Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Video en marketing automation: een perfecte match

De klik is niet te ontkennen. Marketing automation en video zouden allebei naar rechts swipen, hun stoelen meteen omdraaien en zowel Yvon Jaspers als ‘First Dates’ overbodig maken. Waarom deze twee elkaar niet veel eerder gevonden hebben, is een groot raadsel. Hoe dan ook, als jij (potentiële) klanten optimaal wilt begeleiden in hun customer journey met tijd- en energiebesparende marketing automation – en wie wil dit niet? – doe je er goed aan om video in te zetten; waar je maar kunt!

Wat is marketing automation?


First things first. Je weet vast wel hoe marketing automation werkt; waarschijnlijk gebruik je al enige tijd een marketing automation platform binnen je bedrijf. Maar toch nog even…

Met marketing automation software automatiseer én personaliseer je belangrijke marketing-activiteiten gericht op het binnenhalen, (tot aankoop) stimuleren en behouden van klanten. Aan de hand van acties van de klant – bijvoorbeeld op je website, social media kanalen of in e-mails – kun je met marketing automation nauwkeurig bijhouden in welke fase van de customer journey je (potentiële) klanten zich bevinden en ze zo op ieder willekeurig moment van de beste informatie voorzien; in de vorm van e-mails, whitepaper downloads, video’s, of gewoon een telefoontje van een sales-medewerker.

Waarom video gebruiken?


Met marketing automation wil je vaak mensen benaderen die nog aan het verkennen of twijfelen zijn. De uitdaging is dan om zowel duidelijke inhoudelijke informatie als een goed gevoel bij je merk te geven.

Dit is waarom video ideaal is voor in je marketing automation strategie. Video voelt persoonlijk, in tegenstelling tot een whitepaper of een willekeurig stuk tekst. Ook kunnen in een video échte mensen van je bedrijf de informatie overbrengen, wat je merk een gezicht geeft en vertrouwen wekt; heel belangrijk bij het opbouwen van een relatie.

Video heeft eigenlijk alles: inhoud, emotie, en een natuurlijke aantrekkingskracht die maakt dat mensen eigenlijk niet anders kunnen dan op die play-knop klikken.

Hoe kun je video gebruiken in marketing automation?


Je kunt video inzetten in eigenlijk iedere fase van de klantreis. Bij het aantrekken en gegevens verzamelen van mogelijke klanten; bij het ‘onderwijzen’ en stimuleren van klanten tot aan de aankoop; en bij het behouden van je klanten. Daarnaast is video ideaal om de waarde van je verschillende klanten goed in kaart te brengen.

1) Leads/contactgegevens verzamelen met video
Voordat je een potentiële klant kunt benaderen of zijn acties kunt bijhouden, zul je eerst moeten weten wie hij is. Dit doe je door hem – op zijn minst – zijn e-mailadres te laten invullen bij het bekijken of downloaden van content, bijvoorbeeld bij het bezoeken van je site. Het idee is dat bezoekers op je site terechtkomen, een aantrekkelijke video bekijken en ergens in de video een formulier tegenkomen waar contactgegevens ingevuld moeten worden. Als de kijker dit doet, krijgt hij toegang tot nieuwe, waardevolle content. In de vorm van meer video’s, whitepapers of interessante downloads. En jij hebt het e-mailadres van een potentiële klant, die je vervolgens actief kunt benaderen (met je marketing automation software)! Je kunt deze strategie direct op je website toepassen, maar ook via social. Stimuleer je klanten dan – wellicht met een actie of aanbieding – om je video met hun netwerk te delen, en voeg aan het einde van de video een Call to Action to voor meer waardevolle informatie. Vervolgens worden kijkers doorgelinkt naar een pagina waar weer eerst het e-mailadres achtergelaten moet worden om toegang te krijgen tot de content. Vervolgens kan de marketing automation software zijn werk weer gaan doen.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

2)Klanten informeren en tot aankoop stimuleren
Heb je eenmaal de contactgegevens binnen, dan kun je de (potentiële) klanten stapsgewijs de informatie verstrekken die ze nodig hebben, in dit geval in de vorm van een video. Dit doe je meestal door het sturen van een e-mail. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden, bijvoorbeeld door de video rechtstreeks te embedden in de e-mail of gewoon door te linken naar YouTube of je eigen site.
Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Embedden is gebruiksvriendelijk, maar niet altijd de beste oplossing vanuit een SEO-oogpunt. Als de content in een mail zit kan deze slecht teruggevonden of gedeeld worden. Op je site staat de video permanent, en daar zal de kijker eerder andere video’s kijken, ter plekke reacties achterlaten of acties ondernemen.

