Wie kent hem nog, de klassieke reclameslogan ‘Wij van wc-eend adviseren wc-eend’? Het punt van deze ironische slogan is duidelijk: persoonlijke promotie van je product is alleen geloofwaardig als deze van echte klanten komt. En de geloofwaardigheid van een klantreferentie is alles. Daarmee trek je andere klanten over de streep. Het klantverhaal op zich is alleen vaak niet genoeg om kijkers te boeien. De video moet ook pit of een aantrekkelijke sfeer hebben; om te beginnen.
Wil je weten hoe je jouw testimonial video testimonial video aantrekkelijk kunt maken? De 5 tips hieronder helpen je op weg!
1) Originele setting
Testimonials kunnen soms een tikkeltje aan de saaie kant zijn, zeker visueel gezien. Meestal zie je veel talking heads en hoor je veel over processen. Dit is niet zo gek, want de bedoeling is tenslotte dat klanten vertellen over hun ervaringen. Maar je kunt het best een beetje leuk verpakken.
Zo kun je wat meer voor sfeershots kiezen in plaats van alleen maar beelden van pratende mensen. Ook hoef je niet alleen kantoren en werkplekken te filmen, maar kun je ook naar buiten gaan met de klant. De natuur of de stad in, of een originele plek die uiteindelijk toch wat zegt over het product. Zoals een berg waar iemand vanaf springt met een deltavlieger, omdat hij blij is met zijn levensverzekering. Of een museum omdat iemand kunst is gaan waarderen door een cursus kunstgeschiedenis. Om maar wat te noemen.
2) Menselijkheid en een eerlijk verhaal
In een testimonial staat of valt alles met de mate waarin kijkers zich kunnen identificeren met de mensen in de video. Daarom zijn menselijkheid, herkenbaarheid en authenticiteit essentieel in een testimonial.
Kiezen voor échte klanten en échte verhalen is hierbij het beginpunt, logisch. Maar onderdeel van zo’n echt verhaal is ook dat je de klant zoveel mogelijk in zijn eigen woorden laat vertellen. Het is een prima idee om een voorgesprek te doen over de belangrijkste onderwerpen. Maar schrijf niet alles van tevoren uit. De kijker merkt het meteen als de spreker een verhaaltje uit zijn hoofd heeft geleerd.
Minstens zo belangrijk is dat de klant in de video een compleet beeld geeft van zijn ervaring, inclusief de iets minder positieve puntjes. Misschien verliep het soms een beetje stroef, moest de klant ergens aan wennen of had hij vooraf zijn bedenkingen. Dan heb je tenminste een eerlijk verhaal, waarin de kijker zich kan verplaatsen. Zo vermijd je het risico dat de testimonial een perfect promotieplaatje wordt. Uiteraard moet je er wel voor zorgen dat de eindconclusie positief is.
3) Animatie
Hoe, wat? Animatie? Voor een testimonial? Als menselijkheid en herkenbaarheid zo belangrijk zijn? Het ligt inderdaad niet voor de hand om animatie te gebruiken voor een testimonial, maar voor sommige diensten of producten kan het juist heel goed werken. Bijvoorbeeld als het om een relatief zwaar of emotioneel thema gaat en je je klant niet in verlegenheid wilt brengen. Of als je juist wilt vertrouwen op de verbeeldingskracht van de kijker bij bepaalde beelden, voice-over en muziek.
Animatie is enorm veelzijdig en kan niet alleen abstracte concepten vol overtuiging communiceren, er kunnen ook verrassend doeltreffende menselijke karakters gecreëerd worden waar kijkers een band mee kunnen voelen. Zeker als je ook nog eens een voice-over toevoegt die mensen weet te raken. Verdiep je dus eens in de kracht en mogelijkheden van de animatievorm bij testimonial video’s. Of laat je adviseren door een professioneel bedrijf.
4) Crosscutting van klantreferenties
Dit werkt niet bij ieder bedrijf en je moet oppassen dat het niet te chaotisch wordt, maar het afwisselen van scènes met verschillende klanten kán een testimonial video heel dynamisch maken. Dat niet alleen, als je als bedrijf veel verschillende soorten klanten hebt en duidelijk wilt maken dat je er voor deze grote groep mensen bent, kan zo’n brede benadering inhoudelijk ook echt meerwaarde hebben. Daarnaast is ook een focus op een enkel onderwerp of USP juist extra krachtig te maken door verschillende klanten hierover te laten praten.
Het is niet bepaald een nieuw idee, maar we noemen hem toch nog maar even, als uitsmijter: humor.
Niet elk product leent zich voor een knipoog of een luchtige sfeer. Toch zijn er verrassend veel organisaties die hier juist wél baat bij kunnen hebben; ook als het over gevoelige of zware thema’s gaat.
Een ontspannen sfeer doet verschillende dingen: het maakt de klantreferentie minder stijfjes en daardoor vaak geloofwaardiger. Daarnaast maakt het de kijkervaring prettiger, omdat de kijker zich ook kan ontspannen.
Niet geheel onbelangrijk, als alles er soepel en ongedwongen uitziet, communiceer je impliciet de boodschap dat het gebruik van jouw product ook eenvoudig zal verlopen.
Tenslotte zegt het ook wat over je merk. Een testimonial met humor laat een vlot bedrijf zien dat zichzelf niet al te serieus neemt, en waar – waarschijnlijk – goed mee te praten is.