Bijna iedereen weet wel dat online video het effectiefste, meest geconsumeerde marketingmiddel is en dat de populariteit maar blijft groeien. Al in 2020 zal video 80% uitmaken van al het online verkeer, is de voorspelling. Video is dus king, check! Maar het ‘online’ gedeelte is net zo belangrijk. Kijk maar naar commercials: nog niet zo lang geleden was de televisie de beste, meest voor de hand liggende plek voor professionele reclamefilms, om deze dan vervolgens online te gebruiken, maar nu zien we steeds vaker het omgekeerde gebeuren. Eerst moet er een killer online commercial komen, daarna kan er gedacht worden aan vertoning op tv.
Ja, lineair tv kijken was al enige tijd in populariteit aan het afnemen. Zo kon je nieuws al lang via nieuwssites en apps tot je nemen en werd er steeds meer teruggekeken via Uitzending Gemist of RTL XL. Maar met de komst van streaming diensten is het hek pas echt van de dam geraakt. Mensen zijn alleen nog maar series aan het bingen en alle online filmcatalogi van achter naar voren aan het bekijken. Er is nauwelijks meer een reden om in de gids te kijken of een blu-ray uit de kast te trekken.
Iedereen is gewoon altijd ‘on’ en haalt al zijn informatie en entertainment online. Dat geldt dus ook zeker voor video’s. Dat betekent dus ook dat je hier moet zijn met je commercials. Online zitten de meeste kijkers… en dus de meeste potentiële klanten.
Het is een belangrijke omschakeling, ook in het denken over de vorm en inhoud van de commercial. De doelgroep online gedraagt zich toch anders en heeft andere eisen aan video’s. Bovendien heeft elk platform zo zijn eigen voorkeuren en eigenschappen waar je gebruik van zou kunnen – nee, moeten! – maken voor een goed resultaat.
Uiteraard is het een wisselwerking: waar veel geld gemaakt wordt, kan veel geld gespendeerd worden. Dus naarmate het potentieel van de online markt steeds duidelijker werd, en de resultaten niet te ontkennen waren, werden de online videoproducties professioneler. Er werden steeds meer Gouden Loeki-waardige online reclamefilms geproduceerd, zullen we maar zeggen. Neerkijken op specifiek voor online gemaakte commercials is dan ook definitief een ding uit het verleden geworden.
Natuurlijk is het niet zo zwart-wit. Je moet natuurlijk ook gewoon een goede strategie gebruiken om online veel kijkers te scoren. En een tv-commercial dat op een perfect gekozen moment wordt ingezet kan ook zomaar een paar honderdduizend kijkers krijgen. Maar de kansen liggen er. En vele mogelijkheden… Zo kun je met online video veel meer actie en interactie van de kijker ontvangen en op verregaande manieren de content personaliseren (LINK naar personalize blog).
Dat betekent Calls to Action om kijkers naar je site of webshop te sturen of contact op te laten nemen, maar ook inhoud van de video die helemaal is toegespitst op de individuele kijker. Geslacht, leeftijd, hobby’s, levensvisie, zoek- en surfgedrag… het kan allemaal gebruikt worden om de video te personaliseren en daarmee effectiever te maken.
Uiteraard kun je hetzelfde basismateriaal gebruiken en is het alleen maar goed als je een consistente vorm en boodschap hebt, maar zorg er wel voor dat je uiteindelijk twee unieke video’s krijgt die helemaal geoptimaliseerd zijn voor het bedoelde kanaal. Tijdens het schieten van de scènes of het maken van de storyboards of animatie, zou je hier al rekening mee kunnen houden.
Denk bijvoorbeeld bij online aan een verschillende lengte – online wil je in 15 a 20 seconden de boodschap kunnen vertellen, op tv kan het langer – een ander ritme, oplossingen voor auto-mute op social media, en manieren om de kijker vóór het ‘skip ad’-moment (op YouTube) te grijpen (zogenaamde ‘pre-roll’ tactieken).
Als je je op offline én online richt, probeer hier dan – bij het filmen maar ook in je videostrategie – vooraf al rekening mee te houden en communiceer consequent dezelfde core message in unieke, voor elk kanaal geoptimaliseerde videoproducties. Dan krijgt elke klant precies waar hij behoefte aan heeft… en jij ook.