Lijstjes voor het komende jaar. Ook bij Devion kun je de klok erop gelijkzetten. Niet omdat het moet maar omdat we het willen. Allemaal onzin? Niet per se. Jij bent toch ook benieuwd wat jouw videostrategie moet worden in 2020? Hoe je door het laten maken van een bedrijfsfilm klanten trekt en je merk optimaal in de spotlights zet? De truc is om eruit te pikken wat werkt voor jou en je goed te laten adviseren door vakkundige videomarketeers. Dus hou een open mind en laat je inspireren door wat wij zien als de beste videotrends voor het komende jaar.
1) Meer beweging
“Beweging is alles in 2020” lazen we in een blog over graphic design. En zo is het. Alles gaat bewegen. Niet alleen in video’s maar ook de grafische elementen op webpagina’s of in gif-jes in blogs of e-emails. Het past helemaal in het idee van een ‘viewer experience’, waarbij bijna elk ‘contactmoment’ visueel is en de bezoeker of ontvanger een herkenbaar merkgevoel ervaart.
Op grafisch gebied is isometrisch design helemaal hot. Dit is een beeld dat je schuin van boven bekijkt zodat je diepte creëert. Zo kun je 3D-voorwerpen in een 2D-omgeving creëren. Laat je deze voorwerpen vloeiend bewegen dan kun je de kijker helemaal in de beweging trekken en een meeslepende ervaring creëren waar je bijna niet van weg kunt kijken. Heb je eenmaal de aandacht van de kijker, dan is het aan jou wat je daarmee doet.
2) Een video voor elke fase
Vorig jaar was ‘viewer experience’ al een van onze trends voor 2019. En voor een deel wordt deze filosofie al toegepast. Zo zien we dat een doordachte, strategische videobenadering, waarbij klanten in elke fase van hun klantreis bij een merk worden betrokken, een concept is dat het goed doet. Heel begrijpelijk.
Je wilt potentiële klanten zo vroeg mogelijk bewust maken van het bestaan van het merk, en ze enthousiasmeren, inspireren, informeren en uiteindelijk laten overgaan tot de aankoop. En dat doe je het beste met video. Niet alleen omdat video de krachtigste manier is om klanten over de streep te trekken – en dat is het – maar ook omdat kijkers altijd en overal informatie tot zich nemen met video. Als je pas video inzet als klanten naar jouw product op zoek zijn, mis je een heel grote groep van ‘zwevende kiezers’.
Door dezelfde klant gedurende zijn hele klantreis te begeleiden met video, kun je ook echt een band opbouwen. Jouw merk wordt zo de enige vertrouwde, onderbouwde en logische keuze. In welke fase de klant ook zit: bewustzijn (awareness), beslissing (decision), aankoop (purchase), loyaliteit (loyalty), of iets ertussenin: met video raak je elke snaar op de juiste manier.
3) Inspirerende video’s
Over snaren gesproken… Op specificaties zul je het hoogst waarschijnlijk niet winnen. Een klant wil wat voelen bij je merk. Hij wil je kunnen vertrouwen, door jou ‘gehoord’ worden, en het idee hebben dat jouw merk past in zijn leven. Richt je in plaats van op je USP’s daarom meer op je ISP’s (inspirational selling points). En laat deze toon terugkomen in je video’s.
Natuurlijk heeft de kijker ook ‘harde’ informatie nodig, maar inspireren is minstens zo belangrijk. En dit kan in meer video’s en op meer manieren dan je denkt. Daarbij kun je het zoeken in de luchtige toon, een mooie slogan, aantrekkelijke composities, ritmische montage, er zijn oneindig veel tools om je video meeslepend te maken.
Denk ook eens aan langere video’s. Ja, volgens de statistieken moet een video zo kort mogelijk zijn. Maar het hangt helemaal af van het kanaal, het soort video, en de fase in de klantreis. Een lange, filmische video van een minuut of vijftien kan je veel goodwill opleveren. Je kunt hiermee de diepte ingaan, en echt een gevoel en cultuur om je merk heen bouwen. Daarnaast kan het ook inspirerend zijn voor je medewerkers.
4) Personalisatie
Deze trend is niet nieuw, maar staat nu echt op het punt om op grote schaal door te breken: personalisatie. Er is veel behoefte aan een persoonlijke benadering. En alle beetjes helpen. Een mailtje met de (voor)naam van de klant erin kan al wonderen doen. Maar dit geldt nog eens extra voor een video met een persoonlijke touch.
Video neemt je mee in een verhaal, heeft emotie in zich, en kan in potentie een klant al veel beter overtuigen dan (alleen) een stuk tekst. Als de klant dan ook nog eens zijn naam verwerkt ziet en zich dus letterlijk persoonlijk aangesproken voelt, zorgt dit automatisch voor een connectie.
