Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Video in e-mail: wat zijn de mogelijkheden?

Heb jij interesse in een 300% toename van de click-through-rate in je e-mail marketing? Stomme vraag. Maar dat is precies wat video je kan bieden. Hoe je dat aanpakt? Dat is stap twee. Eerst is het zaak te beseffen dat video een onmisbaar middel is om klanten te winnen en aan je te binden en dat e-mail zich heel goed leent voor het inzetten van video.

Er is geen beter middel dan video om informatie te communiceren; daar kan niemand meer omheen. Met de honderden miljoenen uren aan online video content die dagelijks wordt geconsumeerd (op YouTube alleen al 500 miljoen uur), is het duidelijk dat consumenten ware videofanaten zijn. Niet gek dus dat marketeers nu ook steeds vaker video in e-mailcampagnes gebruiken.

Hoe gebruik je video in e-mail marketing?


Dat video in of via e-mail aan wat andere voorwaarden voldoet dan de gemiddelde video op YouTube of Facebook is logisch, maar dat betekent niet dat video niet effectief ingezet kan worden. Video in e-mail heeft juist een heel groot potentieel en het zou zonde zijn als je hier niets mee zou doen.

Tips voor het gebruik van video in e-mails


Er zijn verschillende manieren waarop je video in je e-mails kunt verwerken:

1)Stuur GIF-animaties
GIF-animaties zijn perfect om te gebruiken in e-mails. Deze micro-filmpjes zijn niet alleen razend populair in social media en op What’s App, ze zijn ook eenvoudig in e-mails te plaatsen, zonder speciale HTML-skills; het is ook een formaat dat door de meeste e-mail clients ondersteund wordt. Daarnaast zijn ze door hun korte vorm handig voor een simpele, prikkelende boodschap.

Een komisch GIFje is perfect om de ontvanger even wakker te schudden. Bijvoorbeeld over een nieuw product, event, of om iemand op ludieke wijze te motiveren contact op te nemen.

2)Afbeelding met play-knop toevoegen
Als je een volwaardige video in een e-mail wilt verwerken, is de beste oplossing om de video op je eigen site te plaatsen en hier vervolgens in de mail naar te linken. Dit doe je dan natuurlijk niet met (alleen) een simpele url waar op geklikt moet worden, maar met een aantrekkelijke afbeelding.

Maak bijvoorbeeld een screenshot van je video, waarbij ook de uitstraling van je videoplayer terugkomt, inclusief (virtuele) play-knop. Als de ontvanger van de e-mail op de afbeelding klikt wordt hij doorgestuurd naar de landingspagina waar de video gepubliceerd is.

Door de gebruiker naar je site door te linken zorg je ervoor dat je alle acties onder controle en meetbaar houdt. En dat je de kijker alle nuttige informatie kan bieden in zijn specifieke fase(s) van de customer journey.

Uiteraard wil je de video zo snel mogelijk toegankelijk maken voor de gebruiker en wil je hem geen onnodige handelingen laten uitvoeren. Door ‘play’ toe te voegen aan de url, zorg je ervoor dat de video meteen afspeelt op het moment dat de kijker op de landingspagina terechtkomt. Er zijn dus net zo veel clicks nodig om de video te bekijken – namelijk één – als bij een embedded video.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

3)Video embedden in e-mail
Het embedden van een video is in principe de meest directe en gebruiksvriendelijke oplossing. Tenminste, als het je gaat om de toegang tot de content. De video ziet er precies uit zoals de ontvanger verwacht en hij kan meteen beginnen met kijken als hij het mailtje opent, zonder doorgestuurd te worden. Gewoon op de play-knop klikken en de video speelt af, in de e-mail zelf.

Als je echter wilt dat de ontvanger ook een reactie kan plaatsen, snel gerelateerde content kan zien, en eenvoudig de video kan delen, dan is een embedded video minder praktisch. Hierdoor is deze aanpak voor SEO ook minder effectief dan, bijvoorbeeld, een video op je site.

Nadelen zijn ook dat er specifieke HTML coderingskennis is vereist en dat niet alle email platforms embedded video kunnen herkennen en afspelen.

4)Voeg Call To Action toe
Welke optie je ook kiest, het is belangrijk om kijkers tot actie aan te zetten door middel van een Call to Action. Geef kijkers de mogelijkheid om tijdens of aan het eind van de video meer informatie te krijgen, een andere video te bekijken, contact op te nemen, een product te bestellen, een offerte te plaatsen etc.

