Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Het gebruik van tekst in een video

We zijn erg visueel ingesteld en video werkt daarom vaak beter dan een stuk tekst bij het prikkelen en verleiden van klanten. Top, dus duiken we met zijn allen op het maken van visuele kunststukjes. Of eigenlijk: audiovisuele kunststukjes, want we leven natuurlijk niet meer in het tijdperk van de stille film… Toch? Think again, want oude tijden herleven op Facebook, waar maar liefst 85% van de video’s zonder geluid wordt bekeken. Inderdaad, vanwege die verdraaide automatische mute afspelmodus. Hiermee moet je dus rekening mee houden bij het communiceren van je boodschap. Een slimme, snelle oplossing om toch zonder geluid een concreet punt te maken is met tekst. Wil je dit, zoals steeds meer bedrijven, ook doen in je social video, bedrijfsfilm of animatievideo? Let dan hierop…

Het gebruik van tekst in een video

1. Niet teveel tekst
Tekst is goed, maar wees spaarzaam met de hoeveelheid woorden en zinnen die je op het scherm tovert. Probeer goed na te gaan waarom je iets met tekst wilt zeggen, wat dit moet zijn, en doe dit dan in zo min mogelijk woorden. Het blijft uiteindelijk om de (andere) visuele elementen van de video gaan en je wilt je kijker ook niet overdonderen met woorden en letters. Als je het overdrijft is het een veredeld artikel dat je aan het bekijken bent. Houd als maximum drie regels tekst aan per shot of scène.

2. Maak het duidelijk en leesbaar, voor alle devices
Het zou erg zonde zijn als je tekst hebt ingevoegd om belangrijke punten in je video te ondersteunen en je kijker vervolgens de woorden niet of nauwelijks kan lezen. Zorg er dus voor dat alles duidelijk te lezen is.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Dit kan betekenen dat je de letters wat groter moet maken – bijvoorbeeld om de tekst ook op kleine smartphones goed leesbaar te maken -, dat je moet kiezen voor ene ander lettertype, dat je een andere kleur of schaduwen moet gebruiken omdat letters anders wegvallen tegen de achtergrond. Maar het zou ook zo kunnen zijn dat de woorden of regels te dicht op elkaar staan zodat je eerst drie keer moet kijken om het duidelijk te kunnen zien (terwijl de tekst dan meestal al weer weg is).

3. Hou het subtiel
Tekst in video is in eerste instantie functioneel bedoeld. Natuurlijk kun je er allerlei creatieve dingen mee uithalen, maar dan moet het wel organisch in het concept van de rest van de video passen. Probeer de verleiding te weerstaan om even goed uit te pakken met sierlijke lettertypes, enorme slagschaduwen, spetterende kleuren of andere interessante effecten.

Maar hou het ook subtiel met de plaatsing van de tekst. Zet de zinnen of woorden niet pontificaal en midden in beeld, maar doe dit in de hoeken of aan de boven- en onderkant van het scherm. Zo blijft de focus op de video / het visuele zelf gericht.

4. Gebruik dezelfde woorden als de voice-over
Deze tip kan een groot probleem voorkomen, namelijk een slecht begrip van de inhoud van de video. Als je meerdere woorden tekst in je video wilt gebruiken én daarnaast een voice-over wilt inzetten, is het heel belangrijk dat deze elementen elkaar niet tegenwerken. Dit doe je – onder andere – door dezelfde woorden te gebruiken. Het klinkt misschien dubbelop om het zo te doen – dan kun je net zo goed een van beide elementen weglaten, toch? – maar het tegendeel is waar.

Voice-over en de tekst kunnen elkaar versterken en zo de boodschap – via zowel tekst als geluid – extra goed in je geheugen te prenten. En nog veel belangrijker: het gebruik van synoniemen of iets andere omschrijvingen kan vertraging van de opname van informatie opleveren; en in het ergste geval verwarring. Als dat laatste gebeurt is je video feitelijk mislukt. Dus let op dat je dezelfde woorden gebruikt.

5. Alleen als het wat toevoegt
Zet tekst ook alleen in als het echt iets toevoegt. Als de video visueel (en met zijn voice-over) al erg sterk is en tekst alleen maar zou afleiden, laat dit dan achterwege. Tekst is er om de rest van de video te versterken of aan te vullen. Dit kan op verschillende manieren. Soms ben je je er als kijker niet eens van bewust dat er tekst gebruikt wordt: dan vormt alles één organisch geheel. Het is dan alleen het verhaal dat de kijker bijblijft, simpelweg omdat dit op de beste manier verteld wordt. Maar het kan ook juist nodig zijn dat de tekst opvalt. Er is niet één vast recept. Het gaat er vooral om dat alle elementen een duidelijke functie hebben en er geen stoorzender of ‘vulling’ bijzit.

Wees slim en creatief met tekst in video
Het blijkt dat meer dan 40% van de video’s op Facebook niet goed werkt vanwege het wegvallen van de boodschap door de auto mute setting. Als je niet bij deze groep wilt horen, is het niet alleen aan te raden om een visueel sprekende video te maken, maar ook om na te denken over effectief gebruik van tekst je video. Met een beetje slimme en creatieve benadering kan het toevoegen van tekst wel eens de beste move zijn die je in lange tijd hebt gedaan. En, bedenk: tekst is ook visueel…

Heb je vragen over het gebruik van tekst in een video?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Meer informatie
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Animatievideo's Het hoe en waarom van animatievideo op social media [tips!] Dit is waarom animatie wordt ingezet op socialmedia en hoe jij daar gebruik van kan maken!
BLOG / Social-video's Het dilemma van geluid bij social video Wel of geen geluid bij social video's?