas niet. Een video moet vanaf de conceptfase al doordrongen zijn van het te bereiken bedrijfsdoel en geoptimaliseerd zijn voor de uiteindelijke inzet. 

Bedenk dus goed wat de video moet doen of waar hij bij moet helpen. Conversie op een sales-pagina? Beter begrip van een product? Meer gevoel bij je merk? Vertrouwen in je diensten? Meer zichtbaarheid op social media of andere kanalen? 

Pas als je het antwoord weet op dit soort vragen, kun je je (video)marketingstrategie gaan optimaliseren en de video hier volledig op inrichten; van het script, de boodschap en tone of voice tot de visuals en Call to Action.  

Het beoogde bedrijfsdoel ontstijgt daarbij video als marketingmiddel en is hier niet specifiek voor ontworpen. Het is een bedrijfsdoel dat voortvloeit uit je algehele bedrijfsstrategie, waarbij video gewoon een van de middelen is die je kunt inzetten bij het bereiken hiervan.

Videoproductie vs videomarketing: de verschillen

Dat betekent natuurlijk niet dat video ‘gewoon’ als ieder ander marketingmiddel gezien moet worden. Integendeel. Er moet net als bij andere marketingmiddelen nagedacht worden over de specifieke vertaling van je strategie naar – en de uitwerking in – video.

Hoe gebruik je de unieke eigenschappen van video om de optimale verbinding te vinden met je klant(en)?

Verbinding vinden met video

Deze verbinding is uiteindelijk wat elk merk of bedrijf wil. Of dit nu moet resulteren in méér (geïnteresseerde) klanten, meer zichtbaarheid of een sterkere merkidentiteit… de verbinding met de klant staat centraal.

Maar hoe bereik je die klant nu het beste met video, bij het nastreven van je doelen?   

Dit is precies waar een full service videomarketingbureau zich mee bezighoudt: de productie én inzet van een video (of meerdere video’s), waarbij de inzet- en marketingdoelstellingen het leidende principe vormen gedurende het hele proces. Dit is eigenlijk de enige effectieve manier om video (structureel) succesvol in te zetten voor je merk.

Devion is ook zo’n full service videomarketingbureau dat kijkt naar het hele plaatje. 

In theorie kan een videomarketingbureau zich ook puur op de marketing van de video richten, maar dan zou dit bureau op zijn minst in nauw contact moeten staan met de makers van de video.    

Toch werkt het uiteindelijk het beste als één deskundige partij overal bij betrokken is. En als deze partij alles in een grotere, strategische context weet te plaatsen. 

Videoproductie vs videomarketing: de verschillen

Die context, dat ben jij. Jij hebt een merkidentiteit die overal herkenbaar is en een (marketing)strategie die over alle kanalen op consistente wijze je doelen moet verwezenlijken.

Voor het beste resultaat moet je alleen wel volop gebruik maken van de unieke eigenschappen van ieder kanaal en vooral van ieder marketingmiddel. Dit middel komt dan ook tot stand door heel goed te kijken naar deze essentie van jouw merk.  

Dat zijn de drie peilers waarop wij onze videomarketing baseren:

We evalueren jouw algehele identiteit en zijn verschillende uitingen, bepalen de gewenste strategie voor je huidige videoproject en creëren op basis van deze elementen het best passende videoconcept. 

De resulterende video werkt optimaal samen met je andere marketingmiddelen, kanalen en merkuitingen, voor de beste gezamenlijke prestaties van je marketinguitingen.

Want geen enkel onderdeel van je marketing staat op zichzelf; of zou dit moeten staan. Jouw merk is de manier waarop je jezelf presenteert, op elke mogelijke manier en plek. 

Met behulp van deze ‘holistische’ benadering kunnen we perfect geoptimaliseerde video’s produceren en inzetten… en zo een steeds effectievere verbinding met de klant realiseren. 

Bij twijfel: kies een full service videomarketingbedrijf (of video agency)

Pure videoproductiebedrijven kunnen in bepaalde situaties nuttig zijn (zie boven), maar je moet altijd van tevoren voldoende stil hebben gestaan bij de inzet van de video en goed voor ogen hebben hoe de video past binnen je algehele marketingstrategie en samenwerkt met je andere marketinguitingen. 

Als je alles uit je videoproject wilt halen verdient het in de meeste gevallen echter de voorkeur om een videomarketingbureau in te huren dat niet alleen de productie maar ook het marketinggedeelte voor zijn rekening neemt. Waarbij deze onderdelen volledig met elkaar geïntegreerd worden en samen hun ideale plek vinden binnen je complete marketingmix.  

Op die manier weet je zeker dat je video op de meest krachtige wijze je merk ondersteunt en je optimaal aan de verbinding met je klanten werkt. 

Heb je vragen over videoproductie en videomarketing?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Videostrategie 5 eisen voor een strategische video Zo maak je bedrijfsvideo’s voor je videostrategie
BLOG / Videostrategie Voordelen video agency partner: loyaliteit en langetermijngroei 7 redenen om te kiezen voor een video agency partner