Als 2020 ons iets heeft geleerd is het dat een bedrijf draaiende houden op afstand niet onmogelijk is. Sterker nog, onze positieve ervaring met livestreaming, videocalls, instructiefilmpjes, trainingsvideo’s en vele andere videovormen, zou de manier van werken en zakendoen wel eens permanent kunnen veranderen. Communiceren met medewerkers? Producten demonstreren aan klanten? Het gaat uitstekend met video, live of niet. Reistijd verdwijnt, reageren kan direct en persoonlijk…. wat wil je nog meer? Natuurlijk, écht persoonlijk contact blijft essentieel, maar daarnaast is er genoeg ruimte voor innovatie en verbetering, zoals deze videotrends voor 2021 duidelijk maken.
Video is een belangrijk onderdeel van vrijwel iedere marketingstrategie; maar dat is niet de vraag. Je wilt weten hoe je video het beste kunt inzetten. Onderstaande tips en trends kunnen uitkomst bieden!
1) Livestreaming
Livestreaming heeft een enorme vlucht genomen het afgelopen jaar Geen wonder, het is hét middel om direct en persoonlijk contact te maken op momenten dat fysieke ontmoetingen lastig te organiseren of simpelweg onmogelijk zijn. Van registraties van persconferenties en toespraken van presidentskandidaten tot productdemonstraties, behind-the-scenes en live schermopnames, livestreaming heeft enorm veel toepassingen.
De laatste tijd kiezen steeds meer organisaties ervoor om seminars, demonstraties en andere evenementen als digitale video-events aan te bieden. Dit zijn normaal gesproken situaties waarin je goed je klanten kunt bereiken, effectief jouw kennis of portfolio kunt communiceren en bezoekers kunt inspireren. Met livestreaming kan dit nog steeds, ook zonder dat je je klanten daadwerkelijk de hand schudt.
Denk aan een live online rondleiding in de showroom van je bedrijf of experts die presentaties geven over een relevant thema binnen je branche. Een prima manier om zichtbaar te blijven, jezelf te profileren als deskundige binnen jouw vakgebied en je netwerk te onderhouden. Een niet te onderschatten voordeel van dit soort livestreams is bovendien dat ze ook lang ná de livestream nog bekeken kunnen worden.
2) Trainingsvideo’s
In 2020 waren fysieke trainingen minder vaak mogelijk. Veel organisaties maakten daarom gebruik van trainingsvideo’s. Een erg goed alternatief voor live sessies of bijeenkomsten. Sterker nog, trainingsvideo’s bieden zoveel voordelen dat de kans groot is dat organisaties ze ook in de toekomst als permanente waarde zullen blijven gebruiken.
Ga maar na, met trainingsvideo’s geef je elke medewerker de mogelijkheid in zijn eigen tempo en op elke willekeurige locatie de training te volgen. Bovendien kan de training zo vaak bekeken worden als nodig is. Dat is veel efficiënter dan het – steeds opnieuw – moeten verzamelen van je personeel in een specifieke ruimte.
Video’s zijn flexibel en veelzijdig. Je kunt makkelijk een module of onderdeel aan de training toevoegen, verwijderen of aanpassen. Daarnaast kun je ze interactief maken, bijvoorbeeld door noodzakelijke handelingen toe te voegen, de mogelijkheid te bieden gedeeltes over te slaan of extra te oefenen met aanvullende informatie. Of door motiverende wedstrijd- of prestatie-elementen toe te voegen.
Niet onbelangrijk: met zijn combinatie van beeld, geluid en de mogelijkheid tot interactiviteit kan video veel beter de aandacht vasthouden dan andere communicatievormen. Dit aspect is voor educatieve doeleinden natuurlijk van onschatbare waarde.
3) Focus op de kijkersfase
Dit is niet zomaar een trend die je gewoon een keer uitprobeert, maar een videobenadering die elke organisatie structureel zou moeten doorvoeren. Dit gebeurt ook op steeds grotere schaal. Waarom? Omdat potentiële klanten op vele platforms en plekken in aanraking komen met je merk – vooral via bewegende beelden – en ze aangesproken moeten worden met content die aansluit op hun specifieke behoefte.
Organisaties beseffen inmiddels dat ze niet alles wat ze over hun product willen communiceren in één enkele video kunnen stoppen. Je kunt er dan niet op vertrouwen dat elke kijker er iets belangrijks uithaalt is en de gewenste (re)actie laat zien. Erger nog, just door iedereen te willen aanspreken, spreek je eigenlijk niemand echt goed aan. Zodat veel kijkers afhaken, niet ingaan op de call-to-action en minder snel een volgende video bekijken. Daarom hebben bedrijven niet alleen méér maar ook meer specifieke video’s nodig, waarbij de kijkersfase centraal staat.
