23 inspirerende voorbeelden van recruitmentvideo’s (en tips!)
Ga je een wervingsvideo (laten) maken en ben je op zoek naar tips? Zoek dan niet verder. Want wij hebben de allerbeste, creatiefste en authentiekste recruitmentvideo's voor je verzameld. 23 stuks maar liefst. Met uitleg over hun unieke kwaliteiten en grote kracht. Doe er je voordeel mee!
Het voordeel van een recruitment video
Een mooie, passende baan waarin iemand zich kan ontwikkelen en een goed salaris zijn belangrijk voor een potentiële sollicitant. Maar minstens zo belangrijk – cruciaal zelfs – is dat hij of zij zich thuisvoelt op zijn/haar werk; dat er de ‘juiste’ sfeer heerst op de werkvloer en de organisatie een identiteit heeft die bij hem/haar past. En er is geen betere manier om dit over te brengen dan met een employer branding-, recruitment- of wervingsvideo.
Jouw voordeel: 23 wervingsvideo voorbeelden
Heel veel organisaties begrijpen deze kracht van video en hebben daarom hun hele ziel en zaligheid in een pakkende recruitmentvideo gegoten. Handig voor jou, want dan kun jij je weer laten inspireren.
Dus bekijk deze video’s hieronder en doe ideeën op. Kom erachter wat er mogelijk is, wat je graag zou willen, en wat misschien juist helemaal niet bij je past. Want dat is het belangrijkste: een stijl en vorm kiezen die perfect zijn voor jouw merk.
Dit zijn de beste voorbeelden van recruitment video’s
Hier zijn ze dan: de gaafste, interessantste en meest inspirerende recruitment video’s die we voor je konden vinden.
1) Dropbox
Het is niet het eerste waar je aan denkt als je een recruitment video moet bedenken – want wie ziet zijn bedrijf als een verzameling muppets? – en de benadering zal niet overal passen, maar hier werkt het geweldig. Er zullen weinig mensen zijn die een clouddienst als Dropbox van nature spannend vinden, maar door de humor en eigenzinnigheid van deze poppen (ofwel, de werknemers) krijgt het bedrijf in één keer een enorme dosis karakter en – gek genoeg – menselijkheid. #recruitment #puppets *credits: Film Orange Los Angeles (R.I.P.)
2), 3) Talen Tools
Soms wil je gewoon een oprecht en mooi gefilmd portret maken en zijn innoverende vormen niet per se nodig. Deze employer branding video’s van Talen Tools laat twee medewerkers aan het woord die verwoorden wat hen drijft en wat ze mooi vinden aan het bedrijf. Samen geven de video’s een beeld van de verschillende mogelijke banen bij het bedrijf – van productie tot buitendienst – en van de sfeer en samenwerking binnen het team. #portretvideo #employer branding *credits: Devion Videomarketing
4) De Nationale Politie
Dit is officieel geen wervings- of recruitmentvideo, maar dit zou het best kunnen zijn. De animatievideo is gemaakt in opdracht van de Nationale Politie en is bedoeld om medewerkers beter te informeren over een bestaande functie, om zo begrip van deze functie en de interne samenwerking te bevorderen. Er is gekozen voor een realistische schets van situaties en eigenschappen, maar gegoten in een stoere, futuristisch aandoende vorm om een gevoel van trots en saamhorigheid op te roepen.
#animatie #functie *credits: Devion Videomarketing
5) New Zealand Police
Nog een recruitment video voor de politie, maar nu die van Nieuw-Zeeland. Dit is bijna een soort mini-speelfilm geworden. Politie-handhaving is een serieuze zaak, maar dat betekent niet dat de toon in je recruitment video alleen maar serieus mag zijn. Deze sympathieke wervingsvideo heeft niet alleen heerlijke Nieuw-Zeelandse humor, de meer dan 70 echte agenten in de video zorgen voor een authentieke sfeer. #recruitment #speelfilm *credits: Ogilvy New Zealand
6) Fiverr
Clichés heb je overal, ook in de wereld van wervingsvideo’s. Hier kun je ver van wegblijven of ze juist omarmen en extra dik aanzetten, zoals Fiverr doet in deze video. Onder het mom van ‘doe maar normaal dan doe je al gek genoeg’ doet Fiverr juist lekker gek met zijn prettig zelfbewuste video. #recruitment #werving *credits: SpaceCat
7) Albert Heijn
Albert Heijn weet hoe het zijn doelgroep moet benaderen. Met een swingende, met Tiktok-filters en split screens bewerkte video, een lekkere beat en catchy tekst spreken de jonge vakkenvullers, kassières en bezorgers – letterlijk en figuurlijk – de kijkers aan. Jong, vlot, opzwepend… en met een slimme slogan – ‘Hoe lekker is dat?’ – die erg lijkt op het bekende (huidige) motto van de beroemde supermarktketen. #recruitment rap *credits: Boomerang Agency