Het toevoegen van een CTA is eigenlijk heel vanzelfsprekend, voor alle partijen. Als je video zijn werk goed gedaan heeft, wíl de klant graag een van bovenstaande handelingen ondernemen. Helemaal als je al op het punt bent dat je iemand per e-mail benadert; je hebt dan namelijk al enige kennis van de klant en kunt hem video’s sturen die gericht zijn op zijn fase in de customer journey. Als hij na het kijken nergens naartoe kan met zijn behoefte, laat je hem onbevredigd achter… en jij loopt een klant – of een aankoop – mis.

Soorten video’s in e-mails?


De manieren waarop jouw video’s bij de gebruiker terecht kunnen komen via e-mail zijn nu wel duidelijk. Maar wat voor video’s zijn handig om naar je (potentiële) klanten te sturen. Denk dan aan het volgende:

1) Uitlegvideo’s
Wil je een klant beter uitleggen wat jouw product allemaal kan betekenen voor hem, dan is het slim om een uitlegvideo te sturen. Door het bekijken van zo’n video kun je de klant ervan overtuigen dat hij jouw product nodig heeft in zijn leven.

Als je hem dan ook nog kunt verzekeren dat jouw merk de beste keuze is voor hem, is je missie geslaagd….

2) Reviews en testimonials
Klanten die jouw product aan het overwegen zijn en misschien al een shortlist hebben gemaakt van opties, moeten overtuigd worden van de kwaliteiten van jouw product, en vooral jouw merk. Dan is het nuttig om ze reviews toe te sturen. Of, beter nog: testimonials van daadwerkelijke klanten.

Tevreden klanten die over hun goede ervaring vertellen met jouw product zijn goud waard. Er is een betere connectie met de personen in de video, die geloofwaardiger en minder commercieel gemotiveerd over komen dan de ‘verkopers’ van het bedrijf zelf.

3) Nieuws en aanbiedingen
E-mails zijn heel goed geschikt voor korte berichtjes, en daarmee is het een ideaal middel om video’s met nieuwtjes – over producten of evenementen – of aanbiedingen te versturen.

In een tijdsbestek van, zeg, 30 seconden, kun je je klanten ‘porren’ met belangrijk nieuws over jouw bedrijf of niet te missen aanbiedingen. Zo blijf je goed top-of-mind bij je klanten.

4) Visie- of Achter-de-schermen-video
Als je klanten niet of nauwelijks bekend zijn met je merk, kan het nuttig zijn om een video te sturen waarin de belangrijkste visie, eigenschappen, en producten van je bedrijf langskomen. Leg hierbij de nadruk op gevoel. De kijker moet snappen wie jij bent en wat je doet, maar moet vooral ook een goed gevoel krijgen bij jouw merk.

Zo’n video – of bijvoorbeeld een behind-the-scenes video over het reilen en zeilen op jouw bedrijf – kan ook heel handig zijn als klanten op het punt staan een product te kopen, maar nog een laatste zetje nodig hebben. Als jouw bedrijf vertrouwen wekt en de klant zich kan identificeren met de bedrijfscultuur, is de kans groter dat hij met jou in zee gaat dan een concurrent waarbij dat gevoel ontbreekt.

5) Bedank-video
Klanten werven is één ding, ze behouden is een ander, en minstens zo belangrijk. Om klanten bij je te houden, is een persoonlijke video om ze te bedanken voor hun aankoop, medewerking of lidmaatschap een mooie touch, die klanten meestal goed kunnen waarderen.

Hoe ziet jouw e-mail-videomarketing eruit?


Of je wel of niet video’s zou moeten gebruiken in je e-mailmarketing is de vraag niet. Video rules op het internet en is je weapon of choice bij het effectief bereiken van je klanten, ook in je e-mailcommunicatie.

Het enige wat je moet doen is voor jezelf nagaan welke videobenadering het beste bij jouw merk, je doelen en je doelgroep past. Daar kom je vast wel uit. En zo niet, dan zijn er vast wel goede videoprofessionals te vinden die je daarbij kunnen helpen.

Ook een video in e-mail laten maken?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Videoproductie Online video inzetten als Marketinginstrument? Check de feiten Feiten over het gebruik van online video
BLOG / Promovideo's Boost jouw promotievideo! 10 tips om je video te verspreiden Zo krijgt je promotievideo views