Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Hoe maak je een goede testimonial video?

‘Een uitmuntende service en een topproduct. En dat voor die prijs!’. ‘Supersnel geleverd en met veel oog voor de klant. Ik ga Barry’s Barbecues bij al mijn vrienden aanbevelen.’ Het probleem met dit soort tekstreviews op landingspagina’s of homepages is niet alleen dat het vaak holle frasen zijn – wat is er zo ‘top’ aan het product en op wat voor manier was er ‘oog voor de klant’? – maar ook dat er bijna geen woord voorbijkomt dat geen superlatief is. Het is alleen maar ‘oh’ en ‘ah’, zonder ruimte voor de échte ervaring van de klant met het kopen, ontvangen en in gebruik nemen van het product. Ook weet je nooit wie er achter de recensie zit: voor hetzelfde geld is het de redacteur van de site zelf. Dit soort problemen kun je oplossen met een effectieve testimonial video.

Hoe maak je een goede testimonial video?

Maar hoe maak je nu een effectieve testimonial video? Enkele tips:

1. Laat vóór de opnames een verkennend gesprek voeren met de klant
Bij Devion bespreken we allereerst wat jij als bedrijf graag naar voren zou willen laten komen in een testimonial video. Zoals bijzondere voorwaarden, hoe je om gaat met de klant, of de kwaliteit van de producten. Vaak is het verstandig om in te zoomen op één bepaald onderscheidend aspect en een andere kwaliteit weer in een aparte testimonial video te laten terugkomen.

Vervolgens gaan we met deze informatie in ons achterhoofd naar je klant(en) en stellen alvast wat verkennende vragen. Op basis van deze input kan onze regisseur tijdens het filmen dan gerichte vragen stellen. Op die manier weet je wat je kunt verwachten en kun je de grote lijnen voorbereiden.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

2. Houd het ‘echt’ en ontspannen
Belangrijk bij zo’n voorbereiding en voorgesprek is dat je niet alles letterlijk van tevoren vastlegt. De antwoorden zelf moeten zo authentiek en ontspannen mogelijk overkomen. Het interview sturen zodat je de juiste antwoorden krijgt – waarvan je weet dat die ‘erin zitten’ – is heel goed, maar laat het gesprek zelf zo natuurlijk mogelijk verlopen, met eerlijke antwoorden en spontane bewoordingen. Dat werkt voor iedereen het beste.

3. Vertel een compleet verhaal, met begin en eind, probleem en oplossing
Vrijwel elke video – hoe kort en van welke soort dan ook – heeft baat bij een logische, verhalende opbouw. Iedereen wil van een verhaal weten hoe het afloopt, helemaal als het vraagstuk aan het begin boeiend en relevant is. Dus zorg dat je op een logische manier naar de promotie van je product of dienst toe werkt. De opbouw zou er ongeveer zo uit moeten zien:

Een korte intro over je bedrijf. 


Begin de video met het tonen van je merknaam, logo, misschien een korte sfeerimpressie van je kantoor of medewerkers (dat kan in een paar seconden). Zodat even goed het merkbesef is verankerd in het hoofd van de kijker.

Een intro over de klant
Wie is de persoon die zijn mening geeft? Natuurlijk, het gaat uiteindelijk om wat hij te zeggen heeft, maar als de kijker wat meer weet over de persoon, zal hij eerder bereid zijn wat van hem aan te nemen. Alleen al het horen van een naam maakt de identificatie al een stuk makkelijker. Maar misschien ook even kort wat de man of vrouw doet of wat voor hobby’s hij of zij heeft.

Probleem en oplossing
Vervolgens kom je bij het belangrijkste onderdeel: de ervaring van deze klant – en achtergrond daarvan – met jouw product of dienst. Wat was zijn behoefte of probleem? Waarom en op welke manier kwamen ze bij jou terecht? Hoe (makkelijk) ging het bestelproces? En hoe (goed) is hun probleem opgelost met jouw product of dienst?

Als dit laatste een beetje geloofwaardig en pakkend verteld wordt – vaak komt hier de klant echt los, komen er wat superlatieven langs, en misschien een glimlachje – is de klus geklaard. Je zult verzekerd zijn van heel wat nieuwe klanten en bestellingen.

4. Keep it short, stupid
Ja, je kunt een klant minutenlang anekdotes en positieve verhalen laten vertellen over jouw bedrijf, maar voor dit soort video’s werkt kort en krachtig het beste. Helemaal als je één specifieke USP wilt benadrukken in de video, heb je aan een minuut al meer dan genoeg om nieuwe klanten te overtuigen.

Ervaringen (op video) zijn goud waard
Onderschat de kracht van een testimonial video niet. Waarom denk je dat een potentieel ‘riskante’ handelssite als eBay zo goed draait, met bestellingen gedaan van over de hele wereld en bezorgd vanuit elk willekeurig land? Juist, vanwege de gebruikersfeedback. Als deze tussen de 90% en 100% positief is, laten klanten zonder blikken of blozen iets uit China of Zuid-Afrika komen, terwijl ze anders eerst wel even achter hun oren hadden gekrabd.

En als je hier dan ook nog eens een gezicht, bewegend beeld en een spontaan verhaal bij hebt, heb je helemaal goud in handen. Dus plaats enkele testimonial video’s op je homepage, landingspagina, YouTube-kanaal of Facebook en kijk wat er gebeurt.

Voor klanten gaat er immer niets boven een geloofwaardige mening van een gebruiker net als hij. Geen gelikt marketingpraatje van een ‘man in pak’ maar een écht verhaal. Daar kan geen commercial tegenop.

Meer weten over testimonials?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Meer informatie
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Testimonialvideo's Wat klanten over ons zeggen Devion maakt eigen testimonial video's