Goede, authentieke arbeidscommunicatie – of employer branding – is essentieel voor een sterk werkgeversmerk; en video is een onmisbaar middel hierbij. Maar wat betekent dat eigenlijk? Je hebt een bepaalde visie binnen je bedrijf en je weet heel goed wat je allemaal niet bent. Maar wat je wél bent is meestal meer dan één ding. Hoe spreek je dan je verschillende doelgroepen aan met steeds een geloofwaardig, authentiek verhaal?
Wil je erachter komen welke doelgroepen je zou willen aanspreken en hoe je een onderwerp kiest voor je arbeidsmarktcommunicatievideo? Denk dan aan de volgende punten:
1) Wat is je visie / wie ben je?
Ja, je kunt verschillende kanten uit in je arbeidscommunicatie-video’s, maar om ervoor te zorgen dat je geen tegenstrijdige boodschappen en gevoelens uitstraalt, is het wel belangrijk om te weten wat je kernwaarden zijn. Is maatschappelijk verantwoord ondernemen een belangrijke pijler in jouw bedrijf? Toegankelijkheid? Of juist een professionele, zakelijke mentaliteit? Ga dan in je video’s niet dwars tegen je core values in. Hoe divers jouw cultuur en bedrijf ook is, je moet natuurlijk wel herkenbaar blijven. Leg de noodzakelijke elementen en eigenschappen bij voorkeur vast in een video brand guide zodat je zeker weet dat elke video hieraan voldoet.
2) Wie werken er bij je?
Bij het denken over je cultuur, wie je bent en wat je wilt zijn, hoef je niet veel verder te kijken dan je eigen personeel. Want je medewerkers zijn je bedrijf, zij maken je merk wat het is. Kijk dus eens goed naar je medewerkers. Welke hiervan passen perfect bij je bedrijf – naar jouw idee – en waarom? Zo’n interne analyse kan je veel over je bedrijfscultuur vertellen en je een completer beeld geven van je (gewenste) identiteit.
3) Wie wil je aanspreken?
Na je analyse kun je bepalen welke kant je op wilt gaan binnen je organisatie. Wil je nog meer medewerkers met dezelfde fijne eigenschappen als die van je je huidige personeel? Laat je medewerkers dan figureren in een video binnen je arbeidscommunicatiestrategie en laat ze vertellen wat ze doen en hoe leuk ze het vinden. Als een kijker zich kan identificeren met de persoon in beeld, zal hij eerder reageren.
Belangrijk: dit hoeft niet te betekenen dat je je op één karakter of type persoon concentreert. Juist niet. Jouw personeelsbestand is ongetwijfeld heel divers en je kunt verschillende mensen inschakelen en tone of voices gebruiken, afhankelijk van de mensen die je op dat moment wilt aantrekken.
Het kan natuurlijk ook heel goed zijn dat bepaalde eigenschappen juist niet genoeg terugkomen in je bedrijf, maar dat je vindt dat deze wel bij jouw identiteit (moeten) horen. Die wetenschap kun je gebruiken om je heel specifiek op deze kwaliteiten te richten. Kan jouw personeelsbestand meer vrouwen, jonge mensen, extraverte personen, verbindende figuren, leiders of meer medewerkers met humor gebruiken? Straal dan een aantrekkelijke sfeer uit voor juist dit soort karakters.
De kunst is om selectief te zijn in je video’s voor arbeidsmarktcommunicatie. Als je op elk moment een heel scala aan eigenschappen en kenmerken aan jouw merk verbindt, kan de kijker er geen touw meer aan vastknopen. Je kunt niet alles even belangrijk vinden en overal in uitblinken. Als je alles tegelijk bent, ben je eigenlijk niets. Dus wees duidelijk en focus je per video op één of twee dingen tegelijk.
Vaak wijst het zich vanzelf. Zo heeft iemand van sales vaak andere eigenschappen (nodig) dan een HR-medewerker, IT-techneut, of een persoonlijke assistent. Als je een vacature- of recruitmentvideo maakt voor een specifieke functie, begrijp je snel genoeg welke sfeer of medewerkers je moet gebruiken. Maar hou het dan wel strak en ga niet teveel uitweiden. Denk aan je doelgroep.
Een arbeidsmarktcommunicatievideo hoeft natuurlijk niet altijd te gaan over een vacature. Het kan ook meer om (algemene) employer branding gaan, om de kijker bewust te maken van de ontwikkelingen en voorkeuren van jouw organisatie. Doet jouw bedrijf mee met een actie, een goed doel, of wil je inspringen op de actualiteit, richt je dan specifiek op de eigenschap die hiermee samenhangt (zoals maatschappelijk bewustzijn of duurzaamheid).
Het is een goed idee om de diversiteit te laten zien van je onderneming, voor de beste arbeidsmarktcommunicatie per doelgroep en per moment. Maar denk aan je geloofwaardigheid. Kijkers prikken er meteen doorheen als je – heel opportunistisch – met alle winden meewaait. Blijf dus dicht bij jezelf in al je video’s; met steeds je eigen, veelzijdige verhaal.