Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Beperk je personeelsverloop met een recruitment video

Het is een begrijpelijke ontwikkeling dat mensen tegenwoordig niet meer hun hele leven voor een en dezelfde werkgever blijven werken. Hoe goed je ook omgaat met je werknemers, er zal altijd wel wat verloop in je personeel zitten. Daar is op zich niets mis mee maar je wilt wel voorkomen dat mensen onnodig vertrekken. Als veel werknemers weggaan omdat ze zich niet thuis voelen in je bedrijf of hun functie, gaat er waarschijnlijk iets mis bij het aannemen van je personeel. Een goed doordachte recruitment video kan oplossing bieden.

Een recruitment video voor tevreden werknemers


Met een video kun je niet alleen vertellen welke functie ingevuld moet worden en wat deze inhoudt, je kunt ook laten zien hoe jouw bedrijf in elkaar zit, hoe de werknemers met elkaar omgaan, en wat de core values zijn. Erg belangrijke aspecten voor de tevredenheid van de (nieuwe) werknemers op de lange termijn. Een video is het ultieme middel om kandidaten van dichtbij te laten ervaren hoe het eraan toe gaat in een bedrijf. Een kandidaat kan mensen in de ogen kijken, een kijkje nemen op kantoor, en van de directeur en medewerkers zelf horen hoe het er daar aan toe gaat.
Succesvolle video voor HR? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor HR
  • Hoe haal ik toptalent binnen met video?
  • Hoe kies ik de juiste video voor interne communicatie?
  • Hoe betrek je medewerkers bij jouw video?
Video's bekijken
Hoe haal ik toptalent binnen met video? 6 minuten
Hoe kies ik de juiste video voor interne communicatie? 3,5 minuut
Hoe betrek je medewerkers bij jouw video? 2,5 minuut
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Voorkom fouten in het rekruteringsproces


Volgens een studie van de Harvard universiteit is zo’n 80% van het personeelsverloop het gevolg van fouten in het aannameproces. Veel hiervan hangt samen met de manier van solliciteren en informeren van de kandidaten. Te vaak blijkt de functie en – vooral – de sfeer bij een bedrijf toch anders te zijn dan wat de kandidaat had verwacht toen hij solliciteerde. Dit kan komen doordat er te weinig is verteld of, nog erger, doordat er een verkeerde indruk is gewekt in een gesprek of omschrijving.

Dat soort fouten is jammer, want uiteraard ben je op zoek naar een goede match. Het liefst vind je iemand die zich helemaal thuis voelt bij het bedrijf. En niet alleen omdat je wilt dat iedereen je aardig vindt; onverschillige of ontevreden werknemers zijn ook simpelweg bad for business. Als je betrokken werknemers hebt is de kans dat ze ontslag nemen namelijk 87% lager. Reden genoeg om mensen te vinden die helemaal bij je bedrijf passen.

De beste cultuurmatch, met video


De uitdaging is om kandidaten niet alleen een zo goed mogelijke indruk te geven van de belangrijkste onderdelen van de functie, maar vooral ook om de visie en sfeer van jouw bedrijf goed voor het voetlicht te brengen. Een kandidaat moet zich helemaal kunnen voorstellen hoe het is om in jouw bedrijf mee te draaien, om met collega’s om te gaan, met elkaar te lunchen, en een idee te krijgen van de belangrijkste bedrijfswaarden en cultuur. Hij moet het gevoel hebben er (bijna) al te werken dus.

Een recruitment video is de beste – en eigenlijk de enige – manier om dit alles te bereiken. Ja, een live sollicitatiegesprek, waarbij je iemand letterlijk de hand kan schudden en ook écht rond kunt lopen op de toekomstige werkplek, heeft zo zijn voordelen, maar ook in een (eenmalig) gesprek kun je mensen niet goed laten ervaren hoe het dagelijks leven in jouw bedrijf eruitziet. Niet zo goed als in een video in ieder geval.

In een video kun je alle plekken en situaties in beeld brengen die belangrijk zijn en kun je een brede groep medewerkers aan het woord laten om de sollicitant welkom te heten en precies de informatie te geven die hij nodig heeft.

