Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

9 onmisbare B2B-video tips: hoe gebruik je video voor business to business?

Wat wordt online het meest bekeken en gedeeld? Tekst? Afbeeldingen? Of misschien video? Juist! En wat is dus absoluut noodzakelijk voor bedrijven om in te zetten in hun marketing? Ding ding ding! Toegegeven, elk zichzelf respecterend bedrijf weet en doet dit ook. En helemaal terecht. Maar op een of andere manier is er nog vrij weinig B2B-video-inzet. Want: wat gebeurt er met je brand image als je video gaat gebruiken? En wat moet precies de insteek zijn bij B2B-video’s? Lees snel onze tips.

De beste B2B-video tips voor jouw bedrijf

1) Laat het niet op marketing lijken
Het hangt er natuurlijk vanaf in welke fase van de customer journey je zakelijke klant zit – soms is letterlijke productinformatie of het benadrukken van de voordelen onvermijdelijk – maar als je mensen niet het gevoel wilt geven dat je ze iets wilt aansmeren, moet je een stijl kiezen die niet op reclame lijkt. Je moet de kijker meenemen op reis, in een ervaring.

Dat betekent vaak dat je een verhaal vertelt, met aansprekende personages, emoties, behoeftes en dat je daarin je product of dienst verwerkt. Of misschien ‘alleen maar’ je merk. Bied wel duidelijk een oplossing in je video; na het creëren van de behoefte. Want uiteindelijk wil je wel dat de kijkers naar jou toekomen natuurlijk.

2) Geef de klant een ervaring
Het mooie van video is dat het kijken ervan kan aanvoelen alsof je ergens zelf bent. Geen stuk tekst of afbeelding kan dit op dezelfde manier bereiken.

Zeker zakelijke klanten willen graag van dichtbij zien hoe iets werkt, of ervaren hoe jij in elkaar zit als leverancier of partner. Video is dan enorm waardevol. Want hiermee kun je bijvoorbeeld het volgende laten zien:
Een productreis of overzicht van het bedrijf
Je kunt een potentiële klant meer vertrouwen en inzicht geven door in je video te tonen hoe je product tot stand komt. Waar wordt het vervaardigd, welke processen komen erbij kijken, wie werken eraan?

* Een typische werkdag
Een beetje in het verlengde hiervan ligt een video waarin je de werkdag van één werknemer in het bijzonder toont. Dit geeft nét een wat persoonlijker tintje – de kijker leer de medewerker kennen – en geeft een meer up-close indruk van hoe het is om te werken bij jouw organisatie.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

* Maak een screencast
Om klanten meer inzicht te geven in je software, bijvoorbeeld om te laten zien wat er met hun data gebeurt, kun je een screencast maken van je beeldscherm en de kijker stap voor stap door alle processen heen praten.

3) Gebruik (subtiele) humor
Dit is een van de grootste struikelblokken in het denken over B2B-video. We weten allemaal hoe effectief het gebruik van humor is in videomarketing. Maar… dat wil je toch niet voor je zakelijke klanten? Wij zijn toch een professioneel, zichzelf respecterend merk? Wat als onze doelgroep ons niet meer serieus neemt?

Wat je ook denkt, of wat je zorgen ook zijn, je kunt er niet omheen: mensen houden van lachen, of het nu gewone consumenten of zakelijke klanten zijn. En humor werkt, in B2C- én B2B-video’s. Humor is ontwapenend, kan snel weerstand wegnemen en een band scheppen met je merk.

Natuurlijk is het wel nuttig om te kijken naar het soort humor dat je gebruikt. Het hoeft niet altijd plat of in-your-face te zijn. Subtiele knipogen werken prima, of een gezonde dosis zelfspot.

4) Bied oplossingen
Het geldt voor zakelijke klanten net zozeer als voor consumenten: mensen willen niet overladen worden met allerlei features of superlatieven over hoe geweldig jouw product wel niet is. Nee, mensen willen weten wat het product voor ze kan doen, hoe het een probleem kan oplossen dat ze hebben.

Misschien beseffen mensen niet eens dát ze dit probleem hebben. Aan jou dan de taak om het probleem uit te vergroten en bijvoorbeeld een worst case-scenario te laten zien. Wat gebeurt er als jouw product lange tijd niet gebruikt wordt en het probleem groter en groter wordt? Dit kan realistisch zijn of met een (flinke) knipoog. Krijg je fysieke klachten? Raak je compleet het overzicht kwijt? Beschadig je je apparatuur? Verlies je het contact met je sociale netwerken? Word je zwaar ongelukkig? Er is altijd wel wat te bedenken waarom jouw product een echte lifesaver is.

