Veel mensen zoeken zingeving. Dat kunnen we alleen maar toejuichen. Maar het betekent niet dat iedereen als Arts Zonder Grenzen de wereld moet verbeteren of 60 uur per week met zijn visie bezig moet zijn. Medewerkers kunnen in vele soorten banen voldoening, trots en zingeving ervaren. Dat is wel zo prettig, ook voor organisaties zelf, die steeds meer medewerkers zien vertrekken vanwege hun morele ambitie.
In de kern is het probleem meestal niet dat de huidige baan niet ‘nobel’ genoeg is, maar dat zich gaandeweg een onverschillig of rusteloos gevoel meester maakt van medewerkers; grotendeels veroorzaakt door een gebrek aan betrokkenheid bij de functie of organisatie.
Wij merken vaak (bij klanten) dat deze rusteloosheid en onverschilligheid bij medewerkers voorkomen kunnen worden als organisaties beter uitleggen waarom ze doen wat ze doen. En als medewerkers vervolgens voelen hoe ze zelf een essentieel onderdeel vormen van dit grotere plaatje.
Vrijwel iedere baan kan waardevol – en zinvol – voelen. Zolang de organisatie haar purpose maar zo goed mogelijk vormgeeft, deze zo inspirerend en oprecht mogelijk met haar personeel deelt en medewerkers optimaal bij het werk en de organisatie betrekt.
Zo kun je voor meer drive bij medewerkers zorgen om zowel zichzelf als de organisatie verder te helpen; als onlosmakelijk samenhangende elementen.
Voor het bereiken van een optimale betrokkenheid is het belangrijk dat organisaties met gevoel communiceren. Dat betekent niet dat je altijd expliciet de emoties moet uitspreken maar dat deze als onderbewuste laag door communicatie-uitingen heen ervaren moeten worden. Dat medewerkers oprecht het gevoel krijgen gewaardeerd te worden en onderdeel te zijn van de visie van de organisatie, ongeacht het exacte onderwerp van de communicatie-uiting.
Dit onbewust beïnvloeden van emoties – en het koppelen van deze emoties aan de identiteit van een organisatie – is iets wat je met name met video goed kunt doen. Video is daarom een ideaal middel voor het tot stand brengen van een connectie met medewerkers. We merken dat verschillende soorten video’s voor trots en (nieuwe) waardering voor de eigen organisatie en haar producten en medewerkers kunnen zorgen.
Zo ontwikkelden we een video over een nieuwe productlijn van het medische bedrijf Hillrom, dat de medewerkers liet zien welke inspirerende en ‘zinvolle’ visie hierachter schuilt.
Voor Noordhoff maakten we een bedankvideo voor hun doelgroep – docenten – die ook voor de medewerkers zelf nog eens onderstreepte waarvoor – en voor wie – ze het allemaal doen.
En voor tuingereedschapbedrijf Talen Tools maakten we verschillende vacature/recruitment-video’s die door de bevlogen verhalen van medewerkers over hun functie ook bij collega’s een hernieuwd gevoel van trots bereikten.
Belangrijk is om medewerkers voortdurend emotioneel betrokken te houden bij de organisatie, gedurende de hele employee journey. Dan is de kans het grootst dat ze de voldoening en zingeving voelen die ze nodig hebben en vol overtuiging jouw waardes willen uitdragen. En… dit ook blijven doen.