Recruitment videotips


Uiteindelijk is ieder bedrijf uniek en zul je ook zelf de beste benadering voor jouw recruitment video moeten kiezen, maar er zijn zeker wat tips en suggesties die je in je achterhoofd kunt houden:

1) Laat alle plekken zien
Zoals gezegd wil je de werkzoekende zo goed mogelijk laten ervaren hoe het is om bij jouw bedrijf te werken. Doe dit ook door een zo breed mogelijke indruk te geven van de belangrijkste plekken van je bedrijf of kantoor.

Laat bijvoorbeeld de hoofdingang zien, een typisch bureau van een gemiddelde medewerker, de kantine, meeting- of presentatieruimtes, en het café op de hoek waar het personeel op vrijdagmiddag een drankje doet…

2) Toon betrokken personeel
Natuurlijk laat je niet alleen maar plaatsen zien in je recruitment video. Het gaat uiteindelijk om de mensen. Dus breng ook zeker medewerkers in beeld en laat ze uitleggen wat ze goed of mooi vinden aan het bedrijf. Uiteindelijk zijn het de persoonlijke ervaringen en verhalen van het personeel die de sollicitant over de streep zal moeten trekken. Pas als het goed en vertrouwd aanvoelt, wil je ergens werken. En zul je er lange tijd willen werken.

3) Brainstorm over aantrekkingskracht bedrijf
Natuurlijk wil je je personeel zo ontspannen en authentiek mogelijk laten overkomen, maar dat betekent niet dat je alles aan het toeval moet overlaten. Het is een goed idee om met een klein groepje om de tafel te gaan zitten, om erachter te komen wat de belangrijkste redenen zijn dat medewerkers van het bedrijf (of hun functie) houden.

Maak bijvoorbeeld een woord cloud van de woorden of gevoelens die het meeste naar voren komen. Leg deze naast je bestaande missie, visie en bedrijfswaarden en probeer de belangrijkste onderdelen hiervan terug te laten komen in je video.

4) Neem zorgen van kandidaten weg
Als bedrijf heb je ongetwijfeld al enige ervaring opgedaan met rekruteren. Je hebt gesprekken gehad met verschillende sollicitanten en de nodige feedback ontvangen. Dan kun je vast wel een lijstje maken met veelgehoorde opmerkingen en zorgen van medewerkers. Bijvoorbeeld over de aantrekkingskracht van de locatie van je bedrijf (wat kun je allemaal doen in de plaats waar je bedrijf gevestigd is?), hoe wordt omgegaan met duurzaamheid, veiligheidsregels. Wat er voor regelingen zijn op het gebied van…

Al deze punten kun je meenemen in je recruitment video, zodat je belangrijke zorgen alvast weg kunt nemen.

5) Target eigenschappen (niet)
Als je een functie in moet vullen, heb je meestal een goed idee wat voor iemand je op die positie wilt hebben. Niet alleen wat betreft technische vaardigheden maar ook ten aanzien van karaktereigenschappen. Kijk daarvoor bijvoorbeeld naar je huidige personeel. Wie bevallen heel goed en waarom? Wat voor eigenschappen of instelling hebben zij? Zoek dan voor de nieuwe functie iemand die uit hetzelfde hout gesneden is. Ongeveer dan, want je wilt natuurlijk ook niet allemaal exact dezelfde types bij elkaar hebben. Dat zou eng worden.

Op dezelfde manier kun je er ook voor zorgen dat je mensen met eigenschappen die het juist niet goed blijken te doen in je bedrijf vooral niet aanspreekt in je recruitment video. Op die manier hou je de kans op fouten in het aannameproces zo klein mogelijk.

Besparingen en betrokkenheid met recruitment video


Natuurlijk wil je tevreden werknemers hebben. Dat voelt beter en zorgt voor een prettigere werkomgeving. Maar het is ook nog eens aantoonbaar beter voor je bedrijf. Om te beginnen zijn betrokken werknemers productiever dan onverschillige of ontevreden werknemers. En daarnaast kost het vervangen van personeel veel tijd en geld.

Een effectieve recruitment video kan je bedrijf heel goed helpen om het personeelsverloop te beperken. Met een wervingsvideo die alle juiste snaren raakt en de gewenste vakjes aanvinkt, trek je kandidaten aan die goed bij je bedrijfscultuur passen en daarom langer voor je zullen blijven werken.

Ook een recruitment video laten maken?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Bedrijfsfilms Recruitment video: voor meer sollicitanten en een sterker merk Waarom kiezen voor video in recruitment?
BLOG / Recruitment video's Je recruitmentvideo op LinkedIn: hoe en waarom? (tips!) Tips & Tricks