Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Optimaliseer je video content voor betere zichtbaarheid in Google

Praktische blogs en pagina’s met goede inhoudelijke content zijn waardevol en zullen dit ook altijd blijven. Alleen wil je wel graag dat je content bij je klanten aankomt, of ze nu op de link naar je webpagina kijken of jouw informatie en boodschap op een andere manier tot zich nemen. Omdat bedrijven steeds minder ‘normaal’ organisch verkeer uit Google scoren, is video een goed middel om meer exposure te krijgen, bijvoorbeeld met behulp van ‘rich video cards’. Dus wil je gezien worden? Richt je dan op video!

Video voor zichtbaarheid

Minder organisch verkeer via Google
Je hebt vast wel gemerkt dat je reguliere, onverrijkte url’s en webpagina’s het de laatste jaren een stuk slechter doen in Google dan voorheen. Daar zijn verschillende redenen voor:

1. Meer concurrentie
Iedereen en zijn moeder blogt er tegenwoordig op los. Kleine bedrijven, maar ook vrijwel alle grote. Dus er is heel veel content te krijgen voor de gebruiker. Het is dus een steeds grotere opgave om je te onderscheiden van de rest. En om – als je al unieke content hebt – op te vallen in die enorme zee van informatie.

Uiteraard zijn er manieren. Maar met de oude, vertrouwde ‘SEO-trucjes’ kom je er meestal niet meer. Keywords, goede h2’s en h3’s, geoptimaliseerde links, CTA’s en wat je ook allemaal tot de kast trekt: het is doorgaans niet genoeg. Bij de pakken neerzitten moet je nooit, maar het is bijna niet te doen om te concurreren op de belangrijkste keywords in jouw branche.

2. Featured snippets
Je kent ze wel: de blokken met uitgebreide antwoorden bovenaan de resultatenpagina (SERP) van Google nadat je een vraag hebt gesteld. Leuk voor de bezoeker, maar vaak minder handig voor jou. Als je tenminste niet de eigenaar bent van het citaat.

Zo is de kans groot de vragensteller ofwel de link volgt onder de snippet om meer informatie te krijgen. Waarmee je een potentiële klant kwijt bent. Of hij besluit dat zijn vraag al voldoende beantwoord is… waarmee je de potentiële klant kwijt bent.

Daarbij neemt zo’n snippet vaak ook aardig wat ruimte in beslag, waarmee jouw resultaat minder vaak te zien zal zijn (boven de fold, of op de eerste pagina).

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

3. Advertentieresultaten nemen meer ruimte in
De betaalde advertenties boven de organische zoekresultaten horen er gewoon bij. Dat is al vele jaren zo en is voor niemand een verrassing. Maar hoe ze getoond worden en hoe dominant ze zijn, verschilt behoorlijk met een jaar of tien geleden.

Er worden inmiddels niet alleen meer advertenties getoond – vier in plaats van drie – de advertenties nemen ook meer ruimte in – met meer regels per advertentie – en soms nog met meer links naar verschillende pagina’s binnen hetzelfde domein. Tel daar de featured snippers bij op en je hebt geluk als de eerste organische link boven de fold te zien is.

4. Advertenties zijn minder goed herkenbaar als advertenties
Tenslotte is het voor organische resultaten vervelend dat de betaalde advertenties wel gewoon bovenaan komen te staan, maar nauwelijks meer herkenbaar zijn als advertenties. Waardoor gebruikers die normaal gesproken deze resultaten overslaan er eerder op zullen klikken.

Zo vormden de advertenties in eerste instantie nog een van de rest afgescheiden geheel, door de gele achtergrond. Maar ook toen deze anders gekleurde achtergrond verdween, waren de advertenties nog steeds duidelijk herkenbaar doordat de links vooraf werden gegaan door een geel label met ‘adv.’ erop.

Vervolgens werd het al lastiger om te herkennen omdat de gele vakjes groen werden, dezelfde kleur als de links. Inmiddels is het label niet veel meer dan een dun groen randje om de ‘adv’-tekst heen. Kortom, er is nu geen duidelijk herkenbaar blok advertenties meer en in een snelle zoeksessie zullen veel mensen deze advertentielinks aanzien voor ‘normale’ organische resultaten, waardoor de echte organische resultaten minder verkeer krijgen.

Meer aandacht van Google-gebruikers? Gebruik video!

Wat nu als je geen enorm budget hebt voor betaalde advertenties of gewoon (ook) graag via organische resultaten klanten binnen wilt halen? Uiteraard kun je proberen om je site en pagina’s zo in te richten dat je kans maakt om in een featured snippet terecht te komen.

Maar minstens zo verstandig is het om goed in beeld te komen met je video’s. Door Google duidelijk te maken dat je nuttige video content hebt, kun je namelijk heel hoog terechtkomen in de zoekresultaten.

Rich video cards
Je kent waarschijnlijk de ‘rich snippets’ wel: organische resultaten die zijn verrijkt met een afbeelding en/of informatie over de prijs, beschikbaarheid en rating. Erg fijn als jouw resultaten er zo uitzien, want je valt duidelijk meer op.

Nóg beter voor je zichtbaarheid is het echter om een zogenaamde ‘rich card’ te hebben, en dan met name een ‘rich video card’. Als jouw resultaat op deze manier wordt weergegeven wordt, wordt je video in een carrousel gezet bovenaan de (eerste) resultatenpagina.

Dit trekt meteen de aandacht en nodigt uit om op te klikken. Hierna komt de kijker bij de video op jouw webpagina terecht. En als het een video op je YouTube-kanaal betreft, begint de video zelfs direct met afspelen. Erg gebruiksvriendelijk dus.

Verkeer of exposure
Als je wordt getoond in een rich video snippet, betekent het eigenlijk altijd winst. Als een gebruiker – of ‘kijker’, wat de gemiddelde gebruiker steeds meer is – op je video klikt, krijgt hij sowieso waardevolle informatie over je product, merk, visie, of bedrijf. Maar je kunt hem natuurlijk ook motiveren om door te klikken naar je site of persoonlijke informatie achter te laten.

Maar zelfs de kijker niet op jouw resultaat klikt, maar op dat van een concurrent, heeft hij jou toch gezien. Dat betekent toch weer iets meer awareness bij de gebruiker. En als je ervoor zorgt dat je herkenbaar bent in je thumbnail en de meest essentiële informatie toont, kun je hier al best veel uithalen.

Waardevolle video content voor de beste viewer experience
Heb je het licht gezien en ben je klaar om je merk een flinke boost te geven met video content? Top! Maar pas wel op dat je niet uit de bocht vliegt!… Want zoals ook met ‘normale’ SEO geldt, of steeds meer is gaan gelden: maak geen content voor de zoekmachines maar voor de gebruiker.

Zo kan het zijn dat je geweldig geoptimaliseerde video’s hebt geplaatst, engel strategische markup hebt gebruikt zodat je video’s bovenaan Google in de carrousel getoond worden. Maar dat hoeft niet te betekenen dat er ook goed op deze video’s geklikt wordt. Zoals deze case laat zien, kunnen je seo-resultaten en CTR juist kelderen als je (de verkeerde) video’s gebruikt.

Dus: ja, video is enorm aantrekkelijk voor gebruikers, maar wel alleen als het om relevante, waardevolle video-content gaat. Blijf je dus altijd verplaatsen in je gebruikers, voor de allerbeste viewer experience.

Heb je vragen over het optimaliseren van je video content voor betere zichtbaarheid op Google?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Video Advertising Tips voor het gebruik maken van Google Adwords Video Het adverteerprogramma van Google