Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Wervingsvideo: welk type video past bij jou?

Je las het hier al eerder: wervingsvideo’s zijn hot! En met reden: je krijgt er betere kandidaten door over de vloer en verstevigt je employer brand (werkgeversmerk). Om maar een paar dingen te noemen. Goed, een wervingsvideo laten maken is dus een slim idee. Maar wat voor soort wervingsvideo past eigenlijk het beste bij je bedrijf of het soort functie dat je wilt vervullen?

Wervingsvideo

1) Functie video
Heb je echt één concrete functie die vervuld moet worden, dan kun je ervoor kiezen om in de video goed te focussen op die positie. Is het belangrijk om in de video niet alleen de sfeer van je bedrijf of afdeling te communiceren, maar ook heel duidelijk de kandidaat te informeren over de functie-eisen? Laat dan beide goed aan de orde komen in je video.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de functie-eisen onder (of boven) de video te plaatsen, maar het voordeel van integratie in de video is dat het beter op het netvlies in de hoofden van de kijker blijft zitten.

Het hoeft zeker niet te betekenen dat de video saai of te zakelijk wordt. Zo kun je beelden van het kantoor, werknemers, of bedrijfsuitjes tonen terwijl via voice-over of tekst de functie-inhoud voorbijkomt. Als het even kan, ondersteunen de beelden de tekst. Relativerende knipogen van werknemers doen het ook altijd goed. Maar dat moet maar net bij je passen.

2) Groepsvideo
Wil je het groepsgevoel bij jou op kantoor overbrengen, of juist de diversiteit van de functies binnen je bedrijf: maak dan een wervingsvideo waarin je verschillende werknemers aan het woord laat die de kijker meenemen in hun functies. Laat ze vertellen over het werk, de verrassende dingen die ze meemaken, ontmoetingen, sfeer op kantoor, bedrijfsuitjes. En natuurlijk de collegialiteit.

Dus: fun en games, lachende werknemers, maar ook: wat je samen allemaal voor elkaar krijgt op het werk. Een video is ideaal om dit gevoel over te brengen en deze sfeer is heel aantrekkelijk voor potentiële kandidaten.

3) Werknemer testimonial video
Een testimonial video werkt goed voor consumenten die jouw producten kopen. Dan laat je (andere) klanten vertellen over hun positieve ervaringen met jouw merk en producten. Maar in een recruitment video is het ook heel effectief. Sollicitanten zitten niet altijd te wachten op een verkooppraatje van een werkgever. Natuurlijk is de sfeer fantastisch en het werk verrijkend.

Succesvolle video voor HR? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor HR
  • Hoe haal ik toptalent binnen met video?
  • Hoe kies ik de juiste video voor interne communicatie?
  • Hoe betrek je medewerkers bij jouw video?
Video's bekijken
Hoe haal ik toptalent binnen met video? 6 minuten
Hoe kies ik de juiste video voor interne communicatie? 3,5 minuut
Hoe betrek je medewerkers bij jouw video? 2,5 minuut
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Maar hoe overtuigend je dit ook kunt brengen als organisatie, het is nog net even wat geloofwaardiger als werknemers van het bedrijf enthousiast zijn. ‘Van werknemers, voor werknemers.’ Je hebt het gevoel dat je meteen op één lijn zit en persoonlijker wordt aangesproken. Als een één op één gesprek met een ‘gelijke’, in een café of op de bank.

Deze video kan vrij ‘clean’ zijn. Er hoeft niet per se op locatie te worden geschoten voor extra sfeer. Een studio of simpele, neutrale ruimte is prima. Het gaat immers om het bevlogen, oprechte verhaal van de werknemer. Het is ook goed om hiervoor gewoon één werknemer te kiezen, die zo de gelegenheid heeft om de diepte in te gaan en een persoonlijke indruk achter te laten.

4) Missie- / visie-video
Dit is meer een branding video, bedoeld om de identiteit en het ‘waarom’ van een bedrijf te communiceren, maar het kan heel goed helpen bij het werven van nieuwe werknemers. Als je nog geen specifieke functies open hebt staan, maar in de toekomst wel en je wilt alvast de nodige awareness kweken: dan is een video waarin je jouw unieke visie of missie highlight een goed idee. Daarnaast kun je de video ook gewoon bovenaan jouw ‘banen’- of ‘career’-pagina plaatsen, samen met de specifieke functie-video’s.

In je missie-video leg je uit waarom het bedrijf is opgericht, wat je wilt betekenen voor de mensen of de wereld om je heen, wat de principes zijn van je bedrijf, wat voor type mensen of karaktereigenschappen je aan wilt spreken, aan welke behoefte je wilt voldoen etc.

5) Informatieve – wist-je-dat? – video
Een informatieve video over je bedrijf lijkt op een missie-video, maar is wat concreter. Je wilt de kijker dan vertellen wat jij als bedrijf allemaal doet of wat voor producten je hebt. Vooral voor dienstverlenende organisaties of bedrijven met complexe producten kan het nodig zijn om het publiek eerst duidelijk te vertellen wie je bent en wat je doet.

Vaak is dat een combinatie van testimonials of verhalen van werknemers en gewoon een concrete opsomming van diensten of producten, uiteraard wel pakkend in beeld gebracht.

Pas als mensen weten wat een bedrijf doet, kan een baan voor ze gaan leven. Met een video kunnen ze zelf een typische werkdag ervaren en zichzelf in de baan en bij het bedrijf voorstellen.

6) Bedrijfsgeschiedenis-video
Een video waarin je de geschiedenis van je bedrijf laat zien heeft ook veel weg van een missie-video, maar hierbij spelen nostalgie en het gevoel van autoriteit een grote rol. Door te laten zien hoe lang geleden jouw bedrijf al in een bepaalde markt aanwezig was of tot bepaalde inzichten kwam, geef je de kijker de indruk dat ze bij jouw bedrijf in goede handen zijn. Dat je veel ervaring en (wellicht) een voortrekkersrol hebt in jouw branche.

Dat is niet alleen goed voor consumenten, het is natuurlijk ook prettig voor sollicitanten om bij een aantoonbaar gevestigd, visionair en deskundig bedrijf te werken.

Welke stijl wervingsvideo?

Heb je een type recruitment video gekozen? Fijn, maar je bent er natuurlijk nog niet. Want wat wordt de vorm of stijl van de video? Moet er misschien animatie in komen? Ga je voor snelle cuts of juiste een langzame opbouw en rustige overgangen? Is humor belangrijk of wil je vooral de professionaliteit benadrukken? Er zijn vele mogelijkheden, maar de ene benadering past beter bij je dan de andere. Als je hier niet zelf uitkomt, kan een professionele (video)marketeer je hier altijd mee helpen.

Wervingsvideo: welk type video past bij jou?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Vragen over wervingsvideo's?
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Bedrijfsfilms Recruitment video: voor meer sollicitanten en een sterker merk Waarom kiezen voor video in recruitment?
BLOG / Bedrijfsfilms De hoogste tijd voor een recruitment video: 7 tips voor 2024 Zeven waardevolle tips voor je recruitmentvideo