Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Video raakt: beweeg je klanten met een bewegend merk

We weten het allemaal, maar hoe bewust zijn we ons van de kracht van bewegende beelden? Loop maar eens langs een abri met een reclamevideo in plaats van een advertentieposter. Of bezoek een site met een bewegend logo. Je kijkt toch altijd even. Video of motion graphics trekken meteen onze aandacht en wekken een gevoel op, of je het wilt of niet. Een krachtiger respons kun je als marketeer niet wensen. Daar kunnen, nee, moéten we gebruik van maken; op elke plek en in elke fase van de klantreis.

Video raakt: beweeg je klanten met een bewegend merk

Videomarketing is onweerstaanbaar.

Bewegende beelden wekken onmiddellijk een gevoel op. Die twee elementen zijn essentieel in marketing: je wilt zo snel mogelijk aandacht van de kijker hebben, voordat hij weer verder gaat met zijn leven of zoektocht. Een stuk tekst of folder moet je zelf moeite voor doen: video komt meteen naar je toe. Daarnaast wil je dat mensen wat voélen: essentieel als je wilt dat ze je als merk vertrouwen en een aankoop doen. 

Video heeft de perfecte mix van elementen om klanten te raken en tot actie te bewegen. We imiteren beweging, raken geïnspireerd door geluid, en geven gemonteerde beelden meteen betekenis. Ga maar na:  

Een neutraal kijkend persoon in beeld en in het volgende shot alleen een bord soep? De man zal wel honger hebben. Iemand die gaapt? We gaan zelf ook gapen. Lopen we langs enthousiast gillende mensen in een achtbaan? We krijgen zelf de kriebels en kunnen niet wachten op een ritje. Video maakt van ons de hoofdpersonen in Justin Timberlake’s ‘Can’t stop the feeling’-video: we moéten wel dansen.  

Videomarketing: overal en op elk moment in de klantreis

Dit zijn allemaal geweldige redenen om video in te zetten in je marketing. Je raakt je klanten meteen en in hun diepste vezels met video. Dit krachtige gegeven kun je op elk moment en overal inzetten om klanten enthousiast te maken – en te houden! – over je product, merk, en hele identiteit. Die emotionele respons die je bereikt met video is overal waardevol, óók – en misschien nog wel het meeste – als (potentiële) klanten je product nog niet eens kennen of er al lang geleden kennis mee hebben gemaakt. Je moet je klanten overal prikkelen en grijpen met bewegende beelden. 

Pre-awareness

In de pre-awareness-fase zijn mensen nog helemaal niet met je product of merk bezig en weten mogelijk nog niet eens dat je bestaat. Ook deze mensen wil je prikkelen en actief kunnen benaderen met video.

Je doelgroep is in deze fase heel groot, je klanten bevinden zich nog niet op jouw site of social kanaal. Je moet ze zien te bereiken op plekken waar ze zich toevallig bevinden, zoals openbare ruimtes met videoschermen, via tv-commercials, via paid social advertising, op congressen en beurzen met thema’s die samenhangen met jouw product. 

Het kan ook zijn dat je al een groep potentiële klanten hebt samengesteld, dat je in het bezit bent van enkele persoonlijke gegevens of sites en andere plekken waar ze zich ophouden. Dan kun je al gerichter te werk gaan. 

Het idee van video – en marketing – in deze fase is dat je niet wacht tot de klanten naar je toe komen, maar dat je ze al eerder en actiever aantrekt. Dat je een behoefte plant in hun gedachten die ze eerder nog niet hadden. Want, ja, misschien is een actieve vakantie wel eens goed voor de verandering. En wie weet wordt de kijker wel heel gelukkig van een smart bediening van apparaten in huis.

In deze fase is het nog niet de bedoeling dat je heel erg in detail treedt, maar dat je de gevoelens aanspreekt van de kijker. En daar is video bij uitstek voor geschikt. Je moet interesse zien op te wekken in jouw productgroep, meer niet. Push de kijker dan ook niet met informatie over je merk. Noem je merk zeker maar richt je daarnaast vooral op de boodschap, de nieuwe, waardevolle lifestyle. Gebruik daarvoor sfeerbeelden, muziek en bijvoorbeeld enthousiaste gebruikers of beoefenaars van de lifestyle ter promotie.

Awareness

In de awareness-fase staat het hoofd van de klant al wat meer naar jouw productsoort en hebben ze (mogelijk) al van je merk gehoord, maar moeten ze getriggerd worden om echt jouw merk te gaan overwegen. Ze hebben al de juiste mindset voor jouw product en hebben behoefte aan meer informatie. Het voordeel van video is dat je heel snel to the point kan komen en voordelen overtuigend in beeld kunt brengen. Bied oplossingen voor het (eventuele) probleem van de klant, zorg dat ze een actievere houding aannemen richting jouw product en merk. Dat kan bijvoorbeeld via online video display advertising of Facebook advertising. 

