Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Trend: van offline naar online commercials

Bijna iedereen weet wel dat online video het effectiefste, meest geconsumeerde marketingmiddel is en dat de populariteit maar blijft groeien. Al in 2020 zal video 80% uitmaken van al het online verkeer, is de voorspelling. Video is dus king, check! Maar het ‘online’ gedeelte is net zo belangrijk. Kijk maar naar commercials: nog niet zo lang geleden was de televisie de beste, meest voor de hand liggende plek voor professionele reclamefilms, om deze dan vervolgens online te gebruiken, maar nu zien we steeds vaker het omgekeerde gebeuren. Eerst moet er een killer online commercial komen, daarna kan er gedacht worden aan vertoning op tv.

Van lineaire tv naar streamen


Wat de streaming diensten van HBO, Videoland, maar vooral Netflix, ons in slechts enkele jaren hebben gebracht is opmerkelijk te noemen. Films en (filmische) series werden niet zo heel lang geleden nog vrij vaak via reguliere uitzendingen op tv bekeken.

Ja, lineair tv kijken was al enige tijd in populariteit aan het afnemen. Zo kon je nieuws al lang via nieuwssites en apps tot je nemen en werd er steeds meer teruggekeken via Uitzending Gemist of RTL XL. Maar met de komst van streaming diensten is het hek pas echt van de dam geraakt. Mensen zijn alleen nog maar series aan het bingen en alle online filmcatalogi van achter naar voren aan het bekijken. Er is nauwelijks meer een reden om in de gids te kijken of een blu-ray uit de kast te trekken.

YouTube, Facebook, Insta… online moet je zijn


Maar ook YouTube en (andere) social media nemen het stokje over van lineaire tv. De beste afleveringen, stukjes of parodieën van tv-programma’s zijn toch de volgende dag al op YouTube, Facebook of andere platforms te vinden.

Iedereen is gewoon altijd ‘on’ en haalt al zijn informatie en entertainment online. Dat geldt dus ook zeker voor video’s. Dat betekent dus ook dat je hier moet zijn met je commercials. Online zitten de meeste kijkers… en dus de meeste potentiële klanten.

Online first


Logisch dus dat de pijlen van steeds meer bedrijven gericht zijn op online sites en platforms. Waar tot voor kort bedrijven nog in eerste instantie hun budget uitgaven aan tv-commercials en in de klantbenadering ook de (lineaire) tv-kijkende doelgroep voor ogen hadden – en daarna wellicht gekeken werd naar een online bewerking – wordt nu volop de online consument getarget.

Het is een belangrijke omschakeling, ook in het denken over de vorm en inhoud van de commercial. De doelgroep online gedraagt zich toch anders en heeft andere eisen aan video’s. Bovendien heeft elk platform zo zijn eigen voorkeuren en eigenschappen waar je gebruik van zou kunnen – nee, moeten! – maken voor een goed resultaat.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Online: net zo professioneel


Online heeft inmiddels alles in zich om de volledige aandacht van bedrijven en reclamemakers op te eisen, inclusief de professionaliteit en beschikbare budgetten.

Uiteraard is het een wisselwerking: waar veel geld gemaakt wordt, kan veel geld gespendeerd worden. Dus naarmate het potentieel van de online markt steeds duidelijker werd, en de resultaten niet te ontkennen waren, werden de online videoproducties professioneler. Er werden steeds meer Gouden Loeki-waardige online reclamefilms geproduceerd, zullen we maar zeggen. Neerkijken op specifiek voor online gemaakte commercials is dan ook definitief een ding uit het verleden geworden.

Exposure en video’s op maat: online hééft het


Online video heeft zoveel voordelen, dat het niet meer te negeren is als marketingmiddel. Het potentiële bereik is veel groter dan bij een tv-commercial. Iedereen met een internetverbinding en een (smart) device kan jouw reclame bekijken, wanneer en waar dan ook. De deelbaarheid van de filmpjes is daar ook sterk mee verbonden. Online commercials kunnen razendsnel met het netwerk van je kijkers gedeeld worden. Het aantal views, clicks en shares dat je met een online reclamefilm kunt bereiken is indrukwekkend.

Natuurlijk is het niet zo zwart-wit. Je moet natuurlijk ook gewoon een goede strategie gebruiken om online veel kijkers te scoren. En een tv-commercial dat op een perfect gekozen moment wordt ingezet kan ook zomaar een paar honderdduizend kijkers krijgen. Maar de kansen liggen er. En vele mogelijkheden… Zo kun je met online video veel meer actie en interactie van de kijker ontvangen en op verregaande manieren de content personaliseren (LINK naar personalize blog).

Dat betekent Calls to Action om kijkers naar je site of webshop te sturen of contact op te laten nemen, maar ook inhoud van de video die helemaal is toegespitst op de individuele kijker. Geslacht, leeftijd, hobby’s, levensvisie, zoek- en surfgedrag… het kan allemaal gebruikt worden om de video te personaliseren en daarmee effectiever te maken.

Van online naar offline?


Hoewel online video nog heter is dan de Red Bull-wagen van Max, hoeven offline reclamefilms of tv commercials nog niet afgeschreven te worden. Er zijn nog genoeg kijkers te bereiken in deze markt als je de momenten goed uitkiest en de juiste strategie hanteert. Er is alleen wel duidelijk een trend zichtbaar waarbij bedrijven eerst groot inzetten op online en dan kijken naar de toepasbaarheid (van de video) offline. Wat op zich een prima en begrijpelijke volgorde is.

One size past niemand


Tegelijkertijd is het niet altijd aan te raden een one-size-fits-all video te maken die zowel online als offline ingezet kan worden. Ja, het is efficiënt en in eerste instantie kostenbesparend, maar offline en online hebben verschillende voordelen en eigenschappen waarvan goed op ingezoomd moet worden voor het beste resultaat. Als je een beetje in het midden gaat zitten, is er het gevaar dat het vleesch noch visch wordt.

Uiteraard kun je hetzelfde basismateriaal gebruiken en is het alleen maar goed als je een consistente vorm en boodschap hebt, maar zorg er wel voor dat je uiteindelijk twee unieke video’s krijgt die helemaal geoptimaliseerd zijn voor het bedoelde kanaal. Tijdens het schieten van de scènes of het maken van de storyboards of animatie, zou je hier al rekening mee kunnen houden.

Denk bijvoorbeeld bij online aan een verschillende lengte – online wil je in 15 a 20 seconden de boodschap kunnen vertellen, op tv kan het langer – een ander ritme, oplossingen voor auto-mute op social media, en manieren om de kijker vóór het ‘skip ad’-moment (op YouTube) te grijpen (zogenaamde ‘pre-roll’ tactieken).

Benut al je kansen: online én offline


Waar je doelgroep zich ook bevindt, zorg ervoor dat je goed gebruikmaakt van de mogelijkheden van het platform, medium of device waar je video vertoond gaat worden.

Als je je op offline én online richt, probeer hier dan – bij het filmen maar ook in je videostrategie – vooraf al rekening mee te houden en communiceer consequent dezelfde core message in unieke, voor elk kanaal geoptimaliseerde videoproducties. Dan krijgt elke klant precies waar hij behoefte aan heeft… en jij ook.

Ook een commercial laten maken?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Animatievideo's Tien redenen waarom animatievideo’s goede commercials zijn De kracht van animatie als commercial
BLOG / Video Advertising Alweer toename budgetten online video De laatste cijfers over online video in Nederland