Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Professionele verticale video’s: een must voor je (sociale) videomarketing

Verticaal opgenomen video’s zijn lange tijd met de nek aangekeken, maar tijden veranderen. De meeste mensen gebruiken hun mobiel om video’s te kijken, het aantal mensen met een social media account gaat ongeveer door het plafond, en op sommige sociale mediakanalen zijn verticale video’s zelfs de norm geworden. Tijd voor een nieuwe blik op verticale video’s! Want het is een gemiste kans als je bedrijf geen aandacht besteedt aan het maken van verticale bedrijfsfilms.

Professionele verticale video’s: een must voor je (sociale) videomarketing

Onprofessioneel, lelijk, gemakzuchtig… tot voor kort werd er van alles gedacht over verticale video’s. En ergens logisch. Tenminste… als de video op iets anders dan een smartphone wordt vertoond. Iedereen die wel eens op televisie verticale nieuwsbeelden heeft gezien van een of ander incident, weet wat het resultaat is: een klein strookje beeld blijft over, met links en rechts dikke zwarte balken. Niet fraai. Maar nu er steeds meer video’s op social media en via smartphones worden bekeken, kom je met aantrekkelijke verticale video’s juist heel goed voor de dag.

We willen allemaal verticaal

Ok, misschien niet allemaal, maar het scheelt niet veel. Check deze cijfers maar:

  • 57% van alle video views is afkomstig van mobiele devices
  • Verticale video’s worden 90% vaker afgekeken dan horizontale video’s
  • We houden onze smartphones 94% van de tijd verticaal vast
  • Minder dan 30% van de gebruikers draait zijn telefoon om bij het bekijken van een videoadvertentie
  • Degenen die hun smartphone wel horizontaal houden, bekijken slechts 14% van de video

Bronnen: Brightedge, Wibbitz, Huffington Post.

Met deze statistieken in je achterhoofd, ziet het plaatje er ineens heel anders uit. Want als (bijna) iedereen zijn telefoon liever verticaal vasthoudt bij het kijken van een video, is het ineens de horizontale video die er slecht vanaf komt; met een veel te klein beeld en onnodige zwarte balken. Hoog tijd dus voor bedrijven om – naast horizontale video’s – ook goed doordachte verticale video’s te gaan maken. Zeker als je veel op social post.

‘Social’ accepteert en stimuleert verticaal

Goed, mensen kijken veel video’s op social en daarbij draaien ze niet graag hun telefoon, maar als verticale video’ niet optimaal getoond zou worden op deze kanalen, schiet je er nog weinig mee op. Maar tegenwoordig zetten bijna alle social media flink in op een verticale beeldoriëntatie. Op zijn minst worden deze video’s geaccepteerd en optimaal vormgegeven.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Zo accepteert YouTube inmiddels overal fullscreen-vertoningen van verticale video’s, heeft Facebook de verticale video-feature Facebook stories – die nu zelfs toegankelijk is voor desktopgebruikers – en stimuleert Instagram steeds meer zijn eigen (verticale) stories-feature. En last but not least heeft Instagram natuurlijk IGTV, feitelijk een YouTube voor verticale video’s.

Verticaal moet, maar doe het goed

Je bent tot de conclusie gekomen dat verticale video’s erg good for business kunnen zijn? Dat is een goede eerste stap! Maar de kunst is om hier echt alles uit te halen. Dus niet even snel je smartphone uit je zak trekken en gaan filmen (hoewel dit soms een goede keuze kan zijn) of je ‘normale’ horizontale video’s erbij pakken en wat bijsnijden om je verticale beeld helemaal te vullen.

Zorg ervoor dat je verticale video’s helemaal optimaliseert. Met professionele production values, een goed gekozen onderwerp en pakkende beelden. Voor een rijk visueel verhaal, getoond over de hele lengte (en breedte) van de schermen van je kijkers.

Verticaal kijken, maken en denken

Mooie verticale video’s maken vereist een nieuwe manier van denken. Waar uitgestrekte landschappen en skylines meer indruk maken in breedbeeld, zo werken verticale onderwerpen – zoals wolkenkrabbers, bergtoppen, mensen, giraffen… –  beter in een verticaal kader.

Ook beweging moet je anders gebruiken. Als je in een verticale video (snel) naar links of rechts beweegt, werkt dit bijvoorbeeld desoriënterend doordat je nu een smaller gezichtsveld hebt.

En hoe ga je filmen? Met een camera op zijn kant gebruik je het hele scherm, maar dit geeft soms problemen in de editing. En niet elk statief kun je negentig graden kantelen. Je kunt ook ‘gewoon’ horizontaal filmen en de zijkanten van het scherm afplakken en er later afsnijden. Maar dan verlies je wel resolutie .

Verticale video laten maken

Soms kun je best een video op je smartphone schieten, voor snelle updates of als je juist heel los en informeel wilt overkomen, maar wil je net dat tandje extra zetten, dan is het aan te raden om het professioneler aan te pakken; met een hoogwaardige camera en goed gekozen beelden, shots en onderwerpen die helemaal tot hun recht komen in een verticaal kader. Er zijn verschillende videomarketingbedrijven die je hiermee kunnen helpen.

Want dat je verticale video’s – naast je gebruikelijke horizontale video’s – moet opnemen in je marketingstrategie – is wel duidelijk geworden. Zo krijg je meer views, meer uitgekeken video’s en een betere viewing experience op social.

Meer weten over verticale video's?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Social-video's De mogelijkheden van videomarketing op IGTV Wat is IGTV en is dit iets voor jouw organisatie?
BLOG / Social-video's Social video marketing tips Krachtigste marketing middel