Consideration

In de consideration-fase zijn klanten actief bezig met jouw merk. Ze weten dat ze jouw product willen of nodig hebben, maar nog niet dat jij de beste keus bent. Nu gaan klanten vergelijken, shortlists maken, ook op jouw website en eigen social kanalen. 

Zorg dat je goed vindbaar vindt via solide video SEO en creeër overal waar de klant met jou in aanraking komt een aantrekkelijke visuele ervaring vol beweging. Dat kan dan om video-content gaan, maar ook prikkelende motion graphics. Kortom, trek de aandacht met beweging, en héb je die aandacht: informeer en overtuig! Heel belangrijk: zorg dat juist jouw bedrijf goed voélt. Want, laten we eerlijk zijn, inhoudelijk is er waarschijnlijk weinig verschil tussen jouw product en dat van je concurrent. Uiteindelijk zal een klant voor jouw kiezen als ze meer vertrouwen in – en gevoel bij – jouw merk hebben. 

Ook vanwege die noodzakelijke emotionele component is video onmisbaar. Geen enkele ander maketinguiting kan zo goed en zo snel op het gevoel inspelen als video. 

Purchase  

Nu is het tijd om de knoop door te hakken! Klanten die in deze fase zitten, staan op het punt een aankoop te doen, maar hebben misschien nog een paar laatste zorgen of onzekerheden die weggenomen moeten worden. Een testimonial video van tevreden klanten kan ze net dat laatste zetje geven, of een FAQ-video waarin veelvoorkomende vragen van klanten beantwoord worden. Of een preview-video van wat een klant kan verwachten wanneer hij je product bestelt.

Essentieel is dat de aankoop zonder problemen plaatsvindt. Je bestelpagina moet makkelijk te bereiken zijn, de hele bestelflow moet intuïtief zijn en eventuele contactmomenten met medewerkers moeten soepel en sympathiek verlopen. Het kan nodig zijn om een ondersteunende instructievideo te laten maken voor je bestelproces, interface of sitenavigatie. Hou dit kort en krachtig, en in dezelfde stijl als je video’s en bewegende elementen in de vorige fases. Geef de kijker één consistente viewer experience.   

Loyalty

Je connectie met de klant houdt niet op na de aankoop. Je wit graag dat de klant zich goed voelt nadat hij voor jouw product heeft gekozen en geen spijt krijgt. Bedank hem in een persoonlijke video voor zijn aankoop, via een e-mail bijvoorbeeld. Testimonialvideo’s van andere tevreden klanten werken hier ook goed; of welkomstvideo’s, als iemand lid is geworden van jouw bevlogen, hechte organisatie. Bied instructiefilms en ’tips en tricks’-video’s, zodat je klant alle ins en outs van je product leert kennen. Zo blijft hij tevreden en blijft de klant je merk en producten volgen.

Ambassadeur

Mond-tot-mond reclame is enorm waardevol, voor ieder bedrijf. Dat bereik je door klanten tevreden te houden, bij je merk te blijven betrekken, maar ook steeds opnieuw te prikkelen en in het zonnetje te zitten. Zo kun je leden of klanten premium content bieden in de vorm van informatieve filmpjes, speciale producten met mooie kortingen, toegang tot evenementen en mogelijkheden om als eerste nieuwe producten te kunnen kopen of uitproberen. Ook kun je ze steeds meer voordelen bieden, naarmate ze een hogere status als lid bereiken (bij het aankopen van meer producten). Prikkelende en inhoudelijk sterke videocontent is hiervoor heel nuttig. Op deze manier lijven je klanten ook trouwe klanten en zullen ze je merk eerder bij anderen aanbevelen. Bij potentiële klanten die misschien nog nooit van jou hebben gehoord. En zo is de cirkel weer rond.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Hou je klanten in de videoflow 

Klanten aantrekken klinkt zo simpel, maar het is een traject van verschillende fases, waar steeds weer een andere benadering voor nodig is, hoe subtiel ook. Zorg er dus voor dat je op elk moment en op elke plek waar potentiële klanten zitten prikkelende videocontent aan kunt bieden. Video’s die je merk letterlijk en figuurlijk dynamisch maken voor kijkers en ze een goed gevoel geven over jouw merk. Zo blijf je voor iedereen interessant. Altijd.   

Meer weten over videomarketing?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Videoconcepting Waar kun je video gebruiken in de customer journey? Overal! Welke video's gebruik je waar in de customer journey
BLOG / Videostrategie Hoe maak je een winnende videomarketingstrategie? Wij helpen je met het creëren van een winnende videomarketingstrategie