Verschillende grote bedrijven doen dit al, bijvoorbeeld met de klantnaam en persoonlijke gegevens verwerkt in een uitlegvideo over een telefoonfactuur. Of door de klant te bedanken voor zijn aankoop met zijn naam duidelijk zichtaar op een pakketje dat bezorgd wordt. Ook al weet je als kijker heus wel dat deze video niet speciaal voor jou in elkaar is gedraaid en (tien)duizenden klanten zo’n zelfde video krijgen, je voelt je toch persoonlijk benaderd en krijgt een positief beeld van het bedrijf.
5) Een brede, complete videomix
De oplettende lezer ziet al een trend ontstaan in deze trends. In het kort komt het hierop neer: ‘Beweeg de kijker met bewegende content, overal en altijd.’ Laat video en (bewegend) visuals een vast onderdeel van je marketingmix vormen en gebruik deze in de volle breedte.
Zet korte social video’s of bumperads in, waar nodig verticaal geschoten; want de meeste video’s worden op mobiel gekeken en sommige kanalen hebben standaard een verticale oriëntatie. Maar wees bijvoorbeeld ook zeker niet bang om een lange -‘long form’ – video te laten maken. Hiermee straal je volwassenheid uit en laat je zien dat je ambitie en een visie hebt.
Niet alles werkt op ieder moment en op ieder kanaal; daarom moet je voor ieder kanaal jouw videostrategie optimaliseren. Het punt is dát je zo’n strategie hebt. Dat video niet meer een bijkomstigheid maar een vanzelfsprekendheid is in jouw marketingmix.
6) Video brand guide laten maken
Heb je eenmaal zo’n strategie voor een complete videomix bedacht.. wat doe je daar dan mee? Op het whiteboard in de brainstormruimte laten staan, totdat je medewerkers hier op vrijdagmiddag galgje overheen gaan spelen? Op post-it’s op de computerschermen op kantoor plakken dan? Leuk bedacht, maar nee. Je legt dit goed doordachte plan vast in een video brand guide.
Precies, net zoals je een ‘normale’ brand guide hebt met richtlijnen en regels voor al je andere marketinguitingen, heb je er ook een nodig voor je video’s. Natuurlijk moet deze op één lijn liggen met je andere stijl- en huisregels, maar video heeft zulke unieke eigenschappen, dat er even goed over de uitwerking in dit medium nagedacht moet worden.
Van het camerawerk tot de belichting en van de voice-over tot de montage, alles heeft een belangrijke functie voor je boodschap. In 2020 zullen er steeds meer van dit soort video brand guides gemaakt worden, zodat elk onderdeel van een video zijn volle potentieel kan bereiken en de merkidentiteit van een bedrijf kan helpen uitdragen.
7) Meer recruitment video’s
Een recruitment of wervingsvideo is niet nieuw, maar in 2020 zal deze videovorm steeds vaker worden benut. In 2019 zagen we al een opvallende toename in bedrijven die bezig waren met pakkende video’s om hun openstaande functies mee te promoten. En deze trend zal zich naar verwachting alleen maar verder voortzetten.
En waarom ook niet? Je trekt er aantoonbaar meer sollicitanten mee aan. Niet alleen vanwege de de niet te ontkennen kracht van video – je kunt kort en bondig alles vertellen wat je wilt, een authentieke sfeer creëren en elk gewenst gevoel meegeven – maar ook omdat je door het gebruik van video uitstraalt dat je creatief bent en met je tijd meegaat. Je sluit doorgaans heel goed aan op je doelgroep, die zelf ook veel video’s consumeert (en produceert). Een sollicitant die video minded is spreek je aan met video. Simpel zat.
Volg geen trends! (tip)
Lijstjes met trends voor het volgende jaar zijn net zo cliché als gourmetten met kerst. Maar dat maakt ze niet per se minder voedzaam. Maar toch – we zeiden het al even – moet je je niet blindstaren op trends. Tenminste, niet op al te concrete trends, die precies uittekenen hoe je het zou moeten doen.
Aan de andere kant, trends komen natuurlijk niet uit de lucht vallen dus het zou onverstandig zijn om ze helemaal te negeren. Er is analyse gedaan naar de wensen en interesses van de klant en dan is het best slim om hierop in te spelen. Maar kijk wel hoe je een trend kunt laten matchen met jouw merk, missie en identiteit.
Dus doe niet als de massa, maar wees uniek. Geef samen met een kundige videomaker jouw unieke draai aan de trends en val op in 2020!