7 videotrends en tips die je organisatie verder helpen in 2024
Video is belangrijker dan ooit voor organisaties dus willen we graag weten wat de interessantste ontwikkelingen en trends zijn in 2024. Naast de grote, overal terugkerende AI-trend is er de laatste jaren vooral een behoefte aan meer authentieke video's, die voor meer betrokkenheid zorgen, op elk moment binnen de customer (of employee) journey. Dat vertaalt zich onder meer naar user generated videocontent en persoonlijke maar toch professioneel geproduceerde videocontent, die strategisch onderbouwd is voor het beste resultaat.
Maar natuurlijk zijn er nog veel meer ontwikkelingen waar je organisatie zijn voordeel mee kan doen.
7 belangrijke videomarketing trends en tips in 2024
Als je in 2024 wilt bijblijven – of beter nog: voorop wilt blijven lopen – op het gebied van video, is het goed om aandacht te besteden aan de volgende trends:
1) Intensievere videoinzet in de employee journey
We zagen hem ook al opduiken tussen de videotrends voor 2023 maar hij blijft relevant.
Bij organisaties groeit het besef dat er meerdere video’s nodig zijn om (potentiële) medewerkers effectief aan je te binden en een sterk employer brand te bouwen. Je redt het niet met één algemene werken-bij video en eventueel een sporadische vacaturevideo.
Als je een continue en consistente instroom van sollicitanten wilt, het vertrouwen en enthousiasme wilt winnen van werknemers en loyale merkambassadeurs wilt creëren, moet je op elk belangrijk contactmoment, binnen elke fase van de employee journey, de verbinding zoeken met huidige en toekomstige werknemers.
Zo wek je interesse voor je organisatie, kun je sollicitanten succesvol onboarden… en ze vervolgens gedurende hun hele carrière betrokken houden bij je organisatie.
Je kunt bijvoorbeeld ook je employer brand laten versterken door je eigen medewerkers, door ze korte snapshots te laten filmen van hun werk en deze te (laten) posten op LinkedIn of Instagram. Dit soort user – of employee – generated content inspireert niet alleen nieuwe maar ook huidige collega’s en kan het plezier en de saamhorigheid van het personeel goed overbrengen.
2) Content van échte gebruikers (user generated content)
Authenticiteit is in marketing(uitingen) al jaren lang een zeer belangrijke eigenschap. Logisch, want met een bedrijf dat ‘fake’ is, wil de gemiddelde mens niets te maken hebben.
De laatste jaren is er meer dan ook een verlangen naar ‘echtheid’, als reactie op de opmars van AI, deepfake, social media fuiken, fake news en alle andere technologieën en algoritmes die mensen massaal vraagtekens laten zetten bij de waarachtigheid van content die ze (online) tegenkomen.
User generated (video)content is een veelgebruikte contentvorm waarmee bedrijven hun authenticiteit proberen te benadrukken. In het kort hebben we het hier ‘gewoon’ over promotioneel materiaal geproduceerd door gebruikers. Let wél: door échte gebruikers; geen influencers die gesponsord worden door de betreffende bedrijven.
Zeker, in het geval van (echte) user generated content mag een merk zijn gebruikers ook vragen om ervaringen te delen, maar daar blijft het bij. Er komt geen financiële prikkel aan te pas. Een potentieel nadeel van zo’n verzoek is dat er ook negatieve ervaringen gedeeld kunnen worden, maar de positieve verhalen zijn vanwege hun authenticiteit wel extra effectief. De kijkers weten immers dat dit echte gebruikers zijn die niet zomaar een glad verkooppraatje aan het houden zijn. Als je als merk – met reden – vertrouwen hebt in je dienst of product, is dit dus een zeer interessante toevoeging aan je marketingmix.
Nu veel organisaties merken dat deze vorm van content daadwerkelijk veel succes oplevert, zullen ze hun gebruikers vaker gaan aanmoedigen om hun ervaringen te delen, om deze vervolgens – met toestemming – te hergebruiken.
3) De inzet van AI bij videoproductie
Van authenticiteit naar de trend die de behoefte hieraan extra heeft aangewakkerd: de opkomst en massale inzet van AI.
We hadden het 10 jaar geleden nog niet kunnen bedenken: dat AI effectief ingezet kan worden bij het maken van bedrijfsfilms, productvideo’s, explainers en vele andere videosoorten.
De mate waarin je AI de regie geeft is uiteindelijk afhankelijk van de specifieke video die je wilt maken en vooral: wat je hiermee wilt bereiken, maar je kunt simpelweg niet meer om het gemak en de veelzijdigheid van AI heen.
In zeer korte tijd kun je met AI een volledige video uit de grond stampen. Dan krijg je bijvoorbeeld een product- of uitlegvideo, met kenmerken of inhoudelijke punten die achter elkaar worden opgelezen of in beeld verschijnen.
Dat is leuk voor een enkele video, maar nog veel interessanter voor grote aantallen video’s. In relatief weinig tijd en met weinig investering kun je met AI een enorme hoeveelheid (puur) informerende productvideo’s of explainers produceren.
