Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

De mogelijkheden van interactieve video

Videomarketing is al lang niet meer leuk om eens uit te proberen. Of geinig om je mee te onderscheiden van je concurrenten. Video biedt een serieus voordeel boven de traditionele marketingvormen; zo levert videogebruik een indrukwekkende 49% meer inkomensstijging per jaar op. Maar dit betekent natuurlijk niet dat elke video evenveel succes heeft. Het toverwoord is ‘personaliseren’. Alles moet tegenwoordig persoonlijk zijn en op maat gemaakt worden. En de overtreffende trap hiervan kun je bereiken met interactieve video

De mogelijkheden van interactieve video

Mogelijkheden interactieve video

Unieke videotypen
Bij ‘gewone’ videocampagnes heb je natuurlijk al heel wat mogelijkheden om video’s op maat te maken. Maar dit is dan vooral vanuit het oogpunt van het bedrijf of merk zelf. Wil je informatie overbrengen over de werking van een product of dienst, dan laat je een instructievideo maken, bijvoorbeeld een uitleganimatie. Maar je kunt ook kiezen voor een commercial of productvideo, een recruitment video, een branding video, en nog heel veel andere typen. Het hangt er allemaal van af wat je wilt vertellen.

Unieke klantervaring
Heel prettig natuurlijk, dat je met video elke boodschap kunt verkondigen, maar in de gebruikelijke vorm ziet iedere kijker wel precies hetzelfde. Dat is anders met een interactieve video. Hiermee kun je elke individuele kijker precies de kijkervaring geven die hij wenst. Enerzijds door hem de mogelijkheid te geven de video naar zijn hand te zetten en anderzijds door automatisch de video-ervaring aan te passen aan de persoonlijkheid van de kijker. Nee, dit is geen science fiction. Het kan gewoon allemaal. Nu al.

1) CTA-knoppen in video
Ooit wel eens een productvideo zitten kijken van een paar minuten waarbij je na 20 seconden al het item in de video wilde bestellen? Of heb je misschien een instructievideo bekeken waarna je heel graag naar de website wilde doorklikken? Of een recruitmentvideo waarin je snel behoefte had aan een ‘solliciteer nu!’-button maar hiervoor eerst de video moest sluiten?

Een interactieve video kan je precies geven wat je wilt door middel van strategisch geplaatste CTA-buttons in de video. Op (bijna) volledig willekeurige momenten kan de kijker dan bijvoorbeeld een bestelling plaatsen in de webshop, de website bezoeken of andere acties ondernemen. Onmiddellijk en zonder zelf op een andere plek op zoek te gaan. Het is niet moeilijk te zien hoe deze integratie voor minder afhakers zorgt en een hogere conversie voor je bedrijf.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

2) Formulieren invullen in video’s
Een tekstformulier invullen, dat kan toch alleen op de website, of via een toegestuurd pdf’je? Wrong! Het lijkt heel ver af te staan van de videovorm, maar het is mogelijk om na het vertonen van een video direct een formulier te tonen – gewoon in de video dus – die de kijker kan invullen en versturen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een offerte-aanvraag, het doen van een bestelling of het verzenden van persoonlijke gegevens voor een klantenbestand. Zo zet je de kijker meteen – daar en op dat moment – aan tot het overgaan tot actie. Niet even erover nadenken. Niet eerst een formulier downloaden, wat tot uitstel en afstel kan leiden, maar meteen spijkers met koppen, boter bij de vis… en actie bij de video!

3) Doorklikken in en naar video’s
Bij het woord ‘interactief’ denk je vaak aan het zelf kunnen bepalen van het verloop van een verhaal. En ja, dat kan ook met video. Kijk je naar een informatieve video en verschillende onderdelen zijn al gesneden koek voor je? Dan sla je gewoon een paar hoofdstukken over! Of je zorgt voor een automatische pauze na hoofdstukken of skipt snel terug naar het begin van een onderdeel als het iets te snel ging. Je kunt een video in je eigen tempo en volgorde kijken. Ideaal toch?

Daarnaast is het ook mogelijk om tijdens of na een video meteen door te klikken naar andere video’s, bijvoorbeeld als ze hetzelfde onderwerp of onderdeel zijn van dezelfde serie. Zo kun je maximaal profiteren van de aandacht die je van een kijker hebt gekregen.

4) Personalised video
Tenslotte is er nog een heel interessante mogelijkheid, die nog nauwelijks gebruikt wordt, maar waar we steeds meer naartoe zullen gaan: een video(vertoning) die zich volledig aanpast aan de identiteit van de kijker.

Hierbij wordt het gedrag van consumenten gebruikt om een video op maat aan te kunnen bieden. De kijker krijgt aan de hand van jouw doelgroep specifieke brand-richtlijnen steeds een uniek design en eigen selectie van producten voorgeschoteld, precies aan hun wensen aangepast. De variaties hierbij zijn eindeloos, waardoor klanten ook echt letterlijk persoonlijk aangesproken kunnen worden.

De interactiviteit zit hem hierbij weliswaar meer in de reactie van de site of video op de klant dan in de acties die de kijker zelf op dat moment onderneemt, maar de vele mogelijke kruisbestuivingen met bovenstaande punten zijn natuurlijk heel interessant (en vanzelfsprekend).

De toekomst: persoonlijk en interactief

We zeiden het al: ‘personaliseren’ is het toverwoord. In de breedste zin van het woord. Het is goed en handig als een klant gepersonaliseerd aanbod krijgt, maar het helpt ook als hij echt het gevoel krijgt persoonlijk benaderd te worden. Bijvoorbeeld als hij letterlijk met zijn eigen naam aangesproken wordt of op een andere manier persoonlijke aandacht krijgt.

Dit is niet alleen maar een sympathiek beleid, het levert ook wat op. Zo is vijfenzeventig procent van klanten eerder bereid van een bedrijf te kopen als het zijn naam kent en persoonlijke aanbevelingen doet. En daarnaast houd je meer klanten vast als je ze bij je video betrekt door CTA’s en ze de regie geeft over hun eigen videobeleving.

Kortom, de interactieve, gepersonaliseerde video heeft de toekomst.

Heb je vragen over de mogelijkheden van interactieve video?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Vragen over interactieve video?
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Instructievideo's Gouden tip voor instructievideo’s: maak ze interactief Meer betrokkenheid en succes door interactiviteit
BLOG / Bedrijfsfilms Online of offline bedrijfsfilm: wat is het verschil? Wat zijn de belangrijkste verschillen en wanneer kies je waarvoor?