Wil je weten hoe goed je bedrijfsvideo écht presteert op Facebook? Natuurlijk! Maar wat betekent ‘presteren’? Want veel clicks, views en likes lijken een goede graadmeter voor het succes van je video, maar eigenlijk zegt dit nog maar heel weinig. Want wat heb je aan kijkers die één blik op je video werpen en weer verder browsen? Je wilt betrokkenheid en de juiste actie van kijkers na het zien van je video. Je wilt dus vooral kwaliteit in de kijkactiviteiten, in plaats van kwantiteit. Gelukkig laat Facebook verschillende nuttige statistieken zien die je belangrijke inzichten kunnen geven.
De volgende statistieken kunnen je veel vertellen over de prestaties van je video:
1) Bereik
Als deze statistiek al belabberd is, kom je niet ver. Met informatie over het bereik kom je erachter hoeveel mensen je video(-advertentie) op zijn minst op hun scherm langs hebben zien komen. Dat is de eerste voorwaarde voor een goed presterende video.
2) Afgespeelde video’s / views
Om op zijn minst iets van je boodschap over te laten komen moet er natuurlijk wel op je video geklikt worden. Met de ‘afgespeelde video’s’-statistiek krijg je inzicht over het aantal views. Concreet is een view iedere keer dat een videoweergave is gestart, of dit nu handmatig is gebeurd, of via Autoplay.
3) ThruPlays (weergaven van 15 seconden)
Hier wordt het al interessanter. Als een kijker minstens 15 seconden je video heeft bekeken of hem helemaal heeft afgekeken – welke van de twee het eerst komt – betekent het dat het begin van je video prikkelend genoeg was voor je doelgroep om (redelijk) lang te blijven kijken.
4) Gemiddelde videokijktijd
Hoeveel tijd heeft een kijker gemiddeld besteed aan het bekijken van je video? Je komt erachter met deze statistiek. Goed om te weten maar omdat het een gemiddelde is weet je niet precies hoeveel kijkers hoe lang hebben gekeken. Daarom blijft ook de ThruPlay-statistiek hierboven erg nuttig
Overigens wordt ook de tijd die is besteed aan het opnieuw kijken van (een deel van) de video meegerekend. Dit betekent dat de gemiddelde kijktijd langer kan zijn dan de lengte van de video.
5) Videoweergaven tot (o.a.) 75%
Met behulp van deze data kun je de absolute aantallen zien van kijkers die tot een bepaald punt in de video zijn gekomen. Je kunt zien hoeveel kijkers je video voor 25% hebben afgekeken, maar ook hoeveel er tot 50%, 75%, 95% en 100% zijn gekomen.
Dit is heel waardevolle data om de opbouw en inhoud van je video in de detail te kunnen beoordelen. In combinatie met de gemiddelde videokijktijd kun je hiermee nagaan op welk punt je kijkers de aandacht verliezen.
6) Shares, Likes, Opmerkingen
Per video kun je precies zien hoeveel shares, likes en opmerkingen er waren. Dit zijn potentieel veelzeggende onderdelen, aangezien ze (kunnen) aangeven dat je video de kijkers echt wat deed. En door de opmerkingen zelf te bekijken kun je mogelijk tot waardevolle inzichten komen over de inhoud van je video. Zo zie je wat je goed doet en wat beter kan.
Bovendien zorgen veel shares voor meer bereik en dus meer potentiële kijkers – en klanten.
Deze meetmogelijkheden zijn niet zomaar ‘nice to have’. Je kunt er ook echt je video’s mee verbeteren. Een kwestie van de juiste data in beeld krijgen en deze goed analyseren.
Hoe bekijk je je videostatistieken?
Het bekijken van je videostatistieken is heel eenvoudig. Eerst klik je in je advertentiebeheer op ‘Kolommen’ en dan op ‘Videobetrokkenheid’. Vervolgens kun je alle data bekijken waar je in geïnteresseerd bent.
Video statistieken: wat kun je ermee?
Je komt er met al deze cijfers achter hoeveel betrokkenheid jij genereert met je video’s. En daarmee meet je, kort gezegd, het succes van je video. Daarbij zul je moeten bepalen welke statistieken voor jou het meest interessant zijn.
Ook zul je soms slim om moeten gaan met de data om de meest waardevolle informatie eruit te halen; bijvoorbeeld door statistieken te combineren. Als je bijvoorbeeld het aantal views deelt door het bereik kom je erachter voor hoeveel ‘ontvangers’ je video prikkelend genoeg was om erop te klikken.
Facebook videostatistieken: doe er je voordeel mee!
Het mooie is dat je met al deze gedetailleerde data niet alleen kunt zien of je de gewenste reactie bereikt bij je klanten, maar ook de plekken kunt aanwijzen waar het misgaat of beter kan.
Zie je dat heel veel kijkers afhaken op een bepaald punt in de video, dan is hier misschien wat aan te doen. Gebeurt er te weinig, is de video onduidelijk of te langdradig? Of is er misschien een technisch mankement (zoals slecht geluid of wazig beeld) dat roet in het eten gooit? Met een kritische blik kunnen er heel wat verbeterpunten aan het licht komen. En tast je zelf in het duister, dan kan een professionele videomarketeer je ongetwijfeld aan extra inzichten helpen.