Social video marketing tips
‘Samen spelen, samen delen’. Belangrijk voor kinderen, maar ook voor social video. Los van elkaar zijn social media en video al ongelooflijk populair, maar samen kunnen ze jouw bedrijf, merk of product pas echt tot grote hoogte brengen. Dan moeten ze wel braaf samenspelen en af en toe wat water bij de wijn doen, maar geen punt: het eindresultaat wordt er alleen maar beter van. Precies, meer shares van je video en op je social media kanaal. Lees hieronder waarop je moet letten bij het inzetten van social video.
Waarom video op social media? Tips!
Video is het krachtigste marketingmiddel dat een bedrijf heeft: het is de populairste, meest bekeken vorm van online informatie. Visuele content weet gewoon heel goed de aandacht van de kijker te trekken. Alleen al het feit dat een kijker 30 a 60 seconden met jouw merk bezig is, is pure winst in vergelijking met een plaatje of slogan, waar je na een paar seconden al mee klaar bent. Als je video vervolgens goed in kunt zetten op social media – waar je potentieel miljoenen mensen kunt bereiken – ben je marketingtechnisch goed bezig. Hou voor het beste resultaat dan rekening met de volgende punten:
1) Hou het kort
Er zijn natuurlijk uitzonderingen maar over het algemeen worden kortere video’s veel beter bekeken en gedeeld dan langere. Zelfs als bepaalde platforms een maximum van vele (tientallen) minuten hebben – op Instagram en Facebook kunnen inmiddels heel lange video’s getoond worden – is het raadzaam om je te beperken tot één minuut.
Niet alleen zal je video dan door meer mensen helemaal bekeken en beter gedeeld worden, het is ook voor jezelf een mooie stok achter de deur. Het dwingt je namelijk om opvulling en ruis weg te laten en je helemaal op de essentie van je boodschap te richten.
2) Maak video’s op maat, voor ieder kanaal
Het is ontzettend makkelijk om op social media kort en snel links toe te voegen of video’s te embedden met behulp van een embedcode, maar voor het beste resultaat kun je dit beter niet doen. Elk social mediaplatform geeft namelijk heel duidelijk de voorkeur aan native video content. Oftewel, aan video’s die niet al op een ander platform gepubliceerd staan (en die, bij een link of embedded video, daardoor extra exposure krijgen) maar speciaal op hun eigen platform worden geüpload.
Denk bij het maken voor of publiceren op een specifiek platform aan de eisen en voorkeuren die daar heersen. Dat betekent kiezen voor de beste lengte, beeldoriëntatie (meestal horizontaal, maar ook steeds vaker vierkant of verticaal) maar bijvoorbeeld ook de tone-of-voice van de video. Op LinkedIn zul je een andere toon willen gebruiken dan op Facebook of Instagram.
3) Maak je video actueel
Nergens anders wordt zo snel ergens op in gesprongen dan op social media. Elk nieuwtje, vanuit welke hoek dan ook, wordt meteen op de verschillende social media kanalen geknald. Het wordt gedeeld, er wordt wat van gevonden. Steeds vaker is nieuws zelfs voor het eerst te lezen óp social media. Goed te weten voor marketeers is in ieder geval dat bij elke verandering en elk nieuwtje vaak meteen social media wordt gecheckt.
Daarom is het slim om met je social video content in te spelen op de actualiteit. Nee, je hoeft echt geen mening te hebben over de dividendbelasting; zeker niet als je alleen washandjes wilt verkopen of een vacature voor magazijnmedewerker wilt uitzetten. Maar je mag best verwijzen naar de herfst, vakantie, Sinterklaas, Max Verstappen, Glennis Grace of andere seizoen-, showbizz-, sport-, kunst- of cultuurgerelateerde onderwerpen. Als er iets speelt of trending is op dat moment en je kunt het een beetje natuurlijk of ludiek in je video verwerken, waarom niet?