5) Raak mensen
Ook bij dit aspect schieten marketeers vaak in de stress als ze iets moeten bedenken voor een B2B-videostrategie. Want net als het gebruik van humor is men een tikkeltje huiverig voor het inzetten van emotionele content voor zakelijke klanten. Want is dat niet te goedkoop, manipulatief… en simpelweg niet professioneel genoeg?

Absoluut niet! Tenminste, als je het goed aanpakt. Net als met humor geldt dat het niet altijd opzichtig hoef te zijn. Je hoeft geen zakdoeken-video te maken of kijkers in een dip te laten schieten. Maar ‘emotie’ of ‘gevoel’ is geen vies woord. Je wilt mensen juist raken, op wat voor manier dan ook. Dan is de kans veel groter dat ze jouw video en product onthouden en er een band mee ontwikkelen.

6) Laat video in eem grotere strategie passen
Video is geen losstaand stukje in je marketingbudget. Het moet als integraal onderdeel worden gezien van je grotere marketingstrategie. Nog beter zelfs: laat video het beginpunt en middelpunt van je strategie zijn en bouw alle andere marketinguitingen hieromheen.

Verbind video met je andere content en vice versa. Neem Calls to Action naar je website of contactcenter op in je video. Verwijs in je video naar andere video’s en gebruik embedded video of videolinks in je e-mails. Gebruik invulformulieren in of na je video voor marketing automation. Er zijn heel veel kruisbestuivingen te bedenken om video optimaal tot zijn recht te laten komen.

7) Zorg voor een professionele productie
Een video of serie video’s hoeft echt geen vermogen te kosten of alleen met dure camera’s gefilmd te worden. Je kunt in bepaalde situaties bijvoorbeeld best voor een handheld stijl gaan, met een uit de losse pols geschoten video. Maar zorg er alsjeblieft wel voor dat de productie zelf professioneel en goed in elkaar zit. Want je zakelijke klanten zien het meteen als de kwaliteit ondermaats is.

Of het nu gaat om het script, de regie, geluidskwaliteit, voice-over, of montage: alles moet goed overwogen en deugdelijk uitgevoerd zijn. En mocht je hier niet de kennis voor in huis hebben, huur dan een extern productiebedrijf in om je verder te helpen.

8) Maak een videoserie
Als je je op zakelijke klanten richt, heb je zeer waarschijnlijk een hele serie producten die je wilt aanprijzen. Of een allerlei waardevolle kenmerken van één product; die je allemaal de aandacht wilt geven die ze verdienen.

Dan is het een heel goed idee om een hele serie video’s te maken. Dan kun je per video één product of kenmerk behandelen. Dit maakt de boodschap per video niet alleen sterker en duidelijker, je kunt zo ook een toegewijde groep volgers creëren – en abonnees voor je social of videokanaal – die allemaal uitkijken naar je volgende video.

Kortom, met een videoserie kun je je kijkers optimaal informeren, prikkelen en voor langere tijd binden aan je merk.

9) Haal inspiratie uit alle populaire video’s
Met een B2B-benadering ligt het voor de hand om alleen te kijken naar de prestatie van andere, concurrerende business video’s of bedrijfsfilms. Maar het zou zonde zijn als je je hiertoe zou beperken. Inspiratie vind je immers overal.

Hou dus alle trends en ontwikkelingen in de gaten, op YouTube en andere social (video) kanalen. Kijk wat populair is op videogebied en of dit misschien kansen biedt voor een campagne. Zo lijken kattenfilmpjes misschien niet echt bruikbaar te zijn voor een zakelijke doelgroep, maar een slimme campagne kan zeker gebruikmaken van deze trend (en dit is al eens heel goed gedaan). Wees dus creatief, hou je ogen open en denk out-of-the-box.

B2B-video: een logische keuze

Wat je product ook is of wie je klanten ook zijn: je kunt heel goed video gebruiken om je doel te bereiken; met emotie, humor, beleving, oplossingen. Want uiteindelijk houdt iedereen van video.

Ook een B2B video laten maken?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Animatievideo's Animatievideo voor interne bedrijfspresentaties Dit is waarom jij animatievideo moet gaan gebruiken in presentaties