8) British Army
De huidige (jonge) generatie wordt niet altijd voor vol aangezien. Maar of je nu een ‘snowflake’ bent, of verslaafd aan selfies of gamen, het Britse leger kijkt niet op je neer en weet je op waarde te schatten. Hoewel je vragen kunt stellen bij de impliciete boodschap dat – bijvoorbeeld – shooting games goede voorbereiding op echte schietacties in het leger zijn, is deze recruitment video er zeer goed in geslaagd om zijn doelgroep op een nieuwe manier aan te spreken. #recruitment campaign
9) ‘Meester worden’
Vaak is een goed concept de halve video. Ok, hij moet nog wel even in elkaar geknutseld, verspreid en gemeten worden, maar toch… Deze wervingsvideo van basisschool De Wereldboom was een idee van ouders, die hun steentje wilden bijdrage aan het verhelpen van het lerarentekort. De kinderen van groep 1 en 2 vertellen – heel schattig – wat ze later willen worden, totdat het laatste beroep als een mokerslag aankomt wanneer een jongetje zegt: ‘Ik wil meester worden, want die hebben we niet.’#werving
10) Elektro-vakmensen
De technologische industrie mikt met deze visueel prikkelende video op de ontwikkeling van metalektro-vakmensen. Onder meer gefilmd vanuit een stuk metaal dat bewerkt wordt, een soort moederbord met chips en een doorzichtige knop die groen oplicht wanneer deze door een (reusachtige) vinger ingedrukt wordt, trekt de video meteen de aandacht. Niet zozeer gericht op directe recruitment van nieuwe medewerkers, maar op groeimogelijkheden van bestaand personeel. #vakmanschap #branchewerving *credits: FME
11) Ode aan de IT’er
Nog een video die zich meer richt op de IT-branche als geheel en zijn medewerkers in het zonnetje wil zetten. Vooral het contrast tussen de theatrale acties van de hoofdpersoon en de nuchtere, droge, verbaasde reacties van de ‘echte’ IT-ers, maakt de video zo humoristisch en effectief. #musical recruitment #song *credits: Wefilm
12), 13), 14) Coolblue
Coolblue heeft een reputatie hoog te houden. Ze doen alles met een glimlach en veel met een knipoog. Daarnaast zijn ze toegankelijk en klantvriendelijk. Je verwacht dan dat deze kwaliteiten ook voor medewerkers en op de bedrijfsvloer gelden. En… afgaande op hun interne en wervingsvideo’s, klopt dit ook.
Coolblue heeft hart voor zijn klanten maar ook voor zijn medewerkers. Om zijn programmeurs de verdiende erkenning te geven heeft het bedrijf een speciale video over deze waardevolle medewerkers gemaakt. Wat niet alleen maar een welverdiend bedankje is, maar ook potentieel waardevol voor Coolblue. Doordat medewerkers zich gewaardeerd voelen, zullen ze hopelijk minder snel van baan wisselen en werken bij Coolblue eerder bij vrienden aanbevelen.
Zogenaamd een recruitmentvideo voor ‘pakketknuffelaars’ waarin huidige medewerkers over deze functie vertellen, maar eigenlijk een algemene ‘werken bij’-video (voor magazijnmedewerkers) die moet overbrengen wat een leuk, gezellig – en prettig gestoord – bedrijf Coolblue is om voor te werken. Het sterke van de video is dat gewoon de hele video de grap wordt volgehouden – dat er een functie als ‘pakketknuffelaar’ bestaat – en niemand uit zijn rol valt.
Last but not least is ’Gewoon, doen’ een aanstekelijke in ‘blockbuster’ widescreen geschoten zomerhit. Die toevallig perfect dienstdoet als recruitment video.
Want zo kun je het zien. Medewerker Marlin Anindjola – die een muziekduo vormt met Coolblue-collega Shaqeel Zimmerman – werd door Coolblue gevraagd muziek op te nemen voor een podcast. Dit nummertje sloeg zo goed aan dat er een clip bij werd gemaakt, met 50 échte bezorgers, die vrolijk meedansen en -rappen en een mooie reclame zijn voor Coolblue als werkgever.
15) ABN Amro
In veel wervingsvideo’s volgen we meerdere werknemers. Maar voor een optimale identificatie is het soms beter om één enkel persoon te volgen, zoals in de recruitment video van ABN AMRO, over het Tikkie-team. In een vlot gemonteerde video, waarin de hoofdpersoon een soort dialoog heeft met de voice-over, leren we wat over de achtergrond van de medewerker en haar ervaring en kan de kijker zich goed in haar situatie verplaatsen. Ook is de video heel toegankelijk en laagdrempelig voor een bank.