Zo zit een kijker die nog nauwelijks iets weet van jouw merk, doorgaans niet te wachten op een opsomming van productkenmerken. Dat komt later. Deze kijker moet eerst een beter idee – en vooral gevoel – krijgen van wie jij bent en wat je kunt toevoegen aan zijn leven. Dan heb je zijn aandacht en staat hij open voor wat je nog meer te vertellen hebt.
4) Overal animatie
Organisaties kennen en gebruiken de kracht van animatie al heel lang maar deze techniek wordt steeds breder ingezet vanwege haar vele voordelen.
Animatie is allereerst enorm veelzijdig. Je kunt er elk ding en elk gevoel mee uitbeelden, waarmee animatie ideaal is voor het maken van onderscheidende bedrijfsvideo’s.
Een ander groot voordeel van animatie is van meer praktische en logistieke aard. Voor een animatievideo heb je namelijk niet een heel productieteam nodig. Er zijn geen camera-, geluids- en lichtmensen nodig, geen acteurs en (meestal) geen speciale locaties waar gefilmd moet worden.
Ideaal dus wanneer er alleen een video ‘op afstand’ of met beperkte resources gemaakt kan worden. Alleen hierdoor al is het goed te begrijpen dat er in 2020 meer animatievideo’s geproduceerd zijn dan normaal.
We zien animatie ook op veel meer verschillende plaatsen terug. Denk aan overgangen op websites, gif animaties in nieuwsbrieven en apps – gifjes na de voltooiing van een betaalverzoek zijn inmiddels verplichte kost – en logo-animaties in video’s.
Deze brede inzet van animatie zorgt voor extra betrokkenheid en merkherkenning bij klanten. Het is daarmee een waardevolle trend die zich de komende jaren zeer waarschijnlijk alleen nog maar verder zal doorzetten.
5) Social video bewustzijn
Social video’s zijn niet bepaald een nieuwe trend. Wel nieuw is de mate waarin ze serieus worden genomen door bedrijven en vooral het inzicht dat je de beste resultaten boekt als je content optimaliseert voor specifieke kanalen in plaats van bestaande content simpelweg te hergebruiken.
Merken zien de laatste tijd echt in dat social media het verschil kunnen maken bij het bereiken van klanten en dat daarbij alle mogelijkheden optimaal benut moeten worden.
Dat zien we om te beginnen terug in de grotere focus van bedrijven op social video’s. Zo wordt YouTube een steeds geliefder publicatiekanaal voor organisaties, maar wordt ook de commerciële potentie van een functie als Instagram Stories vaker benut.
Verder is er groeiende aandacht voor de meer technische aspecten van social video’s. Waar tot voor kort een goede thumbnail nog nice to have was voor veel bedrijven, zien bedrijven nu in dat dit onderdeel echt in orde moet zijn om tot de beste resultaten te komen.
Nog een voorbeeld is het inzetten van verticale video’s. Dit wordt al verschillende jaren als trend bestempeld maar staat nu pas op het punt massaal omarmd te worden door bedrijven. Er worden duidelijk vaker verticale videoadvertenties gemaakt voor social media als YouTube en Instagram.
6) Direct de aandacht trekken
Mensen hebben echt niet de aandachtsspanne van een goudvis. We kijken rustig vele minuten van een bedrijfsfilm achter elkaar. Het gaat erom dat je de kijker boeit, dat je hem een reden geeft om te kijken. Context is daarbij heel belangrijk. Zeker op social media, waar van alles de aandacht opeist, is het essentieel om de kijker meteen te grijpen. In de eerste paar seconden al.
Bumper-advertenties op YouTube – van de wegklikbare variant – laten mooi zien hoe je dit kunt bereiken. Vaak zie je een snelle montage, beelden die je bijna niet kunt negeren – zoals een extreme close-up of zoom-in – of een onweerstaanbare belofte van enkele woorden.
Dit principe geldt eigenlijk overal. Elke video op YouTube – en andere kanalen – moet de kijker meteen zien te prikkelen. Dus geen onnodig lange intro’s of overbodige animaties. Geef je publiek een reden om te kijken, met een snelle teaser, een tipje van de sluier, de essentie van je boodschap. Of duik meteen in de onweerstaanbare content van je video.
Een trend beschrijft meestal iets tijdelijks. Iets waar iedereen even achteraan loopt en dan snel weer op de grote hoop gooit van geinige gimmicks en mislukte probeersels. Dat soort trends doen het goed bij de borrel, maar leveren weinig op. Daarom hebben we hier de pijlen gericht op trends die hun staying power al hebben bewezen of juist alles in zich hebben om de komende jaren een groter stempel te drukken op de wereld van videomarketing; niet alleen in 2021.