Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

De kracht van video bij employer branding (tips!)

Vrijwel ieder bedrijf houdt zich wel bezig met branding, maar veel te weinig merken doen wat met employer branding. Heel belangrijk voor een bloeiend en toekomstbestendig bedrijf. Een bedrijf waar mensen graag werken of willen werken en waar dit enthousiasme een positief effect heeft op de kwaliteit van je product of dienst. Want waar ‘normale’ branding vooral gaat over de uitstraling van je merk en producten richting je klanten, draait het bij employer branding en recruitment video helemaal om het communiceren van je identiteit als werkgever. En het gebruik van video is hierbij onmisbaar!

De kracht van video bij employer branding

Wat is employer branding?

Employer branding is kort gezegd het creëren van een authentiek en aantrekkelijk beeld van jouw bedrijf als (potentiële) werkgever.

‘Potentiële’ staat bewust tussen haakjes omdat dit beeld niet alleen moet bestaan in de hoofden van (mogelijke) sollicitanten, maar ook in die van huidige werknemers, en van derden die invloed op deze groepen kunnen uitoefenen. Want het behouden van de juiste werknemers is net zo belangrijk als het aantrekken ervan. Het is niet alleen heel inefficiënt om veel verloop te hebben in je organisatie, een tevreden, gemotiveerde werknemer zorgt voor meer productiviteit, een betere kwaliteit van je dienst of service, een goede sfeer op kantoor… én is een goede bron voor mond-tot-mondreclame; bij het aantrekken van nieuw personeel dus. Want dat is uiteraard een belangrijke drijfveer voor employer branding.

Van rekrutering tot uitdiensttreding (en verder)

Employer branding is dus meer dan alleen zorgen voor een goed beeld van jouw merk voor sollicitatieprocedures. Maar ook meer dan je huidige werknemers een goed gevoel geven. Er zijn vele fases waarvoor je er in je (video)marketing moet zijn voor je doelgroep. Zo wil je graag:

– potentiële werknemers die de organisatie nog niet kennen informeren en prikkelen,
– mensen die zich oriënteren op een baan van meer informatie voorzien,
– sollicitanten duidelijk maken hoe de sollicitatieprocedure in zijn werk gaat,
– nieuwe medewerkers goed inwerken en vertrouwen geven
– huidige werknemers een goed gevoel geven
– vertrekkende werknemers soepel en sympathiek begeleiden
– loyale ex-werknemers blijven betrekken bij de organisatie

Hoe helpt video bij employer branding?

Het ultieme middel om dit alles te communiceren naar de betreffende mensen is video. Ga maar na: minstens zo belangrijk als de informatie die je moet geven over de functie of bedrijf zelf, is het gevoel dat je wilt opwekken. En er is geen beter middel of medium waar dit allebei in terugkomt dan video.

Succesvolle video voor HR? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor HR
  • Hoe haal ik toptalent binnen met video?
  • Hoe kies ik de juiste video voor interne communicatie?
  • Hoe betrek je medewerkers bij jouw video?
Video's bekijken
Hoe haal ik toptalent binnen met video? 6 minuten
Hoe kies ik de juiste video voor interne communicatie? 3,5 minuut
Hoe betrek je medewerkers bij jouw video? 2,5 minuut
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Video is – door de combinatie van beelden, geluiden, muziek – perfect in het overbrengen van een sfeer. Je kunt daarbij precies zien hoe het leven op kantoor eruitziet, wie de medewerkers zijn, hoe een stuk software werkt, wat de bedrijfscultuur is… alsof je er zelf rondloopt of er live mee bezig bent. Daar kan geen advertentietekst of brochure tegenop.

Bovendien worden vacatureteksten vaak snel gescand, waarbij wellicht belangrijke informatie gemist wordt, terwijl video’s van 30 a 60 seconden zonder problemen helemaal afgekeken worden. En in dit tijd kan er heel veel verteld worden.

Hoe kun jij video inzetten voor employer branding?

Video kun je vrijwel iedere fase van de ‘reis’ van de medewerker in jouw organisatie inzetten. Denk bijvoorbeeld aan:

Bewustwording

In deze fase is het inzetten van een algemene, inspirerende video over het bedrijf en zijn waarden een goede keuze. Deze kun je onder andere bovenaan de vacature- of ‘werken bij’-pagina van je website zetten of in het profiel van social kanalen.

Oriëntatie / Sollicitatie

In deze fase(s) kun je video’s maken over de specifieke vacature die je wilt vervullen, of nog wat meer high level over de afdelingen binnen de organisatie en de structuur en samenwerking.

Ook kun je duidelijk tonen of laten uitleggen hoe de sollicitatieprocedure in zijn werk zal gaan, zodat iedereen weet waar hij aan toe is.

Onboarding

Zorg dat je onboarding-proces op orde is, door medewerkers in een video niet alleen voor te bereiden op en in te lichten over de onboardingfase, maar ook door daadwerkelijk nuttig materiaal aan te bieden in e-learning- en andere instructievideo’s.

Werkervaring

Bevestig huidige werknemers in hun keuze door de sfeer en werkzaamheden aantrekkelijk te houden. Gebruik video’s om bijvoorbeeld resultaten – en afzonderlijke bijdragen – te tonen, de laatste ontwikkelingen mede te delen, of waardering uit te spreken en uitnodigingen te sturen voor speciale dagen en jubilea. Maar betrek medewerkers ook door ze om feedback te vragen, al dan niet in een interactieve video.

Ex-werknemers

Ex-werknemers, zeker als ze een tijd voor je hebben gewerkt, dragen je merk meestal nog een warm hart na. Het is goed om dat te cultiveren met af en toe een bericht, (verjaardags)felicitatie of update, bijvoorbeeld middels een video. Een blijvend goed contact kan belangrijk zijn voor eventueel contact met huidige werknemer en mogelijke toekomstige medewerkers die de ex-medewerker kan beïnvloeden. En zo is de cirkel weer rond.

Tevreden, genoeg en kwalitatieve medewerkers… met employer branding video’s!

Met een effectieve employer branding doe je heel veel voor je merk. Je bereikt hiermee potentieel een heel grote groep mensen. Maar, wat goed is om te beseffen: je richt je hiermee ook op de kwaliteit! Door met je employer branding-inspanningen goed zichtbaar te zijn en mensen optimaal te informeren over jouw merk, je identiteit, en de bedrijfscultuur, trek je ook de juiste medewerkers. De beste kandidaten dus, voor de functie én jouw bedrijf.

Meer weten over employer branding?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Bedrijfsfilms Recruitment video: voor meer sollicitanten en een sterker merk Waarom kiezen voor video in recruitment?
BLOG / Recruitment video's Je recruitmentvideo op LinkedIn: hoe en waarom? (tips!) Tips & Tricks