Wat wel heel goed werkt is een (heel) korte prikkelende video of gif embedden in een e-mail, waarmee je de lezer snel een ‘por’ kunt geven, bijvoorbeeld om je site te bezoeken of contact op te nemen.

Maar als het echt om een inhoudelijk waardevolle video gaat, heb je de meeste mogelijkheden als je in de mail naar de video op je eigen site linkt. Doe dit dan in combinatie met een aantrekkelijke screenshot van je videoplayer en een pakkende introtekst.

Video’s voor de hele klantreis


Jouw op maat gemaakte video’s stuur je grofweg in de volgende fases in de customer journey:

Awareness (Bewust worden)
Klanten die in deze fase zitten hebben waarschijnlijk algemene of inhoudelijke informatie over je bedrijf gedownload en hebben behoefte aan video’s die hierop voortborduren. Uiteraard kun je wel iets meer de diepte ingaan en al wat over productgroepen en USP’s vertellen, maar deze klanten zijn nog niet toe aan concrete productvideo’s.

Consideration (Overwegen)
Mensen in de consideration-fase zijn concreet op zoek naar producten die ze verder kunnen helpen met hun probleem of behoefte. Deze mogelijke klanten kun je inspireren met uitlegvideo’s of algemene productvideo’s.

Decision (Besluiten)
Klanten die in de besluitvormingsfase zitten, hebben al een idee van het (type) product dat ze willen aanschaffen, maar twijfelen nog tussen verschillende aanbieders. Ze hebben nog een laatste zetje nodig om ervan overtuigd te worden dat jij de beste keus bent.

Stuur deze klanten video’s die diep ingaan op de voordelen en toegevoegde waarde van jouw product. Maar ook gevoel is in deze fase erg belangrijk. Veel concurrenten bieden – laten we wel wezen – ongeveer hetzelfde aan, dus dan zal het gevoel dat een klant heeft bij een merk de doorslag geven.

Voelt jouw merk oprecht, professioneel, betrouwbaar, interessant, en klantvriendelijk genoeg voor de klant, dan is de kans groot dat hij voor jou kiest. Het gebruiken van testimonial video’s – waarin échte klanten aan het woord komen – is dan bijvoorbeeld ook een goed idee in deze fase.

3) Betere leadscoring met video
Met leadscoring, oftewel het proces waarbij je een waarde toekent aan bezoekers of gebruikers van jouw content, kun je tijdig potentieel loyale klanten ontdekken. Door dingen als het aantal clicks, views, en de tijd die een klant spendeert op je site, kun je goed nagaan hoeveel interesse een bezoeker heeft in jouw bedrijf of producten. En door het kijkgedrag van video’s te analyseren kun je veel conclusies trekken.

Welke video’s worden bekeken, hoe lang wordt ernaar gekeken, en wanneer wordt er afgehaakt, gepauzeerd, doorgespoeld of – bij interactieve video’s – een hoofdstuk overgeslagen. Door deze data te (laten) analyseren weet je wat werkt en wat niet, maar ook – als je de gegevens van de klanten al bij je bekend zijn – wie waarin geïnteresseerd is en in welke mate. Heb je een fanatieke videokijker te pakken, die daarnaast ook nog andere plekken op de site heeft bezocht, dan zou dit een trigger voor het salesteam kunnen zijn om contact met hem op te nemen en hem – bijvoorbeeld – een aanbieding te doen. Zo hoef je nooit klanten te laten lopen.

Video marketing automation: de tijd is nú


Steeds meer bedrijven komen tot de ontdekking dat video perfect is voor hun marketing automation, en met reden. Met video kun je klanten gedurende de gehele customer journey prikkelen, informeren, overtuigen, inspireren en het vertrouwen geven om voor jou te kiezen.

Zie jij wel wat in marketing automation – of gebruik je het al -, begin dan nú met het verkennen van de mogelijkheden van video marketing automation voor jouw bedrijf, en maak van elke potentiële klant een vaste klant.

Meer weten over videomarketing?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Bedrijfsfilms 12 argumenten waarom je moet investeren in bedrijfsfilms (in 2024) Ontdek hoe video je organisatie structureel laat groeien
BLOG / Video interacties Vijf stappen naar een krachtige call-to-action in video Voor een hoger rendement