Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Een Facebook cover video plaatsen: waarom en hoe? (tips)

Mensen willen het liefst content consumeren in videovorm. Dat weet jij, dat weet ik… en dat weet Facebook natuurlijk ook. Als er een bedrijf is dat zijn vinger aan de pols houdt op het gebied van (online) content trends, is het Facebook wel. Een van hun nieuwste video-mogelijkheden? Het plaatsen van een video header op je FB-bedrijfspagina. Kortom, een paginabrede, automatisch afspelende video die elke bezoeker van jouw FB-pagina te zien krijgt. Nice! Maar hoe nice is dit precies en hoe gaat het in zijn werk?

Het is je misschien opgevallen: ’één van de video-mogelijkheden’ van Facebook, zeiden we zojuist. Want het is echt niet voor het eerst dat Facebook aan socialvideo denkt. De tijd dat Facebook niet veel meer dan een smoelenboek met (alleen) foto’s was, ligt ver achter ons. Om te beginnen zijn Facebook video advertenties veel belangrijker geworden, maar daarnaast is er ook ‘Facebook stories’, ‘Facebook live’, en ‘Facebook profiel video’s’.

En nu is er dus de Facebook video header. Leuk? Interessant? Met mooie marketingmogelijkheden? Ja, allemaal. Maar het is wel belangrijk om goed te beseffen wie je doelgroep is en hoe je het aanpakt.

Een Facebook cover video plaatsen

Maak ze wild!
Een van de (mogelijke) nadelen van de Facebook header is dat het bereik beperkt is tot bezoekers die al op een of andere manier op jouw FB-pagina terecht zijn gekomen. Volledig nieuwe klanten – die helemaal onbekend zijn met jouw merk – zul je hiermee niet bereiken. Dit omdat de video niet op de tijdlijn te zien zal zijn, maar op je eigen bedrijfspagina. (Op particuliere FB-pagina’s is deze feature overigens ook niet beschikbaar, de ‘gewone’ gebruiker zal genoegen moeten nemen met een profiel video.)

Dit hoeft geen probleem te zijn, zolang je je er maar van bewust bent. Het biedt ook een mooie creatieve uitdaging. Hoe zorg je ervoor dat een bezoeker die al interesse heeft in je bedrijf ook echt helemaal wild wordt van je merk of producten? Dat ze ineens geweldige tot voor kort onbekende producten zien, ze de aanstekelijke, onweerstaanbare sfeer proeven op jouw bedrijf of zwaar onder de indruk raken van jouw visie of maatschappelijke inspanningen; waardoor ze misschien ineens een klant voor het leven worden.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Geluidloos en in loop: sfeer of galerij
Een paar zaken die goed zijn om te weten over Facebook headers of cover video’s – naast de autoplay – is dat de video, zoals video’s in de tijdlijn, in eerste instantie geluidloos worden afgespeeld. Zorg er dus voor dat de video ook zonder geluid (meteen) aantrekkelijk en te begrijpen is; en/of dat de video uitnodigt tot het aanzetten van het geluid. Kortom, prikkel je kijker met aansprekende visuals en zorg dat je vooral een sfeer overbrengt in plaats van een verhaal vertelt.

Dit laatste is ook belangrijk omdat niet iedereen de video vanaf het begin zal zien en soms halverwege in zal vallen. Als dat dan middenin een verhaal is, komt de boodschap niet (goed) over. Geef dus bijvoorbeeld een sfeerimpressie of maak statements die snackformaat te consumeren zijn en niet afhankelijk zijn van de rest van de video. Een idee is ook om van je video header bijna letterlijk een uithangbord voor je bedrijf te maken, door hier al je producten smaakvol langs te laten komen in een soort galerij.

Facebook Cover Video: voorwaarden

Goed, all set? Ready? Go! Uh, sorry… ’no!’, bedoel ik. Want voordat je enthousiast een video gaat produceren of uitkiezen, zijn er nog een paar belangrijke – of liever, noodzakelijke – weetjes:

1. Je video header wordt 820 x 312 pixels breed
Juist ja, de video header krijgt behoorlijk onconventionele afmetingen: hij wordt nog breder dan de breedste Hollywoodfilm. Dat betekent dat het hergebruiken van bestaande video’s een uitdaging wordt, omdat er dus flink wat materiaal boven en onderaan wordt weggesneden. Dus grote kans dat je dan zwevende hoofden, auto’s zonder dak of halve smartphones, cosmeticaproducten etc. te zien krijgt. Tenzij je de kijker hiermee een onorthodoxe teaser wilt geven, kun je beter een video from scratch maken, waarbij je rekening houdt met de loze ruimtes en er dus voor zorgt dat de belangrijkste informatie in het midden terechtkomt.

(Maar je kunt natuurlijk altijd eerst even experimenteren met bestaande video’s. Je kunt namelijk een video met normaal formaat uploaden en vervolgens zelf door croppen en ‘pannen en scannen’ de juiste informatie in beeld proberen te krijgen.)

2. De video moet tussen de 20 en 90 seconden zijn
Op zich moet deze restrictie geen probleem zijn omdat veel bedrijfs- of promofilms binnen anderhalve minuut verteld worden. Maar hou er dus wel rekening mee.

3. Het formaat moet mp4 zijn en de resolutie 1080p
Ook hier geldt: niet iets om je zorgen over te maken, maar goed te weten.

Zo plaats je een Facebook video header

  1. Klik op ‘omslag foto wijzigen
  2. Klik op ‘foto/video uploaden’
  3. Kies jouw video met de juiste eigenschappen voor een Facebook cover
  4. Druk op ‘volgende’ om de video te publiceren

Vragen over het plaatsen van een Facebook cover video?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Meer informatie
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Animatievideo's Het hoe en waarom van animatievideo op social media [tips!] Dit is waarom animatie wordt ingezet op socialmedia en hoe jij daar gebruik van kan maken!
BLOG / Social-video's Het gebruik van tekst in een video 5 concrete tips