Motion graphic ondertiteling: voor een bedrijfsfilm die volledig overtuigt
Een bedrijfsfilm ondertitelen kan een dikke must zijn of op zijn minst heel nice to have. Zoals bij het vertalen van een video of het begrijpelijk maken van de video als er geen geluid wordt afgespeeld.
Maar waarom zou je je beperken tot het uitleggen van content? Je kunt er zoveel spannender dingen mee doen. Creatieve (onder)titels kunnen je video bijna eigenhandig de moeite waard maken. Door een bedrijfsfilm te laten maken met behulp van motion graphics kun je niet alleen inhoud uitleggen, maar je kunt je kijkers helemaal meenemen in je verhaal en ze een gevoel meegeven.
Waarom ondertitelen met motion graphics?
Heb je nog niet helemaal op je netvlies staan wat je allemaal met ondertitels kunt doen en waarom je motion graphics zou moeten gebruiken bij het ondertitelen van je video? Hieronder vind je de antwoorden…
1) Vertel het verhaal met je ondertitelstijl
Natuurlijk: ondertitels vertellen het verhaal van je video. Daar zijn ze voor. Maar de stijl van de ondertitels kan hier nog een schepje bovenop doen en het geheel nog extra sprekend maken.
Vertel je iets over hoge conversiecijfers, dan kunnen de ondertitels ook echt de lucht in gaan. Is snelheid de boodschap, dan kunnen de ondertitels voorbij schieten.
Ook met kleur kun je veel doen : gaat het over natuur, dan kunnen de titels groen worden. Of met structuur: praat je over machines, dan kun je strakke, glanzende letters gebruiken, terwijl de ondertitels van een vloerkleden-video een zachte, pluizige, warme uitstraling mogen hebben.
Verder hoef je niet alleen letters in beeld te zien, maar kun je ze combineren met iconen, illustraties en animaties, om je punt te ondersteunen. Zoals autootjes, een vergrootglas, ‘eureka-lampje’, hartje, en nog veel meer.
2) Hou je video interessant met dynamische teksten
Ondertitels hoeven niet heel complex of in your face te zijn om een toegevoegde waarde te bieden. Er hoeft alleen maar een functietitel van een spreker – of de achtergrond hiervan – bewegend in beeld te komen, en de kijker gaat al wat meer rechtop zitten. Als je regelmatig van dit soort prikkels in je video stopt, houd je de aandacht gedurende de hele video beter vast.
3) Voeg emotie en karakter toe met video graphics
Video is 30% inhoud en 70% gevoel. Zo ongeveer. Zelfs in puur inhoudelijke video’s zorgt alleen het juiste gevoel ervoor dat iemand de hele video uitkijkt. Het mooie is dat je ook met ondertitels gevoel en karakter kunt toevoegen. Door ze te laten bewegen, (letterlijk) een unieke kleur en vorm te geven en ze te combineren met figuren en geluiden, creëer je een compleet palet aan emoties.
4) Verwerk je huisstijl in ondertitels
Creatieve ondertitels zijn niet alleen leuk voor die extra dosis sfeer en benadrukken van de inhoud. Je kunt met behulp van ondertitels ook echt bestaande (visuele) elementen van je merk terug laten komen en zo aan de herkenbaarheid van je merk werken. De kleuren en visuele onderdelen van je huisstijl kun je met motion graphics één op één terug laten komen in je (onder)titels.
Zo zijn ze dus niet alleen visueel aantrekkelijk en inhoudelijk onderbouwend, maar ook sterk voor je brand image. Win win… en win dus.
5) Maak saaie video’s aantrekkelijk
Bij sommige video’s ontkom je niet aan veel talking heads – pratende mensen – in beeld of het presenteren van veel feiten en cijfers. Dat levert doorgaans niet de meest visueel prikkelende video’s op.
Een slimme oplossing is om niet geforceerd die talking heads overboord te gooien, maar creative ondertiteling toe te voegen. Hiermee geef je de kijker iets anders om zich op te concentreren dan puur de pratende persoon in beeld.
Als je de aandacht van de kijker goed weet te verdelen, maak je alle onderdelen van de video krachtiger en leuker. (Ja, zelfs de talking heads)
6) Eén creatief geheel met ondertitels
De gemiddelde Amerikaan – in films en series – heeft een hekel aan ondertitels. ‘Lezen bij het kijken van een film? Belachelijk!’. Ergens is zo’n opmerking zelf natuurlijk belachelijk. Maar als je het puristisch bekijkt, krijg je zonder ondertitels wél meer mee van het visuele aspect van de film. Je ziet alles precies zoals de cameraman of regisseur het bedoeld had. Je ziet het volledige beeld, zonder dat die irritante ondertiteling ervoor zit.
Hoewel creatieve ondertitels ook ‘gewoon’ door het beeld lopen, zijn ze meer een noodzakelijk onderdeel van het geheel. De motion graphics werken inhoudelijk, visueel, en qua sfeer samen met de andere elementen van de video. En doordat de ondertitels zo interessant zijn vormgegeven en op vrijwel elke willekeurige plek geplaatst kunnen worden, hoeven ze bij niemand irritatie op te wekken. Ze zijn aantrekkelijk, vertellen een verhaal, zorgen voor sfeer en staan niemand in de weg.
Met creatieve ondertitels geef je de kijker het hele pakket aan emoties en inhoud, zonder dat er sprake is van een ‘noodzakelijk kwaad’. De video is dan een uitgebalanceerd kunststukje waarin alles klopt en niets teveel is. Wat wil je nog meer?