Wat moet je er mee? Fenomenen als mode, trends, hypes. Waarom zou je met zijn allen achter één ding aanlopen? Als de halve wereld hip hop cool vindt, hoef jij toch niet al rappend en met een afgezakte spijkerbroek de vergaderruimte in te stappen? So what als de kleur rood in de mode is, als groen beter bij je ogen past, ga je gewoon voor groen. Mensen nemen je ook veel serieuzer en begrijpen je beter als je bij jezelf blijft. Daarom moet je dit ook doen als je een bedrijfsvideo laat maken. Lees hieronder hoe je dat aanpakt.
Stap 1) Accepteer: jouw merk = je video
Eigenlijk ben je al een stap te ver als je meteen aan de slag gaat met een video. Als je voor inspiratie kijkt naar concurrenten of random kiest voor een hippe, nieuwe stijl, hopend dat iedereen zich meteen boven op je merk stort, zul je bedrogen uitkomen.
Je kunt nog zo’n interessante video hebben, als de kijkers jouw merk er niet in terugzien, als hij niet te onderscheiden is van andere video’s in jouw branche, heb je er weinig aan. Trap dus nog heel even op de rem en besef dat jouw eigen verhaal de basis moet zijn. De rest komt later.
Je hoeft dit niet helemaal zelf op te knappen. Professionele videomarketeers kunnen je hiermee helpen. Zij stellen de juiste vragen en kunnen je laten zien hoe goed een authentiek verhaal werkt in een video.
Misschien heb je niet meteen antwoord op de belangrijkste vragen en zul je het intern moeten bespreken. En dat is goed. Niet alleen voor de video maar ook voor de collegialiteit en het merkgevoel bij je medewerkers.
Is dat ingezonken? Mooi, dan gaan we verder…
Toch komt het dikwijls voor dat deze USP’s te algemeen zijn gedefinieerd. Het zit hem in de ‘U’ van ‘USP’. Want heel mooi dat je service en klantvriendelijkheid belangrijk vindt, maar geldt dat niet voor 99% van de bedrijven?
Wat betekent klantvriendelijkheid in de praktijk in jouw bedrijf? Een lange retourtermijn? Een klantenservice die tot ’s avonds laat bereikbaar is? Het versturen van kortingsbonnen op de verjaardag van klanten?
Ga dus even goed intern brainstormen, bepaal wat het nou precies is dat jouw bedrijf anders (wil) doen dan de concurrentie en kom met USP’s die echt uniek zijn.
Stap 3) Pas je boodschap aan je merkbekendheid aan
Als je weet wie je bent en wat je unieke punten zijn, kun je jouw verhaal in een video gaan gieten. Hoewel… misschien niet je hele verhaal. Voor alles is een plaats en tijd. Een video die past bij je merk, past bij je merk op een bepaald moment.
Als je een starter bent en je merk of product net in de markt zet, ‘past’ het bijvoorbeeld niet om meteen allemaal gedetailleerde feiten op te gaan noemen. Als je voor het eerst met iemand kennismaakt vertel je tenslotte ook niet meteen hoeveel kilo je met bankdrukken haalt of wat voor muziek je op je begrafenis zou willen. Slimmer is het om je gewoon voor te stellen en te beginnen met de basics. Dan kunnen mensen die informatie rustig op zich in laten werken en dan bepalen of ze meer willen weten.
Bedenk daarom goed in welke fase je zit qua merkherkenning en pas de boodschap, het gevoel of de hoeveelheid informatie hierop aan.
Stap 4) Kies het type video
Als je hebt bepaald in welke fase je bedrijf zit en welke boodschap hier bijhoort, kun je het soort video gaan kiezen. Wil je vooral je merk bekendmaken bij het grote publiek en ze het juiste gevoel meegeven, maak dan een inspirerende branding video.
In een productvideo zet je daarentegen uiteen hoe goed jouw product is en waarin het zich onderscheidt van de concurrentie. Let daarbij wel op dat je de nadruk legt op de behoeftes van de kijker en niet op de eigenschappen van je product. Wat kan jouw product voor de kijker betekenen? Hoe kan het zijn leven verbeteren?
Misschien wil je wel een algemene ‘Werken bij’-film maken voor op je website, waarin je je als werkgever presenteert aan potentiële sollicitanten? Wees dan benaderbaar en geef de kijker niet alleen informatie maar laat hem vooral ook voelen hoe het is om bij jou te werken.
Hoe je video eruit komt te zien, hoe snel de montage is, wat de stijl wordt en en wat voor informatie en gevoel erin zitten, hangt grotendeels af van je doelen. Aan jou de taak om deze helder voor ogen te hebben. Een videoproductiebedrijf/videomarketingbedrijf doet dan de rest.
Stap 5) Live action of animatie?
Uit de vorige stap volgt vaak of je een live action of een animatievideo wilt maken (soms is één vorm gewoon noodzakelijk), maar het kan ook zo zijn dat een van beide vormen beter bij je identiteit past. Misschien vind je het bijvoorbeeld belangrijk om zoveel mogelijk echte mensen te tonen in je video. Of wil je graag animatie inzetten om je creativiteit te tonen of een unieke stijl te creëren.
Stap 6) Kies je tone of voice (en voice-over)
Grote kans dat je dit al lang besloten hebt. Maar zo niet, dan is het belangrijk om dit duidelijk te maken voordat de videomakers aan de slag gaan: de gewenste tone of voice.
Want hoe wil je je kijkers benaderen? Dit heeft zowel met de identiteit van je doelgroep te maken als die van jezelf, die . Wil je zakelijk en professioneel overkomen, of juist losjes en benaderbaar? Spreek je de kijker aan met ‘u’ of ‘jij’? En moet de voice-over een man of vrouw zijn? Jong of oud? Neutraal klinkend en ABN sprekend of met een accent of dialect?
De tone of voice kan heel bepalend zijn voor de impact van de film en het gevoel dat mensen bij je video en merk hebben. Sta hier dus goed bij stil.
Verbeter je video begin bij jezelf
Na deze stappen ben je er wel zo’n beetje. Nu heb je de videomakers genoeg informatie en inspiratie gegeven om zich vol overgave op jouw video te storten en tot het beste resultaat te komen.
Dus begin en blijf altijd bij jezelf; zo krijg je de beste video’s.