Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Video’s voor werving en selectie: zo hou je ze prikkelend én authentiek

Ga je uitbreiden, reorganiseren, starten, of is er gewoon gezond verloop in je organisatie en heb je nieuw personeel nodig? Wat voor medewerker je ook zoekt, je vindt hem met een wervingsvideo. Steeds meer bedrijven komen erachter dat een wervingsvideo ontzettend goed werkt. Maar hoe zorg je ervoor dat je zowel authentiek als verrassend bent in je recruitment video? Lees onze tips!

Een wervingsvideo is een perfect middel om werkzoekenden enthousiast te maken. Sollicitanten krijgen in een recruitment video een goed, persoonlijk beeld van de functie, sfeer en bedrijfscultuur. Een mogelijk probleem is wel dat twee belangrijke elementen van een succesvolle wervingsvideo soms lastig met elkaar te combineren lijken te zijn.

Belangrijke aandachtspunten bij het maken van een video voor werving en selectie

Ter opfrissing nog even deze twee belangrijke tips voor het maken van een recruitment video onder elkaar:

1) Wees authentiek
Een gouden regel als je een overtuigende, geloofwaardige recruitment video wilt maken is dat je dicht bij jezelf moet blijven in de manier waarop je je merk naar je klanten en sollicitanten communiceert. Probeer consistent je visie en identiteit uit te dragen in al je marketinguitingen, zodat je meteen herkenbaar bent voor de klant.

2) Verras met de inhoud en kies je eigen stijl
Ja, je wilt dat je klanten je altijd en overal herkennen, maar daarnaast wil je ook graag je sollicitanten prikkelen met een verrassende inhoud of een unieke stijl. Want je wilt opvallen tussen je concurrenten en geen standaard, dertien-in-een-dozijn-video maken.

De uitdaging bij video voor werving en selectie

Allemaal goed en aardig, maar het kan best een uitdaging zijn om deze elementen met elkaar te combineren. Als je je extreem focust op één van deze twee punten – en het zowel in de stijl als inhoud doorvoert – is de kans groot dat je het andere punt geweld aan doet.

Denk maar na: als je in alles herkenbaar wilt zijn, is het verrekte lastig om tegelijkertijd iets nieuws te laten zien.

Succesvolle video voor HR? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor HR
  • Hoe haal ik toptalent binnen met video?
  • Hoe kies ik de juiste video voor interne communicatie?
  • Hoe betrek je medewerkers bij jouw video?
Video's bekijken
Hoe haal ik toptalent binnen met video? 6 minuten
Hoe kies ik de juiste video voor interne communicatie? 3,5 minuut
Hoe betrek je medewerkers bij jouw video? 2,5 minuut
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Maar als je een stijl gebruikt die superhip en trendy is, terwijl je bedrijf en personeel juist heel ‘normaal’ of zakelijk is sla je de plank ook behoorlijk mis.

Ultieme combinatie van uniek en authentiek

Wat is dan de oplossing? Om te beginnen moet je niet te ver doorschieten door alles in de video een authentiek of vernieuwend sausje te geven. Dan kom je vroeg of laat in de knoop. Maar waar leg je welke accenten?

Begin bij jezelf…

De basis voor iedere video ben en blijf je zelf. Neem dus altijd je eigen identiteit als beginpunt.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van jouw bedrijf, van jouw visie? En wat voor bedrijf wil je zijn voor je werknemers? Zorg ervoor dat je hier altijd op focust in je video. Laat geen overdreven enthousiast pingpongend personeel zien terwijl jullie daar meer van klaverjassen houden.

Blijf trouw aan je bedrijfscultuur en de belangrijkste waardes in het bedrijf, ook richting je klant. Hoe gaan collega’s met elkaar om, hoe dienen ze de klant te benaderen? Als je trapliften of kunstgebitten verkoopt, ga je waarschijnlijk geen geschikt personeel aantrekken met een pretentieuze hipster-stijl of snelle straattaal.

… en ga dan los!

Hoe dan? Nou, door een origineel concept, bijzondere situatie, of eigen vorm te bedenken.

Zoals verrassende omgevingen voor je video, unieke personages of karakters die je bedrijf in de spotlight zetten. Originele muziek of een geheel eigen gebruik van muziek en geluiden. Het inzetten van bijzondere motion graphics, een fotografische stijl, een prikkelende combinatie van animatie en live action. Of gewoon een bijzondere montage en editing om je verhaal te vertellen of kracht bij te zetten.

Je kunt van alles bedenken. Zolang het goed en ‘eigen’ voelt, mag alles.

Huisstijl en eigen stijl

Nog wat laatste tips: probeer als het even kan de stijl of vorm wel overeen te laten komen met je eigen huisstijl (kleuren, vormen) en ga ook niet voor iedere video weer een nieuwe stijl bedenken. Het mooiste zou het zijn als je een prikkelende, nieuwe stijl kon bedenken die nog niet of nauwelijks gebruikt wordt, zodat deze alleen met jouw merk geassocieerd zal worden. En gebruik deze stijl dan in al je video’s.

Zo ben je tegelijkertijd ontzettend vernieuwend en extreem herkenbaar. Nice!

Ook een wervingsvideo laten maken?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Recruitment video's De kracht van video bij employer branding (tips!) Zo trek je de juiste medewerkers aan
BLOG / Bedrijfsfilms Recruitment video: voor meer sollicitanten en een sterker merk Waarom kiezen voor video in recruitment?