4) Spreek je (potentiële) klanten aan
Heel belangrijk op social media is een focus op je – huidige en toekomstige – klanten. Zij komen niet vanzelf naar jou(w) site toe, jij komt eigenlijk naar hen toe. Zorg daarom om te beginnen dat je precies weet wie je klanten zijn en waar ze zich bevinden. Om vervolgens jouw video’s perfect op ze af te stemmen, met onderwerpen en een tone-of-voice die ze aanspreken. Zo zullen ze eerder jouw video willen bekijken en delen.
Let er hierbij ook op dat je video SEO op orde is. Kortom, zorg dat je metadata, zoals titels, omschrijvingen en tags goed gekozen en uitgebreid genoeg zijn, zodat je video’s optimaal gevonden worden, ook door nieuwe kijkers.
5) Emotie= reacties
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: video is een perfect middel om sfeer over te brengen en emotie los te maken. En als je mensen weet te raken, blijft je (video) content veel beter hangen. Helemaal op social media werkt dit soort content goed. Na het zien van een meeslepende, schattige, betoverende of ‘eye-openende’ video heeft vrijwel iedere kijker de neiging om zijn gedachtes te delen. Of de video zelf natuurlijk. Het gevolg: veel shares, likes en comments.
Het hangt natuurlijk deels van de inhoud en boodschap van je video af hoeveel emotie je erin kunt stoppen, maar als het maar een beetje voor de hand ligt, doe het dan!
6) Grijp de kijker met beweging
Op social media vliegt content voorbij op tijdlijnen en wordt alles één brei van tekst en afbeeldingen. Goed, en van video’s, maar dat zie je niet altijd meteen. Tenzij je ervoor zorgt dat je video vanaf de eerste milliseconde de kijker bij de lurven grijpt… met beweging! Video prikkelt en is aantrekkelijk, maar dan moet je een video wel kunnen herkennen. Zorg dus dat je eerste shots dynamisch zijn en visueel meteen interessant.
Het kan ook handig zijn om al vanaf het begin je huisstijl(kleuren), merk en/of logo duidelijk in beeld te brengen, zodat je meteen herkend wordt.
7) Boeien… zonder geluid
Nu we het toch visueel aantrekkelijk begonnen zijn… zorg er dan meteen voor dat de héle video visueel weet te boeien. Zozeer zelfs dat geluid niet strikt noodzakelijk is voor een effectieve kijkervaring. Een ervaring waarin zowel de boodschap duidelijk overkomt als de sfeer goed wordt overgebracht.
Waarom? Omdat video op social media vaak standaard zonder geluid wordt afgespeeld. Dan wil je niet dat je perfect uitgebalanceerde audiovisuele werkje in het water valt omdat de muziek en geluiden niet gehoord worden. Dus ja, zorg er absoluut voor de het geluid klopt en waar mogelijk de video versterkt, maar maak je video hier niet helemaal van afhankelijk. Maak je social video boeiend… ook zonder geluid.
8) Blogs en video (templates)
Op social media wil je veel en vaak zichtbaar zijn, liefst minstens één keer per maand of zelfs per week. Daarom nog een laatste tip voor short en ‘simple’ video content: zet je populairste blogs om in video’s.
Populaire inhoudelijke content heb je dan tenslotte al, wat tijd en research scheelt. Vervolgens kun je besluiten om met behulp van deze onderwerpen een professioneel videoconcept te bedenken. Wat al een behoorlijke timesaver is.
Wil je het echter nog sneller, eenvoudiger (en voordeliger) doen, laat dan eerst een goed uitgedachte video template maken, die je iedere keer dat je een waardevolle blog hebt kunt gebruiken om razendsnel nieuwe blog-video’s te kunnen maken.
Social video: Kiezen én delen maar
Dát je video op social media moet inzetten was al niet meer de vraag. En hoe je het moet doen is nu hopelijk ook helemaal duidelijk. Dan is het alleen nog een kwestie van de juiste content en het juiste social media kanaal kiezen. Daarna alleen nog even de tips hierboven toepassen en laat de shares maar doorkomen…
Ook een social video laten maken?