16) KPMG
Een recruitmentvideo (bijna) zonder tekst en voice over? Dat kan! Deze video wordt slechts geïntroduceerd met de introtekst ‘KPMG in 1,5 minuut’ en gaat dan los met een dynamische montage van stimulerende beelden met de perfecte balans van werk, fun, ontspanning en collegialiteit. Je ziet ochtendrituelen van medewerkers, brainstormsessies, een potje tafelvoetbal, VR gaming, iemand die met zijn hond in het park speelt, shots van de klantenservice, gesprekken bij de koffiemachine. Kortom, een snelle en complete onderdompeling in alle facetten van (werken bij) KPMG. #personal recruitment *credits: ARA
17), 18) Heineken
Dat een baan verrassende taken kan hebben, verbeeldt Heineken mooi in een teaser video voor de ‘employee stories’ over verschillende werknemers. Begeleid door een aanstekelijke, ritmische ‘klap-en-drum’ en overwegend in avondkleuren geschoten (want Heineken drink je ’s avonds in een café, club of tijdens een feestje), zie je hoe werken iedere dag weer een bijzonder avontuur kan zijn.
Ook in Heinekens recruitment video ‘Go Places’ komt het avontuurlijke thema terug. De boodschap: als je werkt bij Heineken bepaal jij je pad en ligt er een wereld voor je open. Om dit extra te benadrukken wordt er creatief met sets, decors en objecten (zoals ‘rondzwevende’ bierflesjes) omgegaan waardoor het echt lijkt of alles mogelijk is. #employer video branding *credits: Cloudfactory
19) Devion stagevideo
Stagiaires kunnen zeer waardevolle krachten zijn en onmisbare werknemers worden. Dus ook zij verdienen het om vol overtuiging gerecruit te worden. In onze recruitmentvideo komen oud-stagiaires aan het woord – zodat de kijker zich persoonlijk aangesproken voelt en kan identificeren met de sprekers – en leggen we duidelijk uit wat zijn/haar rol is in het team. De ontspannen sfeer en humor in de video geeft een goed beeld van de sfeer in het bedrijf.
20) Hornbach
Hornbach heeft het Marketing-hoofdstuk over merkidentiteit goed begrepen. Of de bouwmarkt nu richting consumenten of potentiële sollicitanten communiceert, die stoere, no nonsens vibe blijft loodrecht overeind staan. De ruige outdoor-sfeer wordt moddervet aangezet en moet dus duidelijk met een knipoog bekeken worden. Wat overblijft zijn een sympathieke video en een breed glimlachende kijker. #wervingsvideo *credits: Heimat
21) NS
De NS weet heel knap in slechts 45 seconden een mooi beeld van zowel de machinist en conducteur te scheppen en belangrijke waardes te communiceren. Zoals ‘verbinding’: enerzijds de verbinding tussen collega’s (ook al hebben ze andere taken en verantwoordelijkheden) en die tussen de medewerker en de verschillende reizigers. Dit idee wordt ook subtiel gecommuniceerd door het gebruik van de muziek, die eerst ‘gewoon’ de anonieme stem van de NS is, vervolgens uit de oortjes van een passagier komt en tenslotte door de conducteur op de piano wordt gespeeld. #employer brand identity *credits: TBWA/Neboko
22) Young Capital
Young Capital heeft een heel eigen stijl: rauw, dynamisch, jong, met een eigen kleurenpalet voor de video’s: sepia, met ‘krassen’ op de zogenaamde filmstrip, een monotone voice over, en soms lichtelijk controversiële statements; gewoon om de boel op te schudden. Het ‘party-gehalte’ is ook meestal hoog; de feesten voor de medewerkers zijn blijkbaar ‘legendarisch’, zoals in een andere video wordt gesteld. Deze recruitment video houdt goed vast aan deze stijl en is daarmee onmiskenbaar een Young Capital-video. Een perfecte doorvoering van de eigen merkidentiteit. #recruitment *credits: Herc Agency
23) Mavention
Een goed idee om een gevoel van trots en loyaliteit bij je huidige medewerkers te behouden is om aftermovies of eventmovies van teamuitjes te (laten) maken en deze via je website aan te bieden, zoals Mavention heeft gedaan met de reis van zijn personeel naar de Microsoft Campus.
Dit type video zit weliswaar meer aan het einde van de ‘employee journey’ maar is niet per se minder waardevol dan een recruitment video, aangezien hij bijdraagt aan de beperking van het personeelsverloop binnen je bedrijf. #recruitment *credits: Devion Videomarketing
Vind personeel met inspirerende wervingsvideo’s
Hopelijk hebben deze vele creatieve en effectieve voorbeelden van wervingsvideo’s je wat inspiratie bezorgd voor je eigen wervingscampagne.
Je ziet dat je alle kanten uit kan: van eenvoudig, authentiek en toegankelijk tot hilarisch knipogend of prikkelend controversieel. Zolang je maar een stijl (en inhoud) kiest die bij je past en echt jouw identiteit als werkgever goed laat zien.
Welke vorm je ook kiest, als je een wervingsvideo laat maken heb je sowieso al een streepje voor op bedrijven die dit niet doen. Doordat je hiermee opvalt en mensen simpelweg dol zijn op video.
Succes dus met je eigen unieke en overtuigende recruitmentvideo en als je toch nog even wilt sparren over een concept, de uitvoering of inzet van je video, je weet ons te vinden! 🙂