Hoewel je niet elk type video door AI kunt laten maken – voor het voelbaar communiceren van waardes en het bereiken van een diepe connectie met de kijker heb je uiteindelijk meer menselijke input nodig – kan AI op zijn minst een ondersteuning vormen. Denk alleen al aan het genereren van onderwerpen in de scriptfase. Via ChatGPT kunnen ideeën naar boven komen, waar je zelfstandig niet zo snel op zou zijn gekomen.
Het is interessant om te zien hoe veel AI nog zal gaan betekenen bij videoproductie.
4) Korte video’s (short form video’s)
Ook dit is een trend die we eerder hebben gezien, maar voorlopig niet weg zal gaan: korte video’s. Online is er – zeker onder consumenten – een groeiende behoefte aan korte, bitesize video’s. En vanzelfsprekend spelen bedrijven hierop in.
Nederlanders zitten een kleine 2,5 uur per dag op hun smartphones – wereldwijd ligt dit gemiddelde op 3 uur en 15 minuten – en daarvan wordt veel tijd gespendeerd aan het bezoeken van YouTube, Facebook, Instagram en andere social media.
Veel van de content op deze kanalen bestaat uit video, waarbij prioriteit wordt gegeven aan korte video’s, in de vorm van onder meer YouTube Shorts en Facebook en Instagram Reels. Om over TikTok maar te zwijgen. De video’s mogen meestal maximaal een minuut duren en hebben doorgaans een verticale beeldverhouding.
Als je een goed concept hebt, een krachtige call to action en de kijker meteen weet te grijpen, dan kunnen deze video’s een hoge engagement, veel leadgeneratie en veel ROI opleveren.
5) Social video snacks als teasers
Aansluitend bij het bovenstaande punt is er de trend van korte social video’s die worden ingezet om een specifieke doelgroep snel een informatie te geven over één enkel onderwerp – of deel van een onderwerp – op momenten of plekken waar hier behoefte aan is. Deze video’s kunnen onderdeel zijn van een grotere bedrijfsfilm of productvideo, waar nu gewoon een element wordt uitgelicht. Vaak heeft de boodschap of voice-over een vraag-antwoord- of ‘Wist je dat…?’-vorm waarin heel concreet een behoefte of voordeel wordt benoemd.
Deze benadering heeft verschillende potentiële voordelen:
* Doordat het beeldmateriaal doorgaans rechtstreeks afkomstig is uit een bestaande bedrijfsvideo, kunnen deze video’s snel en makkelijk (en dus ook voordelig) gemaakt en ingezet worden.
* Je kunt direct to the point komen en de volle focus leggen op één onderdeel of voordeel dat hierdoor nóg beter blijft hangen.
* Je kunt een heel specifieke (sub)doelgroep of een heel specifiek moment in hun klantreis targeten terwijl je in een grote video soms de neiging hebt om teveel behoeftes te bundelen.
* Omdat het de video zo kort is – maar nú al relevant – en duidelijk onderdeel van een groter verhaal, wordt de kijker geprikkeld om óók de grotere video te kijken… óf de eventuele andere korte video’s in dezelfde serie.
* Door een reeks of serie te maken van dit soort video’s, blijf je langer top of mind, en verbind je de kijkers langer aan je boodschap of merk.
6) Video in e-mails en nieuwsbrieven
In 2024 (en 2025 en verder) zullen we steeds vaker videocontent in e-mails of nieuwsbrieven tegenkomen, waar ook LinkedIn-nieuwsbrieven onder vallen. Gezien de groeiende populariteit van short form video’s is dit ook niet zo verrassend.
In e-mails en nieuwsbrieven kun je persoonlijk met je doelgroep communiceren en daarbij kan een korte video een ideale emotionele ondersteuning of prikkel vormen. De video’s in deze communicatie-uitingen worden ook vaak beter bekeken dan dat de tekst eromheen gelezen wordt.
7) Professionele & authentieke videomix
Je kunt het bijna zien als een samenvatting van bovenstaande trends. Organisaties willen met video graag de volgende stap zetten in hun professionalisering maar tegelijkertijd op een persoonlijkere en meer ‘benaderbare’ manier hun doelgroepen tegemoet treden. Ze willen premium videoproducties die impact maken en hun merk de aandacht geven die het verdient maar zonder de (persoonlijke) connectie met consumenten, medewerkers, partners, bedrijven of (andere) stakeholders te verliezen.
Het goede nieuws is dat je niet hoeft te kiezen… en dat het ene het andere niet uitsluit. Enerzijds kun je zowel ‘dure’, krachtige branding video’s als snel en simpel gemaakte user generated video’s maken, die beide een plek hebben binnen de journey van je doelgroep. En anderzijds is het zo dat óók een ‘professionele’ productie voor een persoonlijk gevoel en een emotionele reactie kan zorgen. Sterker nog, zo’n video is vaak de beste keus voor een diepe verbinding met de kijker.
Om op elk moment optimaal aan te kunnen sluiten bij de behoeftes van de doelgroep kiezen organisaties steeds vaker voor een brede, gevarieerde video-inzet. Zodat je overal en altijd de juiste snaar raakt.